Money talks

Lotte (27): 'Ik ben een echte spaarder. Maar nu even niet.'

Door Lodewijk op 27 juni 2018 - leestijd: 4 min
Lotte (27): 'Ik ben een echte spaarder. Maar nu even niet.'
Money talks

Money Talks: wat echte mensen zeggen over geld en beleggen


“Ik ga bewust om met mijn geld. Vroeger was ik echt een potter en dat kan ik nog steeds wel. Mijn vriend maakt geld naar mij over. Ik zorg dat we geld apart zetten en hou het spaargeld bij. Maar nu geef ik vooral geld uit. We hebben namelijk net een dochter gekregen, Guusje. Er gaat ineens veel uit: voor een kinderwagen, een buggy. Dat tikt zo hard aan. Ook willen we ons huis meer huiselijk maken omdat we voorlopig nog niet gaan verhuizen. Daar hebben we gelukkig geld voor, omdat we zo aan het potten zijn geweest. Ik denk dat ik wel een spaarder ben, maar nu even niet.”


Let je verder op waar je je geld aan uitgeeft?

“Door op de kleintjes te letten bij het boodschappen doen, merk je dat je hier veel geld aan uitgeeft. Terwijl je het eigenlijk aan veel leukere dingen kan besteden. Zuinig leven doen we niet, maar ik kijk wel bewust naar wat in inkoop. Dat heb ik echt van mijn moeder geleerd. Doordat mijn moeder dat vroeger ook deed, konden we 2 of 3 keer per jaar op vakantie en wat vaker uit eten.”


Wat gaf je moeder je dan mee?

“Mijn ouders spraken nooit over geldzaken met mijn zus en mij, daar zijn ze niet open in. Ik weet niet of ze daarover ooit zorgen hebben gehad. Maar als dat zo was, dan wilden ze ons daar dan niet belasten. M’n ouders vertrouwden ons. We kregen natuurlijk net zoals ieder kind zakgeld. Maar we moesten daar wel heel verantwoordelijk mee omgaan.”

Nu je een kleintje hebt, lukt het je nog steeds om geld opzij te zetten?

“Ja, ik probeer nog steeds een gedeelte te sparen. Een groot deel van het spaargeld hebben we nu gebruikt voor kinderdingen en het huis. Daarnaast zetten we nog steeds geld opzij. We hebben één spaarrekening waar we geld op storten en als we het nodig hebben, halen we er iets af. En we hebben een beleggingsrekening voor Guusje: dit is een potje voor haar studie. Je krijgt natuurlijk geen studiefinanciering meer en mijn eigen studie was erg duur. Ik was erg blij dat mijn ouders dat konden betalen. Dat willen wij ook voor Guusje!”
Schiet het al een beetje op?

“Nou, het leuke is dat dat mijn ouders en schoonouders nu ook iedere maand een vast bedrag storten op de beleggingsrekening van Guusje. Ik heb een keer heel subtiel in de groepsapp van mijn familie gegooid dat we voor Guusje een eigen rekening hadden geopend. En ik dacht ik zie wel wat ze er mee doen, haha...”

“Deze man had al jaren een geheime rekening”


Zet je voor jezelf nog wat opzij?

“Mijn man, Ernst, had laatst een erg leuk verhaal. Hij hoorde van een collega dat die al tientallen jaren een geheime rekening had. Deze had hij geopend toen hij net getrouwd was en elke maand stortte hij daar een X bedrag op. Na al die jaren was dat een mooi bedrag geworden. Hij had het aan niemand verteld ook niet aan zijn vrouw. Uiteindelijk, toen ze 25 jaar getrouwd waren, konden ze hier samen heerlijk luxe van op reis. Toen Ernst dit verhaal hoorde, is hij ook zo’n beleggingsrekening begonnen – al lukte het niet om dit voor mij geheim te houden!”


Over Money Talks

In onze Money Talks laten we verschillende mensen aan het woord over hun financiën en beleggingsdoelen. Bij Semmie vinden we het belangrijk om transparant te zijn over geldzaken en dus ook de ervaring van verschillende mensen te delen. We waarderen het dat Lotte zonder tegenprestatie aan het interview heeft meegewerkt. Haar standpunt is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. Semmie staat dan ook niet in voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie door Lotte. Beleggen kent altijd risico's.

Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk

Lodewijk is co-founder van Semmie en verantwoordelijk voor de 'tech' in 'fintech'. Lodewijk loopt al een tijd mee in de beleggingswereld. Je zult hem dus terug zien komen als auteur bij een breed scala aan onderwerpen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.