Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
Laurian (17): Van Billy Elliot naar beleggen tijdens de economieles
Money talks

Op twaalfjarige leeftijd speelde Laurian Serno uit Gouda ‘Billy’ in de musical Billy Elliot. Na het succes van Billy Elliot is Laurian doorgegaan met acteren. Hij speelde de hoofdrol in de korte speelfilm ‘Als ...’ en in 2018 was hij mede-presentator van een kinderprogramma van de NTR. Nu is hij bijna klaar met het maken van zijn eerste eigen professionele film.


Economieles

‘Mijn school was heel coulant als ik opnames had die op een schooldag vielen,’ vertelt Laurian, nu 17 jaar. Daardoor heeft hij zijn acteerwerk met school kunnen combineren. Inmiddels zit hij in 5-HAVO en staan de examens voor de deur.

‘Voor mijn rol als Billy Elliot kreeg ik voor het eerst een loonstrookje in handen. Ik wist meteen dat ik er geen nutteloze merkkleding van ging kopen.’ Het geld dat hij verdiende, zette hij op een spaarrekening. ‘Over beleggen hoorde ik voor het eerst van mijn economieleraar. In plaats van een sportweek aan het einde van het jaar, organiseerde deze leraar een belegweek. We kregen allemaal €100.000 nepgeld en ze zeiden: zoek het maar uit!’ En dat deed hij. Met zijn groepje bekeek hij Youtube-filmpjes en ze belegden hun nepgeld. Het groepje van Laurian won en Laurian zelf won de quiz waar de week mee afgesloten werd.


Beleggen in plaats van Netflix

Na die belegweek op school is hij verkocht. Voor zijn zestiende verjaardag vraagt hij geen scooter maar een beleggingsrekening. Inmiddels staat een deel van wat hij gespaard heeft op een beleggingsrekening bij DEGIRO (een website waar je zelf je beleggingen kunt doen). ‘Mijn ouders steunen me, daar heb ik geluk mee. Sommige van mijn vriendjes mogen alleen met nepgeld beleggen, omdat ze nog geen 18 zijn. Mijn vader kijkt nog steeds mee, maar ik doe 90% van mijn beleggingen zelf.' De vader van Laurian is klant bij Semmie en hij beheert Laurian’s beleggingsrekening totdat hij 18 wordt.

Als Laurian op school is, is het eerste wat hij doet: kijken hoe zijn aandelen ervoor staan. ‘Ja tuurlijk, wat moet ik anders tijdens mijn Nederlands les? Maar pas in de ecoles klap ik echt mijn laptop open, dan start ik pas alles op. Ik mag namelijk tijdens de les aandelen kopen en verkopen. Anderen zitten dan Netflix te kijken. Soms vraagt een klasgenoot wat al die cijfers betekenen en hoeveel winst ik al heb gemaakt. Maar hoeveel winst ik maak, weet ik natuurlijk pas als ik al mijn aandelen verkoop.’


‘Ik ben me veel bewuster geworden van wat er allemaal speelt in de wereld’

Zijn grootste informatiebron is het nieuws. Daar hoort hij over de koersen en checkt hij wat er gebeurt in de wereld. ‘Ik ben me veel bewuster geworden van wat er allemaal speelt in de wereld. Want veel gebeurtenissen hebben invloed op de koers, zoals de Brexit en de handelsrelatie tussen Amerika en China.’ Dus checkt hij het economiegedeelte op NU.nl en krijgt hij op zijn mobiel het meest recente nieuws binnen. ‘Ik swipe tientallen keren per dag naar links om het nieuws te checken.’ Zijn leraren zijn het inmiddels wel gewend. Die vinden het interessant en leuk dat Laurian zo veel van beleggen afweet.

Laurian’s maatje Mats, een fanatieke gamer, wees hem laatst op een bedrijf dat computeronderdelen maakt ‘en hartstikke goed’ gaat. ‘Toen keek ik naar mijn laptop, zit daar een sticker van dat bedrijf op! Ik heb aandelen in dat bedrijf gekocht en daarmee heb ik dus geïnvesteerd in mijn eigen laptop. Dat vind ik leuk.’


Het doel en de droom

‘Het lijkt nu net alsof ik niks anders doe dan beleggen. Het is maar 10% van mijn dag, hoor. Mijn droom is niet om belegger te worden. Ik wil regisseur worden of presentator. Als ik in mei mijn HAVO-examens gehad heb, ga ik me aanmelden bij de BNN VARA Academie.’ Beleggen is voor Laurian een hobby, maar wel eentje met een doel: investeren in zijn eigen bedrijf of in een camera om films mee te maken. Tot nu toe heeft hij nog nooit wat van zijn beleggingsrekening afgehaald. ‘Nu bouw ik een hogere portefeuille op waarmee ik meer kan beleggen. Zodat ik straks kan investeren.’


Over Money Talks

In onze Money Talks laten we verschillende mensen aan het woord over hun financiën en beleggingsdoelen. Bij Semmie vinden we het belangrijk om transparant te zijn over geldzaken en dus ook de ervaring van verschillende mensen te delen. We waarderen het dat Laurian zonder tegenprestatie aan het interview heeft meegewerkt. Haar standpunt is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. Semmie staat dan ook niet in voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie door Laurian. Beleggen kent altijd risico's.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie