Semmie nieuws

Je opgebouwde lijfrente laten uitkeren? Binnenkort ook mogelijk bij Semmie

Door Thomas van der Lee op 11 september 2023 - leestijd: 5 min
Je opgebouwde lijfrente laten uitkeren? Binnenkort ook mogelijk bij Semmie
Semmie nieuws

Beleg je voor je pensioen via een lijfrenterekening? Dan komt er een moment dat je het opgebouwde bedrag moet omzetten naar een periodieke uitkering. Zeker als je pensioen dichterbij komt, wil je daarvoor de juiste voorbereidingen hebben getroffen. Voor het einde van het jaar is het daarom mogelijk om je opgebouwde lijfrente bij Semmie uit te laten keren.


In het kort:

  • Later dit jaar wordt het mogelijk om bij Semmie je opgebouwde lijfrente te laten uitkeren;
  • Dit is mogelijk via een tijdelijke oudedagslijfrente of een oudedagslijfrente. Beide varianten hebben hun voor- en nadelen;
  • Omdat er vele mogelijkheden en benaderingen zijn om je lijfrente uit te laten keren raden we aan om een uitkerende lijfrenterekening bij Semmie te openen via een financieel adviseur. Deze kan je helpen om de voor jou beste keuze te maken.


Je inleg laten uitkeren

Wanneer je op een fiscaal vriendelijke manier een persoonlijk potje opbouwt voor later, dan komt er een moment waarop je deze lijfrente moet laten uitkeren. Deze fase waarin je je geld ontvangt, staat bekend als de uitkeringsfase.

Het is namelijk zo geregeld dat het opgebouwde bedrag niet zomaar kan worden uitgekeerd. Het is de bedoeling dat je met het door jou opgebouwde bedrag pensioenuitkeringen gaat aankopen. Hiervoor heb je verschillende opties. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het op een bankspaarrekening te plaatsen, maar je hebt bij Semmie ook de mogelijkheid om het bedrag dat je hebt opgebouwd te laten uitkeren via een oudedagslijfrente, een tijdelijke oudedagslijfrente, of een combinatie van beide. Ongeacht welke variant je kiest, het uitgangspunt is dat we het opgebouwde bedrag blijven beleggen, zodat je kunt blijven profiteren van mogelijke koersstijgingen.


De oudedagslijfrente

Kies je voor een uitkering via de oudedagslijfrente, dan ontvang je gedurende een langere periode periodieke betalingen vanaf het moment dat je met pensioen gaat. Deze uitkering kan maandelijks, per kwartaal of per jaar plaatsvinden en mag op elk gewenst tijdstip beginnen, maar uiterlijk 5 jaar na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt.

Er geldt echter een minimum uitkeringsperiode van 20 jaar, die begint vanaf het moment waarop je de AOW-leeftijd bereikt. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om je eerste uitkering vier jaar nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt te ontvangen, dan duurt de uitkeringsperiode minimaal 16 jaar. Als de uitkeringen beginnen vóór het kalenderjaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt, worden de jaren dat je jonger bent dan je AOW-leeftijd bij die 20 jaar opgeteld.

Het uiteindelijke uitkeringsbedrag is afhankelijk van het bedrag dat je aan het begin hebt opgebouwd, de duur van de uitkering en de schommelingen op de beurs.


De tijdelijke oudedagslijfrente

Net als een oudedagslijfrente is een tijdelijke oudedagslijfrente een periodieke uitkering die je ontvangt wanneer je met pensioen gaat. Maar terwijl een oudedagslijfrente een minimale looptijd van 20 jaar heeft, geldt voor een tijdelijke oudedagslijfrente een minimale looptijd van 5 jaar. Als je kiest voor een tijdelijke oudedagslijfrente, heb je de optie om het volledige bedrag dat je hebt opgebouwd sneller te laten uitkeren (binnen 5 jaar). Dit kan met name interessant zijn als het opgebouwde bedrag onder de €120.840 ligt, omdat er een maximum geldt voor de jaarlijkse uitkering bij een tijdelijke oudedagslijfrente. De periodieke uitkeringen mogen in 2023 maximaal €24.168 per jaar bedragen. Als je bij een looptijd van 5 jaar boven dit bedrag uitkomt, zul je de looptijd moeten verlengen.


