Trending

Koersstijgingen worden nooit van tevoren aangekondigd

Door Thomas van der Lee op 11 juli 2022 - leestijd: 5 min
Koersstijgingen worden nooit van tevoren aangekondigd
Trending

Als belegger zal het je vast niet ontgaan zijn: de beurzen hebben het dit jaar lastig. De onzekerheid die wereldwijd de overhand heeft genomen, heeft geleid tot dalende koersen in de eerste helft van dit jaar.

Net zoals het verleden ons heeft geleerd dat koersen niet oneindig kunnen stijgen, heeft het verleden ons ook geleerd dat ze niet oneindig kunnen blijven dalen. De vraag is alleen, wanneer vindt die omslag plaats? Dat weet niemand. Maar wanneer jij je teveel richt op de korte termijn, raak je het overzicht kwijt. En dat kan invloed hebben op je rendement.


Kijk altijd naar het grotere geheel

Het moment dat je bent begonnen met beleggen is essentieel voor het rendement dat je hebt behaald. Vanaf het moment dat je je geld hebt ingelegd krijg je namelijk te maken met de koersstijgingen en -dalingen die plaatsvinden op de beurs.

Stel je bent op 1 januari van dit jaar begonnen met beleggen bij Semmie, dan is je behaalde rendement tot nu toe negatief. Dat komt omdat de beurzen het wat lastiger hebben. Zo heeft de Amerikaanse beurs zelfs de slechtste eerste jaarhelft sinds 1970 achter de rug.

Maar als je bijvoorbeeld 2 jaar geleden was begonnen, dan kijk je nu nog steeds tegen een positief rendement aan. Dat komt omdat koersen bewegen. Ze bewegen alleen nooit in een rechte lijn omhoog of naar beneden.

Kijk maar naar de ontwikkeling van de MSCI All Country World index. De MSCI All Country World Index is een index die wordt onderhouden Morgan Stanley Capital International (MSCI). De index bestaat uit ongeveer 3.000 bedrijven uit 23 ontwikkelde landen en 27 opkomende markten. Het is een goede representatie van de ontwikkeling van de wereldwijde aandelenmarkten.


Representatie ontwikkeling aandelenmarkten:


We zien enkele flinke dalingen (in 2008 tijdens de kredietcrisis, in 2020 tijdens de coronacrisis, en nu weer). Desondanks is de index wel met ongeveer 120% gestegen in die 14 jaar. Op het hoogtepunt was die stijging zelfs meer dan 160%! Let er wel op dat in het verleden behaalde rendementen geen garantie zijn voor de toekomst.


Koersstijgingen worden nooit van tevoren aangekondigd…

Wat we hier mee willen zeggen, is dat het belangrijk is dat je blijft kijken naar het grotere geheel. Bij Semmie hebben we de afgelopen tijd veelvuldig de vragen “Moet ik wel gaan inleggen nu de markt daalt?”, “Is het slim om mijn automatische incasso tijdelijk stop te zetten?” en “Waarom zou ik niet gewoon wachten met beleggen totdat de markt weer is gestegen?” gekregen.

Als je onzekerheid de overhand laat nemen, dan ga je te veel kijken naar de korte termijn ontwikkelingen. Kijk je echter naar de lange termijn (zeg 30 jaar), dan is deze daling waarschijnlijk een storm in een glas water (al hebben we natuurlijk geen glazen bol).

Maar wat wel duidelijk is, is dat er na een daling ook weer een stijging komt. We weten alleen niet hoe sterk die stijging is en wanneer die plaatsvindt; koersstijgingen worden namelijk nooit van tevoren aangekondigd. Echter, door te kijken naar de historische gegevens zien we hoe koersen zich over de lange termijn hebben ontwikkeld. Want als je ergens middenin zit, is het moeilijk om overzicht te houden. Zo lijken er zich momenteel op de beurzen 'bodems' te vormen. Met een bodem wordt een dieptepunt op de beurs bedoeld. En na een dieptepunt volgt dus vaak een stijging.


… maar je loopt enorm veel rendement mis als je die stijgingen misloopt

Wat wij slim vinden om te doen is om de beurs zijn werk te laten doen, en niet om zelf 'proactief' actie proberen te ondernemen. Als je namelijk wat actiever aan het beleggen bent, en er vaker voor kiest om uit te stappen en later weer in te stappen, dan ben je de markt aan het timen. Je zoekt naar het juiste moment om je geld in te leggen. Het meest ideale instapmoment is het moment wanneer de koersen hun laagste punt hebben bereikt en vervolgens weer gaan stijgen. Dat zou mooi zijn voor je rendement, wat dat maakt meteen een mooie sprong.

Nu heeft Bank of America, de grootste commerciële bank in de Verenigde Staten met betrekking tot vermogen, becijferd hoe groot het gemiste rendement kan zijn voor beleggers die proberen op het juiste moment in en uit te stappen.

Op basis van gegevens die teruggaan tot 1930 heeft de bank vastgesteld dat als een belegger de 10 beste dagen van de S&P 500 index elk decennium zou missen, zijn totale rendement 28% zou bedragen. Als de belegger daarentegen de ups en downs zou doorstaan, zou het rendement 17.715% bedragen!

Je kunt zelf profiteren van koersstijgingen, door simpelweg niets te doen. Je kunt zelfs extra profiteren door bij te storten als de koersen wat lager zijn. Dit kun je eenmalig doen, of periodiek, net wat je het beste ligt.


Wat Semmie doet voor een goed rendement

Bij Semmie zetten we ons ook in voor een goed rendement. Daar zijn wij weer elke dag mee bezig. Directe invloed op de koersontwikkelingen hebben we natuurlijk niet, maar dat betekent niet dat we braaf af zitten te wachten. Zo:

  • Monitoren we actief de beurs en beleggingen. Zo komen we erachter waar kansen zich bevinden. Zien we verbeteringen voor onze portefeuilles? Dan gaan we over tot actie.
  • Balanceren we elke maand onze portefeuilles. Eens in de maand voeren we bij Semmie een rebalance uit. Dat is een kleine beurt voor je portefeuille om de verhouding tussen de aandelen en obligaties weer in balans te brengen. We kopen dan wat extra aandelenfondsen voor je of juist wat obligatiefondsen.
  • Laten we ons niet leiden door de waan van de dag. Onze strategie richt zich op de toekomst. Beleggen doe je namelijk niet voor de korte termijn. Daarbij zorgen we er wel voor dat onze klanten de juiste informatie krijgen om te weten wat er in de (financiële) wereld speelt. Wij geloven dat je alleen zo de voor jou beste keuzes kunt maken.
Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het