Beleggen

Liset duikt in de wereld van beleggen

03 april 2019
Liset Hamming
Liset Hamming

Journalist

Alle blogs van Liset Hamming
Liset duikt in de wereld van beleggen
Beleggen

‘Welkom bij Euronext,’ klinkt er uit het twee meter grote standbeeld van Mercurius in de hal van het beursgebouw in Amsterdam. Mercurius is de Romeinse god van de handel en in dit beursgebouw kan elke dag bijna 4.000 miljard euro aan aandelen worden verhandeld.


Rondkijken op de beurs

Een enthousiaste gids neemt de rondleiding van Mercurius over. Semmie heeft de rondleiding aangeboden aan haar klanten en voor mij is het een mooi startpunt in de wereld van het beleggen. Tussen de klanten van Semmie zie ik een moeder met haar zoon, ik spreek een grootvader die net voor zijn kleinkind een rekening heeft geopend en een pasafgestudeerde jongen met zijn vriendin. En dan gaan we beginnen.


Euronext

We lopen de trappen op van het prachtige beursgebouw uit 1913. Vanaf een balkon bekijken we de beursvloer die onder ons ligt. Hier klinkt al jaren geen geschreeuw van handelaren meer: sinds 2002 verloopt alle handel via computerschermen.

Euronext is in 2000 ontstaan uit een fusie tussen de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs maar handelt inmiddels ook op de beurzen van Dublin, Lissabon en Londen. In aandelen én in derivaten: opties, futures, swaps en forwards. Ik maak een aantekening: uitzoeken wat dat precies is. Daarnaast is Euronext belangrijk voor het verspreiden van informatie óver de handel op de beursvloer: de koers- en marktgegevens.

Aan de overkant van waar wij op het balkon staan, zie ik de gong hangen. Daarmee wordt elke dag door een bedrijf de handelsdag geopend. In februari mocht Semmie openen, om haar tweejarig bestaan te vieren.


Volgende stappen

Na de rondleiding strijken we neer in het café naast het beursgebouw. Mijn aantekeningenboekje staat vol met aantekeningen: over de AEX-index, Large Cap en Mid Cap, welke bedrijven er mogen handelen op de beurs. Ik heb ook nieuwe vragen: Wat zijn fondsen? Wie zijn de brokers die we zagen zitten op de beursvloer? Wat zijn derivaten precies? De klanten van Semmie vertellen over hun motivatie om te gaan beleggen, hun ervaring en hun vragen. Ik zou uren door kunnen praten, en dat ga ik ook doen. We spreken af dat ik contact opneem.

De komende maanden schrijf ik over de wondere wereld van het beleggen. Ik ga op zoek naar antwoorden op de beursvloer, bij beurshandelaren en fondsmanagers. Maar ook bij Semmie zelf en bij Semmie’s klanten. En ik vraag me af: is beleggen wat voor mij? Heb jij een vraag? Of wil je vertellen over jouw beleg-ervaring? Laat het me weten! Stuur een mail naar info@semmie.nl of laat het ons weten via de chat!

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

Investeer in jouw toekomst

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Binnen 5 minuten open je een beleggingsrekening en vanaf €500 start je al met beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening
Start met beleggen bij Semmie