Marktupdate

Een frisse start

Door Koen Kersten op 03 januari 2022 - leestijd: 8 min
Een frisse start
Marktupdate

We hebben niet alleen afscheid genomen van december, maar van een heel (beleggings)jaar. Dat betekent een frisse start en nieuwe kansen. We blikken terug op de meest in het oog springende ontwikkelingen van december en kijken natuurlijk meteen vooruit naar beursjaar 2022.


In het kort:

  • 2021 gaat voor de aandelenmarkten de boeken in als een bijzonder succesvol jaar;
  • De Amerikaanse centrale bank gaat dit jaar de rente verhogen;
  • Europa gaat gebukt onder de torenhoge energieprijzen;
  • China kende een stroef 2021 en dat biedt kansen;
  • Er zijn genoeg interessante ontwikkelingen die van 2022 een mooi beleggingsjaar kunnen maken.


Aandelen- en obligatiemarkten

2020 was het jaar van corona. De beurs kende een ongekende dip gevolgd door een nooit eerder gezien herstel. In 2021 werden beursrecords vele malen gebroken en aandelen scoorden wereldwijd mooie plussen. Semmie’s portefeuilles liftten mee op dit positieve beursklimaat. Alle portefeuilles behaalden namelijk een bovengemiddeld rendement:

  • De defensieve portefeuille behaalde een rendement van 8,52%
  • De neutrale portefeuille behaalde een rendement van 13,41%
  • De offensieve portefeuille behaalde een rendement van 18,46%


Maar het is niet al goud wat er blinkt. Er zijn afgelopen jaar ook nieuwe risico’s aan de horizon verschenen. Denk aan de aanhoudende problemen binnen toeleveringsketens, de hoge inflatie, de afbouw van steunmaatregelen door de centrale banken en de hoge waarderingen van beleggingen. Wat kunnen we van dit beursjaar verwachten? Daar kijken we aan het eind van deze marktupdate naar. Eerst behandelen we nog de belangrijkste ontwikkelingen in de financiële markten in december.


Amerikaanse centrale bank gaat de rente verhogen

De Amerikaanse centrale bank, de Fed, zorgde de afgelopen maand voor de verrassing in de Verenigde Staten. De Fed wil namelijk nu toch echt de hoge inflatie te lijf gaan en verwacht in 2022 maar liefst 3 renteverhogingen door te gaan voeren. De verwachting is dat de Fed de rente 3 keer 25 basispunten (0,25%) verhoogt. Dat zou een onverwacht snelle stijging zijn, maar blijft de rente in 2022 nog wel op een relatief laag niveau. Naast de renteverhogingen worden ook de enorme opkoopprogramma’s, die al een flinke tijd aan de gang zijn, stopgezet.

De president van de Fed, Jerome Powell, gaf aan dat de economie (te) snel groeide. Die groei kan met renteverhogingen iets teruggebracht worden. Maar voor de Fed is de situatie op de arbeidsmarkt ook belangrijk. De Fed verhoogt namelijk alleen de rente wanneer de werkloosheidscijfers laag zijn. Historisch gezien moet de werkloosheid lager zijn dan 6% voordat de Fed echt in actie komt.

Momenteel is 4,2% van de Amerikaanse beroepsbevolking werkloos, dat is het laagste niveau sinds het begin van de coronacrisis. De arbeidsparticipatie is gestegen tot 61,8%, het hoogste peil sinds het begin van de pandemie. Blijft dit niveau lange tijd zo laag dan is verdere actie van de Fed dus niet uitgesloten.

De werkloosheidscijfers zijn belangrijk om naar te kijken, maar waar de ogen vooral op gericht zijn, zijn de hoge inflatiecijfers. De Fed ging er altijd vanuit dat de hoge inflatie tijdelijk was. Nu hebben ze toch erkent dat hun eerdere inschatting niet klopte en de inflatie langer aanhoudt dan aanvankelijk werd verwacht.


Amerikaanse inflatie op het hoogste niveau in 40 jaar:

Bron: Financial Times.


Het is interessant om te zien dat er nu een tweesprong plaatsvindt binnen de twee grootste centrale banken: de Amerikaanse Fed en de Europese Centrale Bank (ECB).

De ECB is namelijk niet van plan om in 2022 de rente te gaan verhogen en bouwt weliswaar het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) , welke specifiek op de pandemie gericht is, af.

De ECB verhoogt vervolgens het standaard aankoopprogramma weer om markten te ondersteunen. Het reguliere aankoopprogramma gaat vanaf het tweede kwartaal van dit jaar van €20 miljard naar €40 miljard per maand, maar in de twee kwartalen erna wordt het weer teruggebracht met €10 miljard per kwartaal naar €20 miljard. De ECB belooft daarna dat tempo te handhaven tot vlak voor het moment dat de centrale bank de rente zal verhogen.


Europa in (energie)crisis

Europa bevindt zich in een lastige situatie met mogelijk grote gevolgen. Als Nederlandse consument is er een grote kans dat je er al te maken mee hebt gehad: we zitten in een energiecrisis. Deze is al lange tijd aan de gang maar nog lang niet voorbij. De crisis lijkt eigenlijk alleen maar erger te worden.

In Nederland reizen de energieprijzen de pan uit en ook de elektriciteitsprijzen in Frankrijk en Duitsland liggen 10 maal hoger dan de gemiddelde elektriciteitsprijs van de laatste 5 jaar.


Ontwikkeling Nederlandse gasprijs 2021:

Bron: Bloomberg.

