De laatste twee maanden van het jaar staan voor de deur, waardoor ook de eindstreep van beleggingsjaar 2024 in zicht komt. Een beleggingsjaar dat op heden positief voor beleggers heeft uitgepakt. Met de uitermate spannende Amerikaanse presidentsverkiezingen voor de deur, kan het jaar nog enerverend worden afgesloten. De uitkomst kan invloed hebben op de richting van de financiële markten, al moet die invloed ook niet worden overschat.
De maand oktober in het kort:
- Het blijft gissen wie volgende week de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal winnen; al zetten de wedkantoren inmiddels in op een overwinning van Trump.
- Ook Europa volgt de ontwikkelingen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan nauwgezet. Een overwinning van Trump kan de reeds kwetsbare Europese economie verder onder druk zetten.
- De onrust in het Midden-Oosten leidt tot een volatiele olieprijs. Omdat Israëlische aanvallen op Iraanse olie-installaties echter uitbleven, daalde de olieprijs afgelopen maand net zo snel weer als deze steeg.
- De geopolitieke onzekerheden hadden weinig tot geen negatieve invloed op de beurskoersen. Met de eindstreep van het beleggingsjaar 2024 in zicht, lieten Semmie’s portefeuilles afgelopen maand wisselende resultaten zien.
Zinderende apotheose in de Amerikaanse verkiezingen verwacht
Dinsdag 5 november vinden de 60e Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Niet alleen de Verenigde Staten, maar de hele wereld kijkt gespannen toe om te zien wie er met de overwinning vandoor gaat. Waar de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris lange tijd leek te gaan winnen, heeft haar Republikeinse uitdager en voormalig president Donald Trump haar inmiddels ingehaald in de peilingen.
Het voorspellen van de uitkomst is extra lastig omdat de verkiezingen in de Verenigde Staten niet worden beslist door de ‘popular vote’, waarbij de meeste stemmen tellen. In plaats daarvan draait het om het winnen van staten, en daarmee het verzamelen van kiesmannen. In 2016 had Hillary Clinton bijvoorbeeld bijna 3 miljoen stemmen meer dan Donald Trump, maar door het Amerikaanse systeem ging de overwinning toch naar Trump.
Hoewel Harris in de peilingen een minimale voorsprong heeft, geven de wedkantoren Trump een grotere kans op de winst, met zo’n 65% waarschijnlijkheid. Dit komt omdat hij momenteel aan kop gaat in de cruciale ‘swing states’.
Wedkantoren zetten in op Trump
Voor beursanalisten is het daardoor lastig om de mogelijke gevolgen in te schatten. In een eerder artikel schreven we over de verwachte impact op financiële markten. Kort samengevat wordt niet verwacht dat de verkiezingsuitslag de beursrichting sterk zal beïnvloeden. Een groot deel van het nieuws is namelijk al ingeprijsd, en de Amerikaanse beurs heeft zich historisch gezien positief ontwikkeld, ongeacht de winnende partij.
Wel kan er bij specifieke beleggingen, zoals cryptovaluta, sprake zijn van flinke koersschommelingen. De cryptosector heeft veel geïnvesteerd in de Republikeinse campagne, en Trump lijkt — anders dan bij zijn eerdere campagnes — nu een voorstander van deze technologie te zijn. Een overwinning van Trump zou cryptovaluta dan ook een prijsimpuls kunnen geven, aangezien hij heeft beloofd van de Verenigde Staten de ‘cryptohoofdstad’ van de wereld te maken. Bitcoin heeft dankzij alle verwachtingen, in aanloop naar de verkiezingen, al bijna zijn recordhoogte van $73.620 bereikt.
Bitcoin nadert all-time-high
De Amerikaanse presidentsverkiezingen en Europa
Niet alleen voor de Amerikanen staat er veel op het spel; ook Europa gaat de gevolgen merken van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Wordt Trump president, dan kan Europa te maken krijgen met een Amerika dat zich steeds verder isoleert. Europa zal daarmee opnieuw een stap moeten zetten om zelfstandiger te worden. Dit kan echter op een lastig moment komen, aangezien de Europese economie het allesbehalve goed doet. Nieuwe Amerikaanse handelsrestricties en importtarieven zouden dan ook een zeer onwelkome maatregel zijn, die Europese landen en bedrijven negatief kan treffen.
Daarnaast zal het beleid van de nieuwe president cruciaal worden voor het verloop van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Harris heeft aangegeven dat ze de miljardensteun aan Kyiv wil voortzetten als president. Trump zegt dat hij de oorlog zo snel mogelijk zal beëindigen, maar maakt niet duidelijk hoe hij van plan is om dat te doen. Wie er echter ook wint, experts verwachten dat de enorme miljardensteun sowieso zal gaan afnemen. Dankzij de handelsoorlog met China, de onrust in het Midden-Oosten en binnenlandse uitdagingen, zal de VS moeten kiezen waar het beschikbare geld naartoe moet gaan.
