Insights

De kracht van rendement... op al eerder behaald rendement

Door Thomas van der Lee op 05 juli 2022 - leestijd: 5 min
De kracht van rendement... op al eerder behaald rendement
Insights

Volgens Warren Buffett, een van de meest bekende beleggers ter wereld, is het rendement-op-rendement effect de beste vriend van een belegger. De reden die hij daarvoor geeft is dat rendement-op-rendement (in het Engels compound interest) je vermogen langzaam maar steeds sneller kan doen laten toenemen. En daar hoef je zelf niets voor te doen. Met geduld kom je namelijk al een heel eind.


Op zoek naar rendement (op rendement)

Het overgrote deel van de beleggers, belegt met dezelfde achterliggende gedachte: ‘ik wil dat mijn inleg meer waard wordt’. Maar hoe zorg je ervoor dat je inleg meer waard wordt? Dat kan op verschillende manieren.

Een groot deel van de beleggers neemt zelf actief de touwtjes in handen: ze handelen zelf en selecteren de aandelen waarvan zij denken dat die een mooie koersstijging door kunnen maken. Of ze zijn actief bezig met het juiste moment om in te stappen (of uit te stappen). Zo proberen ze beleggingen te kopen als de koersen laag staan en te verkopen als de koersen hoger staan. Tip van Semmie voor die beleggers: de markt timen is onmogelijk.

Een ander deel van de beleggers is wat passiever, ze leggen geld in en wachten rustig af tot de koersen stijgen. Dat lijkt minder gunstig, maar juist die passieve houding kan veel geld opleveren. En dat komt door het rendement-op-rendement effect.


Wat is het rendement-op-rendement effect?

Wanneer je belegt behaal je rendement op je inleg. Laat je de oorspronkelijke inleg én het rendement dat je daar over hebt ontvangen staan en ontvang je weer rendement op je rendement, dan neemt de waarde van je beleggingen exponentieel toe. Dat noemen we het rendement-op-rendement effect. Stel je begint in 2022 met €10.000 te beleggen. Je belegt één jaar en aan het eind van 2023 heb je een positief rendement van 5% behaald. Je totaal is dan (inleg + rendement): €10.500.

In 2024 behaal je vervolgens weer 5% rendement. Maar dit keer niet over die €10.000 maar over €10.500 (omdat je je inleg + behaalde rendement hebt laten staan). Je totaal aan het eind van 2024 is dan €11.025.

Beleg je via dit principe dan treedt er een sneeuwbaleffect in werking waarbij hoe langer je belegt, hoe sneller de waarde van je beleggingen kan gaan groeien.

Dat rendement-op-rendement enorm krachtig is blijk wel uit het feit dat zelfs Einstein er lovend over sprak. Hij noemde het zelfs het achtste wereldwonder, en zei erover: “Hij die het begrijpt, verdient het. Hij die dat niet doet, betaalt het.”


Het rendement-op-rendement effect gevisualiseerd

Een concept wordt tastbaarder als het zichtbaar is. Daarom tonen we in grafiekvorm het sneeuwbaleffect dat het rendement-op-rendement oplevert.

Stel dat je onder je matras €10.000 hebt liggen. Je hebt dit geld niet op korte termijn nodig en dus kun je met een gerust hart voor de lange termijn beleggen. Met een gemiddeld rendement van 5% per jaar zie je de exponentiële groei die je inleg doormaakt.Jaar sinds start:

Bedrag bij 5% rendement per jaar:

0

€10.000

1

€10.500

5

€12.763

10

€16.289

20

€26.533

30

€43.219

40

€70.400

50

€114.674

Let op: bovenstaande bedragen zijn indicatief.

Uit de grafiek en tabel hierboven blijkt dat hoe langer je belegt blijft, des te hoger het uiteindelijke rendement kan worden. In het begin gaat de stijging langzaam, maar hoe langer je belegt blijft des te sneller en steiler die stijging wordt: het sneeuwbaleffect treedt in werking.

Natuurlijk is het belangrijk dat je bij de bovenstaande getallen inziet dat je nooit precies 5% rendement per jaar behaalt. Het ene jaar is het misschien +15% en het andere jaar -5%. De precieze ontwikkeling van de grafiek zal dus nooit precies hetzelfde zijn als dat we hierboven laten zien.

Ook profiteren van het rendement-op-rendement effect?
Desondanks is het rendement-op-rendement effect een krachtig middel om voor de lange termijn vermogen op te bouwen. Het enige wat je moet doen is rustig blijven. Al lijkt dat wel makkelijker gezegd dan gedaan. Want bij onzekere tijden op de beurs zijn beleggers meer geneigd om hun hart in plaats van hun hoofd te volgen: de emoties nemen het over.

Daarom is het slimmer om de waan van de dag aan je voorbij te laten gaan en niet elke dag naar je rendement te kijken. Het lijkt zelfs zo dat hoe vaker je je beleggingen checkt, hoe minder rendement je maakt. Om te profiteren van het rendement-op-rendement effect leg je een bedrag in op je beleggingsrekening (en stort je eventueel periodiek bij) en laat je verder de tijd en je nieuwe beste vriend het werk doen!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het