Het is een heet hangijzer: de woningmarkt. De afgelopen jaren is het een van de meest besproken thema’s dankzij de groeiende vraag naar woningen bij een aanbod wat niet snel genoeg meestijgt.
Zeker als starter met een modaal inkomen is het vinden van de juiste woonlocatie een lastige opgave. Want tenzij je al een hoop hebt kunnen sparen, is de kans klein dat je jouw droomwoning kunt betalen.
Aan de andere kant is huren ook lastig: je verdient namelijk te veel voor een sociale huurwoning. Ook is het uitdagend om daadwerkelijk een woning toegewezen te krijgen: je moet daarvoor vaak al heel lang ingeschreven staan bij een woningcorporatie. Daarbij komt ook nog dat je voor een woning in de vrije sector waarschijnlijk weer te weinig verdient om een fatsoenlijke huurwoning te kunnen betalen. In een appartement ten grote van een kledingkast wil je namelijk ook niet wonen.
Een van de belangrijkste factoren om mee te nemen in je overweging om te kopen of te huren is hoe lang je van plan bent om op een bepaalde locatie te wonen. Wanneer je van plan bent om minimaal 5 jaar op dezelfde locatie te blijven wonen, is het in principe slimmer om een huis te kopen.
Maar er kunnen meerdere factoren meespelen. Om je op weg te helpen om een slimme en weloverwogen keuze te maken hebben we bij Semmie de belangrijkste voor- én nadelen van kopen en huren voor je op een rij gezet.
Het grote voordeel van het kopen van een woning is dat het huis ook daadwerkelijk jouw bezit wordt. Je betaalt in de meeste gevallen wel een hypotheek maar door daar op af te lossen bouw je in principe weer vermogen op.
Op de lange termijn is kopen ook goedkoper dan huren. In eerste instantie zullen de kosten hoger zijn: de makelaar moet worden betaald, het afsluiten van de hypotheek kost geld en je betaalt overdrachtskosten (al verdwijnen deze straks wel voor starters tot 35 jaar!). Maar als je voor een langere tijd ergens blijft wonen, haal je die kosten eruit. Een ander voordeel van kopen is de hypotheekrente die momenteel relatief laag is. Dit houdt in dat je woonlasten niet hoog zijn en dat je direct kunt beginnen met aflossen en daardoor bouw je meteen vermogen op. Ook mag je de hypotheekrente onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de inkomstenbelasting.
Nog een groot voordeel van het kopen van een huis is de keuzevrijheid: je hebt keuze uit verschillende typen woningen maar ook keuze in hoe jij het huis wilt hebben. Ergens een muur tussen vandaan halen om een ruimte open te breken wordt lastig als je in een huurhuis zit.
Zoals we al eerder zeiden: je zit vast. En dat is prima als je goed zit waar je zit maar minder fijn als je toch plotseling moet of wilt vertrekken. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten die je moet maken voor het onderhouden van de woning. Rotte kozijnen vervangen? Een nieuwe tuin aanleggen? De rekening komt op jouw naam.
Wat ook belangrijk is om te weten is dat je huis ook in waarde kan dalen. Het is niet iets waar je aan denkt in deze woningmarkt, maar als deze afkoelt en het aanbod wordt groter dan de vraag, dan dalen de prijzen. Als jij in die tijd je huis verkoopt kan je dus komen te zitten met een schuld.
Waar je bij het kopen van een woning keuzevrijheid hebt, heb je bij het huren van een woning juist weer flexibiliteit. Het huurcontract dat je hebt afgesloten is elk moment op te zeggen als je wilt verhuizen, vaak met een opzeggingstermijn van een maand. Dit komt van pas als je op korte termijn toch ergens je droomwoning hebt gevonden en er al snel in moet trekken. Of als je naar een ander deel van het land of zelfs het buitenland vertrekt voor een nieuwe baan.
Daarnaast beschik je als huurder over een aantal rechten die je als koper niet hebt. Zo is de verhuurder verantwoordelijk voor de kosten als er iets in de woning kapotgaat en hoef je er dus niet zelf voor op te draaien.
Het grootste nadeel van het huren van een woning is dat je geld ‘weg’ is. Je betaalt de verhuurder voor de woning en dat is het. Daarbovenop komt dat de huren vaak door de jaren heen stijgen omdat ook de inflatie stijgt. Hier valt weinig tegen te doen omdat dat het recht is van de verhuurder.
Ook wordt het geld wat je erin stopt gezien als “dood geld”. Met dood geld wordt bedoeld dat je het geld nooit meer terugkrijgt. En dit gaat dan niet over het huurbedrag wat je sowieso al maandelijks kwijt bent. Wie weet heb je een tuintje waar je leuke planten in wilt zetten, of wil je een muur opnieuw schilderen. Dit zijn kosten die je dan maakt waar je (op een fijnere woonomgeving na) niets voor terugkrijgt. Kleine kosten wil je misschien wel maken. Maar je gaat er natuurlijk niet met je eigen geld een keuken inzetten, daar zou uiteindelijk alleen de verhuurder van profiteren.
Voordat je een beslissing maakt is het belangrijk dat je de voordelen en nadelen goed tegen elkaar af weegt. Bedenk welke voor- of nadelen voor jou het belangrijkst zijn. Ga je voor flexibiliteit en minder risico dan kan huren iets voor jou zijn, ga je voor keuzevrijheid en meer mogelijkheden dan is kopen weer een betere optie.
Of het dan slim is om in de huidige markt de kopen is ook maar de vraag. Zoals we vaker zeggen hebben we geen glazen bol om de beurs te voorspellen, maar ook de ontwikkeling van de huidige huizenmarkt is onzeker.
Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.
Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.
Hoe werkt het