Marktupdate

Een onstuimige beursmaand

Door Koen Kersten op 01 juni 2021 - leestijd: 7 min
Een onstuimige beursmaand
Marktupdate

De beurs was de afgelopen maand onstuimig, waarbij een stijgende inflatie en rente het sentiment bepaalden. Maar de (snel) dalende coronacijfers en versnelde heropeningen gaven beleggers hoop en zorgden voor een positief slot.


Een lastige maand voor de Verenigde Staten

De maand mei was een lastige maand voor beleggers in de Verenigde Staten. Begin mei kwamen er cijfers naar buiten over de banenmarkt. Die vielen fors tegen. De werkloosheid steeg naar 6,1%. Ondanks dat de cijfers fors tegenvielen werden ze wel positief ontvangen door beleggers. De reden? De Amerikaanse centrale bank, de Fed, houdt het werkloosheidscijfer nauwlettend in de gaten. De steunmaatregelen van de centrale bank worden niet afgebouwd voordat de arbeidsmarkt volledig hersteld is tot het pre-corona niveau. Een hogere werkloosheid betekent dus voorlopig aanhoudende steun. En dat is juist positief voor financiële markten.

Ontwikkeling werkloosheidscijfer Verenigde Staten

Grafiek 1: Ontwikkeling werkloosheidscijfer Verenigde Staten.

Beleggers werden daarnaast de afgelopen maand opgeschrikt door een hoger dan verwacht inflatiecijfer. De jaar-op-jaar inflatie was 4,2% voor de maand april. Dat betekent dat de gemiddelde prijzen in april 2021 4,2% hoger lagen dan in april 2020. Alhoewel een hogere inflatie te verwachten was, hadden weinig economen zo’n toename durven te voorspellen. De verklaring van het hoge cijfer zit in de heropening van de economie in combinatie met onder andere hoge spaartegoeden, minder aanbod en stijgende grondstofprijzen. Dit alles doet de prijzen, en dus de inflatie, stijgen. En dat drukt de financiële markten.

Toch lijken beleggers zich (nog) niet druk te maken om een oplopende inflatie. Maar waarom kwamen de financiële markten dan toch onder druk te staan? Beleggers baren zich zorgen om hoe de centrale bank naar deze ontwikkeling kijkt. En dat is niet helemaal duidelijk op dit moment. De strategie van de Amerikaanse centrale bank is erop gericht dat de inflatie gemiddeld voor een bepaalde periode op 2% moet blijven. Daarbij is er ruimte voor uitschieters naar boven en naar beneden. Maar precieze getallen worden hierbij niet genoemd.

Alhoewel beleggers zich niet direct zorgen maken is dit onbekende vaarwater niet prettig voor beleggers. Ze weten dan niet waar ze aan toe zijn. Is het slim om nu wel in te stappen of toch niet? Onzekerheid weerhoudt beleggers dan ook om te investeren, en dat doet de koersen geen goed.

Nooit eerder hebben we te maken gehad met een dermate snelle neergang en een daaropvolgend herstel van de economie. Daarbij is de steun vanuit overheden en centrale banken nooit eerder zo intensief geweest. Ervaringen uit het verleden zijn dus minder bruikbaar voor de huidige situatie en risico’s worden daarmee groter.

De stijgende inflatie en een daarbij oplopende rente kan wel een risico voor financiële markten worden. Een langdurige hoge inflatie kan het sentiment op de financiële markten gaan drukken. Maar hier is meer voor nodig dan slechts onzekerheid. Risico’s die in de nabije toekomst kunnen zorgen voor een langdurige inflatie zijn hogere loonkosten en aanhoudende chiptekorten.


Europa profiteert van dalende coronacijfers

De belangrijkste ontwikkelingen binnen Europa zijn het dalende aantal coronagevallen en stijgend aantal vaccinaties. Binnen de Eurozone is de derde golf inmiddels ver afgezwakt en we zitten op het niveau van begin oktober. Toen liepen de cijfers weer op nadat de zomerperiode was verstreken. Het zevendaags gemiddelde binnen de Europese Unie op vaccinatiegebied ligt ongeveer op hetzelfde niveau als het Verenigd Koninkrijk. Dit gaat om 0.6/0.7 doses per 100 mensen. Dit betekent dat er dagelijks 6 á 7 mensen per 1.000 mensen worden gevaccineerd. Wanneer de stijgende lijn wordt voortgezet kan ook Europa spoedig zo veel mogelijk restricties opheffen en weer terug naar het ‘oude normaal’.

Zevendaags gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen Europese Unie

Grafiek 2: Zevendaags gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen Europese Unie.

De Europese Centrale Bank (ECB) presenteerde afgelopen maand haar halfjaarlijkse financial stability review. De ECB waarschuwde daarin voor mogelijk financiële instabiliteit. De risico’s voor de financiële stabiliteit van de verschillende eurolanden blijven door de coronapandemie nog steeds hoog, ondanks dat er snel herstel wordt verwacht. Deze positieve vooruitzichten voor de economie als geheel verhullen dat voor bedrijven in de zwaarst getroffen sectoren nog altijd faillissement dreigt.

