Marktupdate

Beleggers kunnen verder omhoogkijken

Door Koen Kersten op 01 juni 2023 - leestijd: 8 min
Beleggers kunnen verder omhoogkijken
Marktupdate

Na een aantal vlakke maanden stegen de financiële markten in mei verder, mede door een akkoord over de verdere verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Het bereiken van een akkoord had een positieve uitwerking op de beurskoersen en een eventuele crisis lijkt zo te zijn afgewend. Daarnaast eiste Artificial Intelligence (AI) de afgelopen maand een hoofdrol op, want AI is ‘hot’: niet alleen in de maatschappij, maar ook op de beurs.


De maand mei in het kort:

  • Komt er wel een akkoord of toch niet? Voorlopig wel. Het Amerikaanse schuldenplafond wordt verder verhoogd. Dit neemt zorgen bij beleggers weg, waardoor deze weer verder omhoog kunnen kijken;
  • Artificial Intelligence (AI) neemt een steeds belangrijkere plaats in de samenleving in. Ook op de beurs scoort AI: de technologiesector presteert daardoor weer als vanouds;
  • Verschillende Europese beurzen behaalden afgelopen maand nieuwe all-time highs, maar niet alle vooruitzichten zijn rooskleurig;
  • Semmie’s portefeuilles stegen verder. De positieve ontwikkelingen omtrent het schuldenplafond en de techsector deden koersen verder stijgen en daar profiteerden de portefeuilles van.


Schuldenplafond Amerikaanse overheid verder verhoogd

Het had eigenlijk geen verrassing mogen zijn, maar beurzen reageerden toch "opgelucht" toen de Democratische president Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, McCarthy, tot een deal kwamen: het Amerikaanse schuldenplafond wordt verder verhoogd. De deal kwam last minute rond en dat was uiteindelijk ook de verwachting: sinds 1960 is het Amerikaanse schuldenplafond namelijk maar liefst 78 keer verhoogd, verlengd of herzien, en vaak op het laatste moment.

Doorgaans wordt deze verhoging gezien als een routineklus, maar door toenemende spanningen tussen de Republikeinen en Democraten wordt het steeds lastiger om tot een deal te komen waarbij de voorwaarden voor het verhogen van het schuldenplafond zowel de Democraten als de Republikeinen tevreden stemmen. President Biden noemde het akkoord al "een compromis" en dat "niet iedereen kreeg wat hij wilde".


De Amerikaanse staatsschuld neemt met rasse schreden toe


Desondanks was het belangrijk dat beide partijen tot een deal zouden komen. Want als ze er niet uitkwamen, zou het voor de Verenigde Staten onmogelijk worden om vanaf begin juni hun rekeningen te betalen, wat dan weer potentieel ernstige gevolgen kan hebben voor de waarde van de dollar en de wereldeconomie. Tijdens de onderhandelingen reageerden beurzen dan ook positief op hoopvolle geluiden over de deal en negatief op berichten over een eventueel uitstel.

Nu ook het Huis van Afgevaardigden voor heeft gestemd, is er in ieder geval weer even rust. Het is nu alleen nog aan het Senaat om voor te stemmen. Desondanks geeft het akkoord beleggers vertrouwen. Komt het namelijk zover dat de V.S. niet meer kan voldoen aan hun betalingsplichten, dan zou dit verregaande consequenties kunnen hebben.

Zo zouden onder andere de betalingen op staatsobligaties niet meer gedaan kunnen worden. En dit was vooral het risico waar de financiële markten zich zorgen over maakten. Amerikaanse staatsobligaties worden namelijk gezien als een veilige haven: de Verenigde Staten hebben historisch gezien een sterke en stabiele economie, en hun schuld wordt als relatief veilig beschouwd. Beleggers zoeken vaak naar veilige activa om in te investeren en Amerikaanse staatsobligaties worden beschouwd als een betrouwbare optie. Valt die optie weg, dan neemt de onrust op de financiële markten (verder) toe.


Artificial Intelligence is ‘hot’

Het zal je hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan zijn: Artificial Intelligence (AI) is hot. AI-tools zoals ChatGPT, Jasper.ai en Dall-E helpen ons steeds meer om het leven en werk gemakkelijker te maken. Het tastbaar worden van AI heeft de interesse van zowel particulieren als bedrijven in de mogelijkheden ervan snel doen toenemen.