Dankzij de handelsoorlog met China, de onrust in het Midden-Oosten en binnenlandse uitdagingen, zal de VS moeten kiezen waar het beschikbare geld naartoe moet gaan.
Op de dag van de uitslag lijkt het er daarom op dat er volatiliteit op de beurzen zal optreden. Beleggers hoeven zich over het algemeen echter geen zorgen te maken over de uitslag, mits er een duidelijke winnaar is. In het geval van een zeer klein verschil, zoals bij de presidentsverkiezingen tussen Bush en Gore in 2000, kan dat zorgen voor een onrustige periode. Het is inmiddels bekend dat Trump zich waarschijnlijk niet zomaar zal neerleggen bij een nipte nederlaag.
Meer weten over de Amerikaanse verkiezingen?
Ben je benieuwd hoe de Amerikaanse beurs in het verleden heeft gepresteerd onder Republikeinse en Democratische presidenten? En wat de plannen van Harris en Trump zijn? Bezoek dan onze speciale themapagina over de verkiezingen: Amerikaanse Presidentsverkiezingen 2024
Europese economie verder in het nauw
We hadden het al over de lastige situatie waarin de Europese economie zich momenteel bevindt, en Volkswagen is inmiddels het gezicht geworden van die misère. Productiviteitscijfers van het bedrijf zijn namelijk al lange tijd ondermaats, waardoor de Duitse autoproducent verregaande maatregelen gaat nemen om zich weer relevant te maken, en de bedrijfsvoering gezond te houden. Tienduizenden medewerkers gaan daardoor waarschijnlijk hun baan verliezen, waardoor stakingen – met productievertragingen tot gevolg – op de loer liggen.
De uitdagingen voor Volkswagen staan niet op zichzelf; ze weerspiegelen een breder probleem in Europa. De Europese Centrale Bank (ECB) ziet dit ook en heeft de rente inmiddels verlaagd naar 3,25%, voornamelijk vanwege de dalende inflatie. President Lagarde gaf zelfs aan dat er bij de volgende bijeenkomst een grote kans is op een verdere renteverlaging. Hoewel de focus vooral op de inflatie ligt, zal de ECB zich waarschijnlijk ook steeds meer zorgen maken over de toestand van de Europese economie.
De herverkiezing van Trump zou mogelijk een aanzienlijke invloed kunnen hebben. Op de aandelenmarkten wordt al gespeculeerd dat Europese aandelen het moeilijker kunnen krijgen, deels door het risico op nieuwe restricties. Een mandje met bedrijven die volgens Barclays een verhoogd risico lopen op dergelijke restricties, presteert momenteel aanzienlijk slechter dan de brede Europese STOXX 600 index.
ASML profiteert niet (meer) van de AI-hype
ASML, het grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijf, staat op het moment van schrijven op de 34e plaats van de grootste bedrijven wereldwijd. Het aandeel is daardoor populair onder Nederlandse particuliere beleggers. ASML-beleggers beleven dit jaar echter allesbehalve een topjaar. Waar dit aandeel in voorgaande jaren vaak hoge rendementen opleverde, blijft de prestatie dit jaar sterk achter. Inmiddels zien beleggers in ASML dit jaar zelfs een verlies op hun investering, terwijl wereldwijde indexen aanzienlijk beter presteren. Ter vergelijking: de zeer offensieve Semmie Solid portefeuille staat in 2024 ruim 18% in de plus, terwijl ASML bijna 6% in de min staat. En dat terwijl het bedrijf als het kroonjuweel van de Nederlandse economie wordt beschouwd. Waar gaat het mis?
Het lijkt erop dat bedrijven als Intel en Samsung, die al langere tijd met problemen kampen, zorgen voor tegenvallende orders bij toeleveranciers, zoals ASML. Deze bedrijven lopen achter op hun concurrenten en zijn druk bezig hun organisaties te herstructureren, waarbij kostenbesparingen centraal staan.
Flink daling orderwaarde ASML
Het negatieve koersresultaat werd versterkt door een ernstige blunder van ASML zelf: door een “technische fout” publiceerde het bedrijf de kwartaalcijfers een dag te vroeg. Deze cijfers wezen uit dat de markt met uitdagingen kampt. Ook de outlook, oftewel de verwachtingen voor de komende periode, moest worden bijgesteld.
Toch blijven de bedrijven die het meest profiteren van Artificial Intelligence (AI) vooralsnog positief gestemd over de toekomst. De zwakke plekken liggen vooral in de markten die sterk afhankelijk zijn van elektronica. Computers, laptops, tablets en smartphones zijn tegenwoordig minder in trek dan voorheen.