De gasvoorraden zijn daarnaast historisch laag. Gasprijzen stijgen door problemen binnen de toeleveringsketen wat tot lage voorraden zorgt deze winter. Bovenop al die problemen komt ook nog de Russisch beleid wat de toevoer van gas via Oekraïne beperkt.

Politieke spanningen omtrent het conflict tussen Rusland en Oekraïne nemen namelijk toe tot alarmerende hoogte. De onzekerheid hoe dit conflict zich gaat ontwikkelen zorgt er wel voor dat de inflatie voorlopig gaat toenemen. Daardoor nemen de prijzen die de consument betaalt alleen maar toe. Niet alleen de energierekening stijgt, alle prijzen zullen stijgen.


China worstelt met omikron

China blijft nog altijd de uitzondering en kampt met eigen ontwikkelingen die er voor de rest van de wereld weinig toe doen. De vastgoedsector zorgt ervoor dat de Chinese economie er slechter voor is komen te staan. Daarnaast lijkt het vaccin Sinovac (het coronavaccin in China) niet bestand te zijn tegen omikron, zelfs niet na een boostershot.

Dit nieuws heeft gevolgen voor de verwachte Chinese economische groei van 2022. De autoriteiten willen dit op een acceptabel niveau houden en daarom heeft de Chinese centrale bank ervoor gekozen om Daarom kiest de centrale bank in China ervoor om de rente te verlagen. Dit beleid staat haaks op het beleid van de Amerikaanse en Europese centrale bank: daar zijn plannen om de rentes te verhogen.

Deze renteverlaging is wel goed nieuws voor de Chinese die naar steun snakken. De Chinese aandelenmarkten hebben vrijwel geen rendement behaald in 2021. De Chinese A50 index, waarin zich de grootste Chinese bedrijven bevinden qua beurswaarde, daalde zelfs het afgelopen jaar. Daarmee lijkt China voor 2022 een mooie beleggingskans te zijn, zeker omdat in de rest van de wereld koersen dit jaar flink zijn gestegen.


Ontwikkeling Chinese A50 index in 2021:

Bron: Marketwatch.


Beleggen en de beurs in 2022

Voor het komende beleggingsjaar zijn er genoeg interessante ontwikkelingen die de koersen kunnen gaan bepalen. De rendementen in 2021 waren hoger dan gemiddeld. Dat maakt het voor 2022 lastig om dat succes te overtreffen. Daarnaast worstelen we met een hoge inflatie, met de omikronvariant van het coronavirus en is er sprake van verkrappend beleid van de centrale banken. Is dat dan een reden om somber te kijken naar het volgende beleggingsjaar? Nee, dat niet.

Ook voor 2022 zien we een overwegend positief beeld voor de financiële markten. Het grootste risico voor 2022 is nog steeds de ontwikkeling van het coronavirus. Eén verkeerde mutant kan de wereld opnieuw in zijn greep krijgen waardoor er wederom grote problemen komen. Kijk maar naar de delta- en omikronvarianten.

Alhoewel de omikronvariant Europa tot nieuwe lockdowns dwingt vanwege de hoge besmettingscijfers, gloort er hoop aan de horizon. Meerdere studies vertellen ons namelijk dat deze variant wel besmettelijker is, maar ook een stuk minder dodelijk. Wanneer het coronavirus transformeert naar een ‘gewone’ griep, is dat buitengewoon positief. Daarnaast is de verwachting dat ontwikkelingen op farmaceutisch vlak ook door blijven gaan waardoor de indamming van het virus steeds makkelijker gaat.

En dat verandert alles. Problemen in toeleveringsketens zullen sneller opgelost worden. Inflatie zal sneller terugkeren naar ‘normale’ niveaus en consumenten gaan, en kunnen, weer meer uitgeven. Zeker omdat de gemiddelde persoon in de westerse wereld tijdens de crisis flink heeft kunnen sparen. Het uitgavenpatroon wordt dan snel anders: we gaan meer uitgeven aan diensten dan aan goederen.

Dan kan ook de focus op de transitie naar een duurzamere wereld verder worden hervat. De consument en overheid trekken hard aan het duurzaamheidstouwtje waardoor de financiële sector niet om duurzaamheid heen kan. Dat is al te zien op het gebied het geld dat er in duurzame beleggingsfondsen wordt gestort.

Een recordbedrag van $649 miljard werd tot en met 30 november wereldwijd in duurzame beleggingsfondsen gestort, vergeleken met de $542 miljard en $285 miljard die respectievelijk in 2020 en 2019 in deze fondsen stroomden. Duurzame beleggingsfondsen zijn nu goed voor 10% van het wereldwijde fondsvermogen.

Maar hoe de beurzen zich in 2022 gaan ontwikkelen hangt natuurlijk nog steeds af van één hoofdonderwerp: het coronavirus. Semmie verwacht dan ook een beweeglijk beursjaar. Dat komt omdat beurzen flink reageren op positief en negatief nieuws omtrent het virus.

We weten natuurlijk niet welke ontwikkelingen er zich in 2022 gaan voordoen. Anticiperen op die ontwikkelingen kunnen we natuurlijk wel en daarom houden we zoals gewoonlijk ook de markt in 2022 goed voor je in de gaten en doen we aanpassingen aan de portefeuille als we daar reden toe zien.

Koen Kersten
Koen Kersten

Analyst Asset Management

Alle blogs van Koen Kersten

Koen dompelt zich graag helemaal onder in de wereld van beleggen. Als analist schrijft hij voor Semmie over de marktontwikkelingen. Maar het liefste is hij bezig met het optimaliseren van onze modelportefeuilles.

Ook interessant voor jou?

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het