Volgens voorstanders van AI staan we aan het begin van een revolutie: werk kan sneller worden gedaan, er komt meer informatie beschikbaar en producten en diensten kunnen goedkoper worden. Maar niet iedereen is positief: AI maakt nog steeds veel fouten en wat als AI te veel macht krijgt?

Hoe er ook tegen deze ontwikkeling aangekeken wordt, AI heeft de wind mee, ook op de beurs. Terwijl de gemiddelde AI-ETF in een jaar tijd met ruim 16% is gestegen, moet de S&P 500 het doen met een 'schamele' paar procenten.


Vergelijking Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF vs. S&P 500


Eén van de beursgenoteerde bedrijven die van deze ontwikkeling profiteert, is NVIDIA. NVIDIA is een producent van computerhardware, voornamelijk op het gebied van videokaarten, processors en chipsets voor moederborden. Door de toenemende populariteit van AI stijgt de vraag naar deze producten, aangezien AI veel rekenkracht vereist om goed te kunnen functioneren.

NVIDIA, dat zichzelf al "World Leader in Artificial Intelligence Computing" noemt, heeft woord bij daad gevoegd: dankzij een verwachte omzetstijging, die een eerdere voorspelling overtrof, schoot de koers van het bedrijf verder omhoog. Hiermee is het Amerikaanse bedrijf de eerste chipfabrikant die een beurswaarde van $1.000 miljard heeft bereikt. Alleen Apple, Microsoft, Saudi Aramco, Alphabet en Amazon hebben een hogere waardering. Geen slecht rijtje om tussen te staan.


Koers NVIDIA maakt flinke sprong dankzij AI-ontwikkelingen en positieve outlook


De ontwikkelingen op AI-gebied geven de technologiesector en de beurzen momenteel een steuntje in de rug. De Nasdaq staat dit jaar ongeveer 25% hoger, terwijl de S&P 500 10% hoger staat. En het jaar is nog niet eens halverwege. Aan het begin van het jaar zouden beleggers voor deze positieve cijfers hebben getekend.


Tussen recessies en recordhoogtes

Aan het begin van het jaar stelden we ons al de vraag of er een recessie zou komen en zo ja, hoe ernstig deze zou zijn. Nu is bekend geworden dat Duitsland, een belangrijke speler voor de Europese economie, zich in een recessie bevindt. Consumenten geven minder uit als gevolg van hoge inflatie en energieprijzen, en ook de industrie heeft het zwaar. Het vooruitzicht voor de komende jaren is niet veel positiever, aangezien een stagnerende economie wordt verwacht. Volgens het IMF zal Duitsland zelfs de slechtst presterende economie van Europa zijn, met een krimp van 0,1% dit jaar.

Maar dat de beurs geen weerspiegeling is van de economie, blijkt uit het feit dat de Duitse DAX-index een all-time high heeft bereikt op het moment dat Duitsland in een recessie verkeert.


Duitse DAX bereikt nieuwe top


Het is hierbij belangrijk om te vermelden dat de DAX-index dividenduitkeringen meeneemt in de berekening van de indexstand. Het dividend dat wordt uitgekeerd door bedrijven wordt direct herbelegd, de index werkt daardoor anders dan bijvoorbeeld ‘onze’ AEX. Dit is een koersindex waarbij de koers meedaalt op het moment dat dividend wordt uitgekeerd.

Niet alleen de Duitse beurs heeft een nieuwe recordhoogte bereikt, maar ook de Engelse, Franse en Deense beurzen hebben kort na het crisisjaar 2022 nieuwe records gevestigd. Deze ontwikkeling kan verschillende verklaringen hebben. Ten eerste zijn de energieprijzen gedaald. Waar deze vorig jaar recordhoogtes bereikten, zijn ze nu aan het dalen naar meer 'normale' niveaus.

Het afgelopen jaar zijn Europese aandelen relatief goedkoop geworden, vanwege de onzekerheid die heerste. Een hoge inflatie, hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne deden de koersen dalen. Dat Europese aandelen daardoor ‘koopjes’ werden, draagt mede bij aan hun positieve prestaties. Bovendien heeft Europa minder last van een bankencrisis of problemen met het schuldenplafond, in tegenstelling tot de Verenigde Staten.

