Marktupdate

Het begin van het einde?

Door Koen Kersten op 03 mei 2021 - leestijd: 7 min
Het begin van het einde?
Marktupdate

April was een roerige maand. Niet alleen qua weer maar ook op de beurs. Zo zorgden plannen van Biden voor onzekerheid en dalende koersen. Daarentegen bereikte de AEX, die het dit jaar toch al goed deed, zijn hoogste punt ooit. Maar het beste nieuws is dat de maatschappij van het slot gaat en het einde van de lockdown langzaamaan in zicht komt. En dat is goed nieuws voor de economie.


De maatschappij gaat weer van het slot

Geen avondklok meer, het terras is open en winkelen zonder afspraak: de eerste versoepelingen in lange tijd zijn ingegaan. Vooral over de avondklok was veel te doen: na de invoering ervan was het een aantal dagen onrustig in meerdere (grote) steden. Verder zette de rechtbank tweeënhalve week na de invoering een streep door de avondklok, maar die uitspraak werd geschorst. Later werd in hoger beroep toch nog geoordeeld dat de avondklok was toegestaan. En nu is hij afgeschaft, en dat ondanks de nog steeds hoge coronacijfers. Volgens arts Diederik Gommers gaan de versoepelingen niet leiden tot een nieuwe piek in het aantal besmettingen, al is het hopen dat mensen zich nog steeds aan de regels blijven houden.

Naast positieve berichten uit ons eigen land gaan ook andere Europese landen hun maatschappij weer mondjesmaat uit de lockdown halen. En de versoepelingen kunnen als verlossing worden gezien voor het bedrijfsleven. Dat de horeca weer opstart is goed nieuws voor onder andere beursgenoteerde bedrijven als Sligro, AB InBev en Heineken. Die laatste zag dit jaar de afzet van bier door de horeca met 80% dalen. Zelfs als ook de restaurants weer opengaan zal de schade niet snel gerepareerd zijn, echt herstel in de horeca zal waarschijnlijk pas in 2022 te zien zijn.

De grootste impuls voor de economie is echter niet het openen van terrassen, maar het winkelen zonder afspraak. Minimaal 4 uur van tevoren een afspraak maken was voor veel consumenten een behoorlijke drempel om de winkel in te stappen. Al is winkelen op afspraak natuurlijk minder erg dan de complete sluiting die we tijdens de lockdown hebben mogen ervaren.

De kooplust helpt ook om de economische schade van het coronavirus te beperken. Dat zagen we al in het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens de Rabobank kunnen we een krimp van het bbp met 1% verwachten. Dit cijfer valt mee ten opzichte van vorige verwachtingen. Mede dankzij de versoepelingen verwacht de bank een groei in het tweede kwartaal met 1% ten opzichte van het vorige kwartaal.

Ondanks de lockdowns is onze behoefte om te winkelen en om op het terras te zitten niet geslonken. Zeker niet met het mooie weer dat in aankomst is. Inmiddels zijn ruim 5 miljoen prikken gezet in Nederland en volgens het RIVM zelf komt er daar elke halve seconde een prik bij. Die hoopvolle cijfers maken hopelijk duidelijk dat het einde in zicht begint te raken, al is er natuurlijk nog een lange weg te gaan.


Plannen van Biden zorgen voor onrust

Halverwege april ontstond er onrust op de beurs en de cryptomarkt. De reden? Het plan van de Amerikaanse president Joe Biden om de belasting op vermogenswinst voor rijken te verdubbelen. Verdien je in de Verenigde Staten meer dan één miljoen euro, dan betaal je momenteel 20% belasting op de winsten die je boekt met de verkoop van aandelen, obligaties of vastgoed. Nu is het plan van Biden om deze winstbelasting te verhogen naar 39,6%.

In 2013 voerde de vorige Democratische president, Barack Obama, al een extra belasting op beleggingswinsten van 3,8% in. Combineer je beide verhogingen dan komt het nieuwe belastingtarief voor vermogende Amerikanen uit op ruim 43%.

De reden dat de belastingen worden verhoogd is om zijn ambitieuze plannen op het gebied van verbeterde infrastructuur en verduurzaming te financieren. Dit investeringspakket heeft een omvang van 2 biljoen dollar.

Daarnaast steekt het bij de Democraten dat de belasting op vermogenswinst (geld dat je verdient met je geld), lager is dan de belasting op werk: rijken zouden daardoor voorgetrokken worden.

De Republikeinen staan zoals gewoonlijk recht tegenover de Democraten: hun uitgangspunt is dat een lagere vermogensbelasting investeringen in veelbelovende bedrijven stimuleren en dat er geen rekening wordt gehouden met de inflatie.