Verschillen oudedagslijfrente en tijdelijke oudedagslijfrente

Kenmerk Tijdelijke oudedagslijfrente Oudedagslijfrente
Uitkeringsduur: Tijdelijk en vooraf bepaald, bijvoorbeeld voor 10 jaar. Wel met een minimum van 5 jaar Minimaal 20 jaar, maximaal tot vooraf bepaald, bijvoorbeeld 30 jaar
Geschikt voor: Geschikt als je behoefte hebt aan extra inkomen in een bepaalde periode Geschikt als je inkomsten wilt gebruiken om voor langere tijd een vast bedrag te ontvangen
Begin uitkering: Op z’n vroegst in het jaar waarop je de AOW-leeftijd bereikt Op het moment dat je besluit te stoppen met werken, kan dus ook voor bereiken van de AOW-leeftijd
Belasting: Inkomstenbelasting betalen over uitkeringen Inkomstenbelasting betalen over uitkeringen
Doel: Biedt periodieke inkomsten voor een specifieke (korte) periode Biedt periodieke inkomsten voor een specifieke (lange) periode
Maximum bedrag: Maximale uitkering van €24.168 per jaar (2023) Geen maximale uitkering
Bij overlijden: Als je overlijdt tijdens de uitkeringsfase, wordt het resterende bedrag uitgekeerd aan de erfgenamen Als je overlijdt tijdens de uitkeringsfase, wordt het resterende bedrag uitgekeerd aan de erfgenamen
Risico: De waarde kan per uitkeringsperiode fluctueren. Koersen kunnen namelijk stijgen maar ook dalen De waarde kan per uitkeringsperiode fluctueren. Koersen kunnen namelijk stijgen maar ook dalen


Hoe de lijfrente uitkering werkt

Ongeacht welke uitkeringsvorm je kiest, de uitkering is altijd periodiek. Je geeft vooraf aan om welk bedrag het gaat, hoelang de uitkeringsperiode moet duren en of je de uitkering per maand, kwartaal of jaar wilt ontvangen. Daarna gaan wij berekeningen voor je uitvoeren. Hier zijn twee mogelijke voorbeelden van hoe de uitkering kan worden vormgegeven:


Friso (66 jaar):

Friso, die 66 jaar oud is, heeft besloten om zijn opgebouwde lijfrente van €92.500 uit te laten keren via een tijdelijke oudedagslijfrente bij Semmie. Zijn uitgangspunt is dat de beste jaren van zijn pensioen de jaren net na het bereiken van de AOW-leeftijd zijn, en hij wil daar optimaal van genieten. Daarom heeft hij gekozen voor een looptijd van 5 jaar en de voorkeur gegeven aan jaarlijkse uitkeringen.

Daarom zou Friso in principe in zijn eerste jaar €18.500 ontvangen (€92.500 / 5). Echter, omdat de uitkering wordt belegd en Friso in het eerste jaar een positief rendement van 5% behaalt, zal hij €19.425 ontvangen. Voor de overige jaren zal de uitkering natuurlijk ook (deels) afhangen van de ontwikkelingen op de beurs.


Marianne (62):

Marianne heeft op haar 62ste besloten om te stoppen met werken, hoewel ze pas op haar 66ste de AOW-leeftijd bereikt. Ze heeft gekozen voor een uitkering via een oudedagslijfrente. In eerste instantie wilde ze de uitkering 20 jaar laten ingaan, maar omdat ze 4 jaar eerder met pensioen gaat dan gepland, wordt haar totale inleg nu verspreid over 24 jaar. Gedurende haar werkende leven heeft ze een bedrag van €244.800 opgebouwd en dat wil ze nu maandelijks laten uitkeren.

Hierdoor zal ze in de eerste maand (bij een positief rendement van 2% in die maand) een bedrag ontvangen van €244.800 / 24 (jaren) / 12 (maanden) x 1.02 (positief rendement) = €867. Elke maand wordt de uitkering op deze manier automatisch herberekend.


Afsluiten via een financieel adviseur

Wij hechten veel waarde aan het feit dat de uitkering van je lijfrente aansluit bij jouw persoonlijke wensen. Zoals de eerder gegeven voorbeelden hebben laten zien, zijn er verschillende mogelijkheden en benaderingen om je lijfrente uit te laten keren.

Daarom raden we aan om een uitkerende lijfrenterekening bij Semmie te openen via een financieel adviseur. Deze adviseur zal alles namens jou regelen met Semmie op basis van jouw specifieke wensen, zodat jij je hier verder geen zorgen over hoeft te maken.

Als je interesse hebt om in de toekomst je opgebouwde lijfrente bij Semmie te laten uitkeren, maar nog geen financieel adviseur hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice. We brengen je graag in contact met een gekwalificeerde financieel adviseur bij jou in de buurt.


Later dit jaar beschikbaar

Zoals we in het begin van het artikel stelden is het momenteel nog niet mogelijk om dit type rekening te openen. We zijn nog bezig met het finetunen van de laatste details om het voor iedereen mogelijk te maken om een uitkerende lijfrente te openen bij Semmie. Natuurlijk zullen we daar over communiceren. We zullen dan ook meer informatie geven over de kosten en waar je op moet letten als je aanbieders gaat vergelijken.

Heb je nu al interesse en wil je persoonlijk op de hoogte gehouden worden? Of heb je vragen over een uitkerende lijfrenterekening bij Semmie? Neem dan contact met onze klantenservice op via de chat. We staan 7 dagen per week klaar om je te helpen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het