Semmie nieuws

Semmie Pensioen uitgebreid: lijfrente uitkeren nu ook mogelijk

Door Tessa Ham op 31 oktober 2023 - leestijd: 5 min
Semmie Pensioen uitgebreid: lijfrente uitkeren nu ook mogelijk
Semmie nieuws

Als klant was het altijd al mogelijk om op een fiscaal vriendelijke manier pensioen op te bouwen bij Semmie, maar vanaf nu is het ook mogelijk om het opgebouwde bedrag te laten uitkeren als je met pensioen gaat. We hebben namelijk onze dienstverlening rondom Semmie Pensioen uitgebreid. Daardoor bieden we nu een totaaloplossing aan voor iedereen die wil investeren in zijn of haar financiële toekomst en wil genieten van een ontspannen pensioen.


In het kort:

  • Vanaf vandaag is het mogelijk om bij Semmie je opgebouwde lijfrente te laten uitkeren;
  • Dit is mogelijk via een tijdelijke oudedagslijfrente of een oudedagslijfrente. Beide varianten hebben hun voor- en nadelen;
  • Wil je meer weten over het openen van uitkerende lijfrenterekening? Neem bij interesse in een uitkerende lijfrenterekening contact op met onze experts van de klantenservice. Dat kan via de chat, telefoon of e-mail.


Uitkerende lijfrente bij Semmie

Wanneer je met pensioen gaat, ontvang je een AOW-uitkering, eventueel een werkgeverspensioen en - als je ervoor hebt gekozen om individueel je pensioen aan te vullen - een lijfrente-uitkering. Door deze drie onderdelen samen, ontvang je als het goed is een mooi ‘inkomen’ als je gestopt bent met werken.

Wie (extra) individueel pensioen heeft opgebouwd (via bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering, bankspaarrekening of lijfrenterekening), wil dit uit laten keren op het moment dat hij of zij met pensioen gaat. Vanaf nu is het mogelijk om dit ook bij Semmie te laten doen. Je ontvangt dan per maand, kwartaal of jaar uitkeringen van het bedrag dat je eerder hebt opgebouwd. Het voordeel van een uitkerende lijfrenterekening waarbij je blijft beleggen is dat je de kans hebt om je kapitaal te laten groeien, terwijl je tegelijkertijd een periodieke uitkering ontvangt.

De uitkerende lijfrenterekening is een logische toevoeging aan onze dienstverlening, omdat je nu je eigen pensioen van A tot Z bij Semmie kunt regelen.


Uitbreiding Semmie Pensioen

Sinds 2021 is het mogelijk om een opbouwende lijfrenterekening te openen bij Semmie. Op deze rekening kun je geld inleggen om je pensioen aan te vullen, bijvoorbeeld als je ondernemer bent, of geen of te weinig pensioen opbouwt bij een werkgever. Dat komt overigens vaker voor dan je misschien denkt; dit is bij bijna één op de drie werkenden het geval. Ben je benieuwd of dit ook voor jou geldt? Zo controleer je of jij pensioen tekortkomt als je met pensioen gaat.

Een belangrijk verschil met een ‘standaard’ beleggingsrekening is dat het bij een opbouwende lijfrenterekening om een geblokkeerde rekening gaat; het is niet de bedoeling dat je het geld weer opneemt voordat je met pensioen gaat. In ruil hiervoor kun je wel genieten van een belastingvoordeel. Je hoeft geen inkomstenbelasting te betalen over het geld dat je inlegt en betaalt daarnaast geen vermogensbelasting over het geld op de rekening.

Wanneer je op deze fiscaal vriendelijke manier een (extra) potje opbouwt voor later, komt er natuurlijk ook een moment waarop je de lijfrente wil laten uitkeren om van het opgebouwde bedrag te kunnen genieten. Deze fase, waarin je uitkeringen van je lijfrenterekening ontvangt, staat bekend als de uitkeerfase en die uitkeringen kun je dus nu ook via Semmie ontvangen.


Jouw lijfrente, jouw keuzes

Tijdens de uitkeerfase kies je zelf in welke frequentie en hoe lang je de uitkeringen wil ontvangen. Ook heb je zelf de keuze of je een oudedagslijfrente, tijdelijke oudedagslijfrente of een combinatie van beide wil afsluiten. Bij Semmie bieden we de bouwstenen voor een ontspannen pensioen aan: jij bepaalt zelf op welke manier je deze opbouwt.

Zoals de naam al verklapt biedt een tijdelijke oudedagslijfrente de mogelijkheid om voor een kortere periode (met een minimum van 5 jaar) lijfrente-uitkeringen te ontvangen. Omdat je de uitkering over minder jaar verdeelt, valt deze hoger uit. Een oudedagslijfrente kent een minimum uitkeringsperiode van 20 jaar. Wil je hier meer over weten? Lees meer over de verschillen tussen een oudedagslijfrente en een tijdelijke oudedagslijfrente.


Hier zijn twee mogelijke voorbeelden van hoe de uitkering kan worden vormgegeven:

Friso (66 jaar):

Friso, die 66 jaar oud is, heeft besloten om zijn opgebouwde lijfrente van €92.500 uit te laten keren via een tijdelijke oudedagslijfrente bij Semmie. Zijn uitgangspunt is dat de beste jaren van zijn pensioen de jaren net na het bereiken van de AOW-leeftijd zijn, en hij wil daar optimaal van genieten. Daarom heeft hij gekozen voor een looptijd van 5 jaar en de voorkeur gegeven aan jaarlijkse uitkeringen.

Daarom zou Friso in principe in zijn eerste jaar €18.500 ontvangen (€92.500 / 5). Echter, omdat de uitkering wordt belegd en Friso in het eerste jaar een positief rendement van 5% behaalt, zal hij €19.425 ontvangen. Voor de overige jaren zal de uitkering natuurlijk ook (deels) afhangen van de ontwikkelingen op de beurs.


Marianne (62):

Marianne heeft op haar 62ste besloten om te stoppen met werken, hoewel ze pas op haar 66ste de AOW-leeftijd bereikt. Ze heeft gekozen voor een uitkering via een oudedagslijfrente. In eerste instantie wilde ze de uitkering 20 jaar laten ingaan, maar omdat ze 4 jaar eerder met pensioen gaat dan gepland, wordt haar totale inleg nu verspreid over 24 jaar. Gedurende haar werkende leven heeft ze een bedrag van €244.800 opgebouwd en dat wil ze nu maandelijks laten uitkeren.

Hierdoor zal ze in de eerste maand (bij een positief rendement van 2% in die maand) een bedrag ontvangen van €244.800 / 24 (jaren) / 12 (maanden) x 1.02 (positief rendement) = €867. Elke maand wordt de uitkering op deze manier automatisch herberekend.


Geïnteresseerd in Semmie Pensioen?

Wil je ook investeren in jouw financiële toekomst door te beleggen voor je pensioen? Kijk dan voor meer informatie op de Semmie Pensioen pagina. Is jouw pensioen juist in zicht? Lees dan meer over onze uitkerende lijfrenterekening.

Neem bij interesse in een uitkerende lijfrenterekening contact op met onze experts van de klantenservice. We zijn tijdens kantooruren bereikbaar op 020 - 220 3800 en staan 7 dagen per week van 08:00 tot 22:00 uur voor je klaar via de chatfunctie. Vanwege alle verschillende mogelijkheden helpen zij je bij het openen van een rekening, of verwijzen ze je naar een onafhankelijke financiële adviseur die je kan helpen bij het opbouwen van de verschillende bouwstenen voor een pensioen die volledig bij jouw financiële plaatje en wensen past.

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het