Desalniettemin zijn de vooruitzichten voor Europa onzeker. De inflatie blijft langer hoog dan in de Verenigde Staten en Europa is in grote mate afhankelijk van China, dat dit jaar met uitdagingen kampt. Daarnaast wordt nieuwe wetgeving rondom de AI-revolutie geïmplementeerd. De Europese Commissie werkt aan regelgeving om de technologie onder controle te houden. Deze wetgeving zou in 2024 voltooid moeten zijn en lijkt Amerikaanse bedrijven af te schrikken. OpenAI CEO Sam Altman, bekend van ChatGPT, heeft zelfs gewaarschuwd: "We zullen proberen te voldoen aan wet- en regelgeving, maar als dit niet lukt, zullen we onze diensten in Europa stopzetten."

Dit is een duidelijke waarschuwing voor het continent en misschien wel terecht. Vrijwel alle grote technologiebedrijven bevinden zich momenteel in de Verenigde Staten, terwijl Europa deze boot volledig heeft gemist. Bovendien hebben Amerikaanse bedrijven een voordeel bij het snel uitbreiden van AI-diensten, omdat ze vaak over de meeste data beschikken. De recente ontwikkelingen vergroten de kans niet dat Amerikaanse bedrijven meer zullen investeren in deze technologieën in Europa. Het gevaar dat Europa achterblijft met een economie die voornamelijk op de 'oude' economie gebaseerd is, is dan ook een reëel risico.


Het jaar van de beer

In 2023 blijven de aandelenmarkten in China het moeilijk hebben. Terwijl de Amerikaanse en Europese beurzen herstel hebben laten zien, blijft de Chinese beurs worstelen. De Hang Seng Index, een van de grootste Chinese indices, is afgelopen maand in een berenmarkt beland. Dit houdt in dat de index met meer dan 20% is gedaald vanaf de top die in januari werd bereikt. Toenemende twijfels over de vooruitzichten van 's werelds op één na grootste economie en groeiende spanningen tussen Washington en Peking, hebben de index verder naar beneden geduwd.


Hang Seng Index bereikt dieptepunt in 2023


De Chinese koersen blijven ook dalen vanwege de voortdurende krimp van de Chinese productie. Beleggers vragen zich af of het economisch herstel van China na de heropening na de coronapandemie zijn momentum al heeft verloren, gezien de zwakke cijfers die de Chinese productie laat zien. De productiesector is namelijk een belangrijke motor voor de groei van China, dat niet voor niets 'de fabriek van de wereld' wordt genoemd, maar deze kampt met tegenvallende vraag, zowel binnenlands als buitenlands.

Samen met afnemende particuliere investeringen in het land, heeft dit geleid tot een omslag in het sentiment over het economisch herstel van dit jaar, wat de Chinese beurzen aanzienlijk in waarde heeft doen dalen.


Semmie en haar portefeuilles

Eens te meer merken we op dat beurzen en economieën onafhankelijk van elkaar opereren. In 2023 zien we dat de beurzen blijven stijgen, ondanks de uitdagingen waarmee economieën te maken hebben.

De stijging van de koersen dit jaar is voornamelijk toe te schrijven aan de techsector, die een belangrijke rol blijft spelen in beleggingsportefeuilles. Wanneer deze sector goed presteert, zoals we in 2021 en dit jaar opnieuw hebben gezien, kunnen we mooie rendementen verwachten. Maar als het tegenzit, zoals in 2022, kunnen portefeuilles het moeilijk hebben.

Op korte termijn werd het nieuws voornamelijk bepaald door het al dan niet bereiken van een akkoord over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Deze ontwikkeling had een grote invloed op de richting van de beurzen in mei en beïnvloedde ook de richting van Semmie's portefeuilles. Voor de toekomst kijken we naar de ontwikkeling van de inflatiecijfers, beleid van centrale banken en de economische ontwikkelingen.

Uiteindelijk bleek mei een positieve maand te zijn voor beleggers, waarbij alle portefeuilles verder stegen.


Portefeuille: Rendement mei Rendement 2023
ESG - defensief: 0,97% 3,53%
ESG - neutraal: 1,36% 5,09%
ESG - offensief: 1,69% 6,55%
ESG - zeer offensief: 2,49% 8,58%



Impact - defensief: 0,76% 3,83%
Impact - neutraal: 1,29% 5,37%
Impact - offensief: 1,76% 6,91%
Impact - zeer offensief: 2,43% 8,72%
Koen Kersten
Koen Kersten

Analyst Asset Management

Alle blogs van Koen Kersten

Koen dompelt zich graag helemaal onder in de wereld van beleggen. Als analist schrijft hij voor Semmie over de marktontwikkelingen. Maar het liefste is hij bezig met het optimaliseren van onze modelportefeuilles.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het