Ask Semmie

Wat kunnen we leren van de beste beleggers ooit?

Door Tessa Ham op 17 augustus 2022 - leestijd: 5 min
Wat kunnen we leren van de beste beleggers ooit?
Ask Semmie

Voor de normale belegger is het niet realistisch om dezelfde strategie te hebben als de beste beleggers ooit. Het is nou eenmaal niet jouw fulltime baan om bedrijven uit te pluizen en de economie in de gaten te houden. Dat betekent echter niet dat we helemaal niets kunnen leren van de meest succesvolle beleggers en hun strategieën.

We kijken naar vijf verschillende grootheden. Wat kunnen we van ze leren, hoe zijn ze zo bekend geworden en wat kunnen we meenemen naar ons eigen beleggingsplan?


Warren Buffett

Vraag 10 mensen wie ze de beste belegger ooit vinden, en waarschijnlijk zullen er minstens 7 deze investeerder noemen. Gek is dat niet: Warren Buffett is één van de bekendste én succesvolste beleggers ooit. Er is dan ook een hoop te leren van hem. Eén van de grootste lessen waar iedereen wat aan heeft, is om geduld te hebben.

Buffett wil niet scoren op de korte termijn, maar heeft een langetermijnstrategie. Een beroemde uitspraak van hem is: “Als je niet bereid bent een aandeel voor 10 jaar aan te houden, denk er dan niet aan om ‘m maar voor 10 minuten te kopen.”

Zoals je misschien al weet, zijn we bij Semmie ook fan van de langetermijnstrategie. Niet gokken dat een belegging het op de korte termijn goed of minder goed gaat doen, maar je geld voor de lange termijn vasthouden in beleggingen (in ons geval ETF’s) waar je echt achter staat.

Maar ook breder, op het gebied van persoonlijke financiën, kunnen we veel van deze investeerder leren. Zo mag Buffett dan één van de rijkste personen op aarde zijn; hij staat erom bekend enorm zuinig te zijn. Diezelfde gewoonte aannemen zorgt er natuurlijk voor dat je iedere maand meer overhoudt en daardoor meer kan beleggen.


Benjamin Graham

De beleggingsstrategie van Warren Buffett komt een beetje overeen met die van Benjamin Graham. Dat komt omdat Buffett bij Graham als student les kreeg, een partner in z’n bedrijf is geweest en hem als voorbeeld ziet. Zijn bewondering gaat zelfs zo ver, dat hij zijn zoon naar Graham heeft vernoemd.

Waar die bewondering vandaan komt? Benjamin Graham wordt ook wel de grootvader van ‘Value Investing’ genoemd. Dit houdt in dat je ervan bewust bent dat je aandeelhouder wordt van een echt bedrijf, met werknemers, gebouwen, winsten en schulden. En dat je hier dan ook goed onderzoek naar doet. Als je dat eenmaal gedaan hebt, en je gelooft echt in het bedrijf, dan ben je in it for the long run.

Dat is natuurlijk een compleet andere strategie dan veel andere beleggers. Zij zien een aandeel als niets meer of niets minder dan een getal dat naar boven en beneden kan bewegen. En die dus ook hun winst pakken als het goed gaat, en het daarna voor gezien houden.

Het benadrukt ook hoe belangrijk het is dat je weet waar je in investeert en nooit zomaar een aandeel koopt, omdat je het ‘wel een leuk bedrijf vindt’.


Peter Lynch

Peter Lynch was zo’n succesvolle belegger, dat hij het voor elkaar kreeg om op 46-jarige leeftijd met pensioen te gaan. Het meest bekend is Lynch door zijn werk bij het Magellan Fund, waar hij tot zijn vroegtijdige pensioen werkte.

Met dit fonds behaalde hij een jaarlijks rendement van maar liefst 29,2%. Belegde je in het fonds in 1977, dan had je je inleg 13 jaar later verachtentwintigvoudigd… Ter vergelijking: de S&P 500 behaalde in dezelfde 13 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 15,8%, ook niet verkeerd trouwens.