Opmerkelijk was ook dat de ECB de ontwikkelingen op de cryptomarkten aanhaalde. Men zei dat de recente stijging van de bitcoin: "[…] eerdere financiële bubbels, zoals de tulpenmanie en de South Sea Bubble in de jaren 1600 en 1700, overschaduwd.” Een flinke waarschuwing dus voor iedereen die in crypto’s handelt. Alhoewel cryptovaluta door de ECB als risicovol en speculatief worden benoemd zou het knappen van de cryptobubbel geen bedreiging zijn voor de algehele financiële instabiliteit omdat de verwevenheid met de financiële markt gering is.


Opkomende markten zoeken naar lichtpuntjes

De opkomende markten hebben het niet makkelijk dit jaar. De rendementen lopen behoorlijk achter vergeleken met de rendementen die zijn behaald in ontwikkelde landen (Westerse landen). Dit komt mede doordat men in de opkomende landen nog veel last ondervindt van het coronavirus. Landen als India en Brazilië kampen nog steeds met grote problemen en zijn dagelijks (negatief) in het nieuws.

Het aantal vaccinaties loopt achter bij ontwikkelde landen en de verwachting is dat dit voorlopig nog zo zal zijn. Daarentegen wordt de berichtgeving omtrent vaccineren wel positiever. De tijd dat de Braziliaanse president Bolsonaro het coronavirus ‘een griepje’ noemt ligt echt wel achter ons. Hiermee lijkt een brede uitrol van een vaccinatieprogramma een feit voor eind 2021.

De Chinese financiële markten presteren ook minder dan verwacht. China laat op het gebied van export nog steeds mooie groeicijfers zien. Hierbij lijkt men te profiteren van de slechte omstandigheden waar India zich nu in bevindt. Maar koersen staan vooral onder druk door toenemende wet- en regelgeving vanuit de Chinese overheid. China maakt een transitie door op verschillende vlakken. Om de groei die het land doormaakt duurzaam te maken moeten er aanpassingen gedaan worden. Het gaat China niet meer om het tempo van de groei, maar de kwaliteit van de groei. China doet dit alleen op zijn eigen manier. De verdwijning van Jack Ma is hier een voorbeeld van.

Buitenlandse handel China blijft sterk stijgen

Grafiek 3: Buitenlandse handel China blijft sterk stijgen

Maar het probleem dat de opkomende markten het momenteel lastig hebben is vooral ontstaan omdat er in ontwikkelde markten sprake is van een sterke economische groei. Ontwikkelde markten kennen over het algemeen een lager risico en bevatten makkelijkere investeringsmogelijkheden voor beleggers. Waarom zou je dan als belegger kiezen voor de opkomende markten waar toch een stuk meer onzekerheid heerst en je niet weet wat je kunt verwachten?


Aandelen- en obligatiemarkten kenden veel beweging

Dan een blik op de prestaties van de algehele aandelen- en obligatiemarkten van afgelopen maand. In de maand mei hebben aandelenmarkten een vlak resultaat laten zien. Beleggers kijken met name naar de heropening van de maatschappijen. Iets wat op dit moment alleen in de ontwikkelde landen bezig is. Het te verwachten herstel zou groot zijn. Dat het herstel spoedig kan zijn was te zien in de zomerperiode vorig jaar waarin economieën deels open gingen. De veerkracht van de economie was toen verrassend goed. De verwachting is dat dit nu wederom gaat gebeuren. Beleggers kijken hierdoor goed naar de cijfers die bedrijven presenteren. Meer dan 80% van de bedrijven in de Verenigde Staten wist de verwachtingen te verslaan, dat biedt hoop.

Echter, was mei toch een moeilijke maand voor financiële markten door een verrassend hoog inflatiecijfer, zoals we eerder hebben besproken. Dit terwijl de slechter dan verwachte werkloosheidscijfers de markten nog hoger zette. Het hoger dan verwachte inflatiecijfer maakt beleggers onzeker over het beleid van centrale banken. De centrale banken willen de inflatie op laten lopen en vinden uitschieters niet erg. Maar voor hoelang is niet duidelijk. Ook de rente ging daarmee omhoog waardoor voornamelijk de technologiebedrijven een stap terug moesten doen.

Obligaties kwamen verder onder druk te staan in de maand mei. Beleggers zetten obligaties in de verkoop wanneer de rente stijgt. Dit drukt de koersen. De rente steeg door het inflatiecijfer weer richting het hoogtepunt van eerder deze maand, maar kwam niet veel verder dan dat.


Semmie’s portefeuille

Ook binnen onze eigen portefeuille zagen we de ontwikkelingen op wereldniveau terug. De grootste stijger was het UBS MSCI EMU Socially Responsible UCITS fonds. Dit fonds volgt een index van aandelen uit de Eurozone die zijn geselecteerd op basis van een strikt duurzaamheidsbeleid. Wat verder opvalt is dat de obligatiefondsen waar we in beleggen boven verwachting presteren. De aandelenfondsen presteerden volgens verwachting. Bij de koersontwikkeling moet wel rekening gehouden worden met dividenduitkering van de fondsen van ACTIAM.

Koen Kersten
Koen Kersten

Analyst Asset Management

Alle blogs van Koen Kersten

Koen dompelt zich graag helemaal onder in de wereld van beleggen. Als analist schrijft hij voor Semmie over de marktontwikkelingen. Maar het liefste is hij bezig met het optimaliseren van onze modelportefeuilles.

Ook interessant voor jou?

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het