Of de plannen doorgaan of niet, het zorgde wel voor onrust in de financiële wereld. Veel koersen sloten meteen lager op Wall Street. Maar niet alleen de aandelenmarkten kregen een tik te verwerken, ook de cryptomunten zetten een flinke daling in. De grootste cryptomunt, Bitcoin, verloor zo’n 10% na aankondiging van de plannen. Andere cryptomunten daalden met nog meer procenten. Zo daalde Ethereum, de op een na grootste munt met zo’n 12% en een andere cryptomunt, de Ripple met zo’n 18%. Deze flinke dalingen benadrukken nogmaals de onzekerheid en volatiliteit die in de cryptomarkt heerst.

De verhoging in winstbelasting legt nog wel een ander groot probleem bloot: de groeiende kloof tussen de hoeveelheid belasting die particulieren en die bedrijven betalen. Particulieren betalen in verhouding veel meer belasting dan dat bedrijven dat doen. Die kloof wordt ook voor het grotere publiek steeds meer zichtbaar. Daarmee wordt ook de druk op de politiek om dingen te veranderen ook groter. Bij de Nederlandse Tweede Kamer verkiezingen was al een interessante verschuiving te zien bij de verschillende politieke partijen: steeds meer partijen maken kenbaar dat er iets moet veranderen op dit gebied. Maar iets aan willen passen is één, om daadwerkelijk de belastingdruk voor bedrijven te verzwaren is een tweede. En niet makkelijk geregeld. Daar moet brede steun voor zijn.

Daarom was een recent bericht van Biden, die hier een globale aanpak voor wil organiseren, een welkome verrassing voor de voorstanders van een wijziging op dit gebied. De Amerikaanse regering wil een wereldwijd minimumtarief voor winstbelasting. Dat is wijziging van koers omdat Amerikanen voorheen altijd dwarslagen. Dit omdat ze wilden voorkomen dat de grote techreuzen (Amazon, Apple, Google etc.) belasting zouden moet afdragen in Europa. Ook het Verenigd Koninkrijk deed een duit in het zakje met betrekking tot de belastingen. De minister van financiën kwam met plannen om een belastingverhoging door de voeren voor bedrijven. Dit terwijl eerder werd gevreesd voor een race-to-the-bottom voor winstbelastingen met andere landen. Maar door deze plannen lijkt dit scenario van tafel te zijn. Hoe dit voor de aandeelhouders gaat uitpakken is de vraag. Meer belasting betekent minder winst en eventueel ook minder winstuitkering (in de vorm van dividend), en daar zitten aandeelhouders niet op te wachten.


Duurzaam beleggen blijft groeien

Verschillende ontwikkelingen hebben er de laatste jaren voor gezorgd dat duurzaam beleggen populair is geworden. In het recordjaar 2020, stroomde er in duurzame Europese beleggingsfondsen zo’n 43 miljard euro in. Dat was een stijging van 156% ten opzichte van 2017. Het jaar is nog niet eens over de helft, maar er is al ruim 35 miljard euro ingestroomd, en als die stijging aanhoudt, wordt ook 2021 weer een recordjaar.

Nu de populariteit van duurzaam beleggen razendsnel toeneemt is het logisch om je af te vragen of er geen sprake is van een duurzaamheidsbubbel. Daar heeft de Amerikaanse financiële dienstverlener MSCI onderzoek naar gedaan. Ze keken naar de koers/winst verhouding van duurzame beleggingsfondsen ten aanzien van de benchmark. Hoe hoger de koers/winst verhouding hoe duurder het aandeel (of beleggingsfonds) is, voor wat hij eigenlijk waard is. De koers-winstverhouding zet namelijk de huidige koers van een aandeel van een bedrijf af tegen de winst die het bedrijf maakt. Het getal dat uit die som komt toont aan hoeveel een belegger bereid is om te betalen voor iedere euro die het bedrijf verdient. Uit data van MSCI blijkt dat duurzame beleggingsfondsen duurder zijn (er wordt dus meer voor betaalt dan wat het daadwerkelijk waard is) dan de benchmark. Al is het wel verschil klein.

Blijft beleggen in duurzame fondsen dan wel een goede keuze? Kijk je naar hoe het in 2020 is gegaan, dan wel. Uit een rapport van S&P Global blijkt dat duurzame fondsen namelijk beter hebben gepresteerd dan hun niet duurzame tegenhangers en de markt. En een groeiende populariteit hoeft niet meteen te leiden tot een bubbel. Doordat de maatschappij duurzaamheid belangrijker begint te vinden en meer gaat omarmen blijft de groeiende behoefte aan duurzamere goederen en diensten nog wel even voortbestaan. Bedrijven die dan duurzamer zijn dan hun concurrenten kunnen daar de vruchten van plukken.

Koen Kersten
Koen Kersten

Analyst Asset Management

Alle blogs van Koen Kersten

Koen dompelt zich graag helemaal onder in de wereld van beleggen. Als analist schrijft hij voor Semmie over de marktontwikkelingen. Maar het liefste is hij bezig met het optimaliseren van onze modelportefeuilles.

Ook interessant voor jou?

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het