Peter Lynch was altijd op zoek naar koopjes. Dat waren kleine bedrijven met veel groeipotentieel, of bedrijven met saaie namen in net zulke saaie industrieën. Die laatste hebben vaak weinig concurrenten en het aandeel wordt niet overgewaardeerd.

“Als ik één aandeel zou moeten vermijden, dan zou het wel het populairste aandeel zijn in de populairste industrie”, heeft hij ooit gezegd. “Dit is het aandeel dat alle goede publiciteit krijgt, waar elke investeerder iets over hoort en door de sociale druk, vaak ook koopt.”

Het is verleidelijk om een aandeel of bijvoorbeeld een cryptocurrency te kopen als je hoort dat deze goede resultaten heeft behaald of ‘sowieso’ in de toekomst gaat behalen. Of dat nou op het internet of van je buurman is. Maar het feit blijft natuurlijk dat niemand de toekomst kan voorspellen, zelfs behaalde resultaten in het verleden niet.


George Soros

Op het eerste gezicht lijkt het alsof er voor de normale belegger niet veel te leren is van George Soros. Deze investeerder is het meest bekend door zijn speculatie dat de Britse pond minder waard zou worden. Zijn shortpositie was zo groot dat de Britse regering de munt daadwerkelijk moest devalueren. Dat maakte Soros niet alleen miljardair, het leverde hem ook de bijnaam The Man Who Broke the Bank of England op.

Voor de normale belegger is speculeren niet de beste optie, omdat het zo risicovol is. Zelfs George Soros, die beleggen als fulltimebaan had, maakte flinke missers en verloor af en toe miljoenen tot zelfs miljarden dollars.

Toch kunnen we wel degelijk iets leren van zijn beleggingsstrategie. Want zijn winnaars en missers zijn een goede reminder dat je altijd rekening moet houden met risico op de beurs, waar je ook in belegt. Uiteindelijk moet je er dus voor zorgen dat je vaker wint dan verliest. De risico’s van beleggen verklein je bijvoorbeeld door goed te spreiden; zowel in de bedrijven waar je in belegt, als in de tijd.

Soros staat overigens niet alleen bekend als succesvolle belegger, maar ook als filantroop. Hij schonk al miljarden aan non-profit organisaties. Dat is wat ons betreft ook een mooie les voor beleggers: investeer niet alleen voor jezelf, maar ook om de wereld een betere plek te maken. Dat kan door je rijkdom te delen als je die eenmaal hebt vergaard, maar bijvoorbeeld ook door te investeren in duurzame bedrijven die het beste met de wereld voor hebben.


John ‘Jack’ Bogle

Als je de naam John ‘Jack’ Bogle niet kent, zal je die vanaf nu niet meer vergeten. Bogle is namelijk de oprichter van de Vanguard Group. Hij revolutioneerde de beleggingswereld door het eerste indexfonds ooit te creëren, om daarmee beleggen voor iedereen makkelijker en goedkoper te maken.

De grootste les die beleggers van John Bogle kunnen leren, is daarom wel ‘beleg in een indexfonds’. Of in ieder geval: houd bij het investeren rekening met de redenen waarom Bogle het indexfonds in het leven heeft geroepen. Omdat het een goedkope, praktische manier is om veel diversificatie in je portefeuille onder te brengen.

Het zal je niets verbazen dat Bogle voor zijn dood iedereen aanmoedigde om te beleggen. Simpelweg zuinig zijn met je geld is volgens Bogle niet voldoende om je financiële doelen te bereiken. Tegen inflatie is niet op te sparen. Als je je beleggingen goed spreidt en vervolgens de tijd zijn werk te laat doen, kan je je doelen wél behalen.

“De winnende techniek bij beleggen, is je geld investeren in de hele aandelenmarkt via een indexfonds en vervolgens niets doen”, legde Bogle eens uit.

Hoewel jouw beleggingsstrategie waarschijnlijk niet overeenkomt met deze grote namen, zijn er wel degelijk lessen te leren van ze. Weet waar je in investeert, heb geduld, laat je niet te veel leiden door nieuwsberichten over ‘aantrekkelijke’ aandelen of cryptomunten en verklein je risico zo veel mogelijk, zijn lessen waar iedere belegger wat aan heeft.

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het