Voor beleggers is het een duidelijk signaal dat niet alle bedrijven in gelijke mate profiteren van nieuwe technologische ontwikkelingen. Zoals altijd zullen de winnaars van vroeger op enig moment plaatsmaken voor nieuwe spelers. Nu ligt de uitdaging bij ASML om te bewijzen dat het bedrijf nog steeds in staat is om beleggers positief te verrassen.
Olieprijs daalt sterk
De onrust in het Midden-Oosten houdt aan. Na een aanval van Iran op Israël werd een tegenreactie verwacht. De olieprijs steeg daardoor gestaag, zoals vaak gebeurt bij spanningen in dit conflictgebied. Een van de grootste risico’s voor de olieprijs zou ontstaan wanneer Israël een grootschalige aanval zou uitvoeren op de oliefaciliteiten in Iran. Het beschieten van diverse olie-infrastructuur zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de onrust in het Midden-Oosten, maar ook voor de wereldeconomie.
Olieprijs daalt net zo snel als dat deze is gestegen
Het doel van de Israëlische tegenaanval bleek uiteindelijk voornamelijk militair gericht te zijn, met als gevolg dat de olieprijs in korte tijd fors daalde. Achter de schermen heeft waarschijnlijk de Verenigde Staten zijn best gedaan om een grootschalige Israëlische vergelding te vermijden. De Biden-administratie is namelijk niet gebaat bij een hard oplopende olieprijs tijdens de verkiezingen. Immers, inflatie is al een groot thema tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waar de Democraten het lastig door hebben.
De onrust in het Midden-Oosten is trouwens niet de enige reden waarom de olieprijs onder druk staat. De aanhoudende kwakkelende situatie van de Chinese economie zorgt ook voor een tegenvallende vraag. Ook gaat de OPEC+ de productie in december weer opvoeren. Het aanbod stijgt terwijl de vraag niet dezelfde ontwikkeling laat zien, waardoor lagere olieprijzen worden verwacht.
De eindstreep komt in zicht
Met nog twee maanden te gaan loopt beleggingsjaar 2024 langzaam ten einde. Tot nu toe is het jaar gunstig verlopen voor beleggers: de beurskoersen zijn over het algemeen gestegen. De ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence en de grote techbedrijven die daarvan konden profiteren, hebben als aanjager van deze stijgingen gefungeerd.
Het is daarom interessant om te zien welke resultaten de grote techbedrijven binnenkort presenteren. Zowel de huidige cijfers als de vooruitzichten worden nauwlettend gevolgd. Eerder vielen de resultaten van ASML tegen, wat leidde tot een afstraffing van dit Nederlandse techbedrijf op de beurs. Ook reageerden beleggers teleurgesteld op de vooruitzichten die Meta (het moederbedrijf van Facebook) en Microsoft gaven. Hoewel beide techgiganten afgelopen kwartaal goed presteerden dankzij nieuwe toepassingen op het gebied van artificial intelligence, veroorzaakten hun prognoses zorgen over de winstgevendheid van hun AI-activiteiten, die forse investeringen vereisen. Microsoft eindigde 6 procent lager, het grootste dagverlies in twee jaar, en Meta verloor ruim 4 procent.
In hun kielzog verloren ook andere techaandelen aan waarde, waardoor de S&P 500 een groot deel van de in oktober opgebouwde winst weer kwijtraakte.
Of we ons kunnen opmaken voor een eindejaarsrally of juist een terugval van de beurzen, hangt af van ontwikkelingen op meerdere gebieden. Uiteraard zal de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen invloed hebben, maar er spelen meer factoren mee. Denk aan economische ontwikkelingen, beleggerssentiment, bedrijfsnieuws en sectortrends.
Vooralsnog hebben de portefeuilles van Semmie in 2024 positief gepresteerd. Ook oktober begon positief, maar de opgebouwde winst verdampte in de laatste dagen van de maand. Dit maakt voorzichtigheid noodzakelijk. Aanhoudende inflatiedruk – ondanks een geleidelijke afname – en geopolitieke onzekerheid kunnen onvoorspelbare effecten hebben. Toch blijven beleggers optimistisch voor de laatste maanden van het jaar, zolang er geen grote verstoringen optreden. Het blijft natuurlijk de vraag of deze trend zich ook daadwerkelijk voortzet.
Portefeuille: | Bruto rendement oktober | Bruto rendement 2024 (YTD) |
---|---|---|
Solid – defensief: | -0,94% | 6,56% |
Solid – neutraal: | -0,55% | 9,97% |
Solid – offensief: | -0,16% | 13,42% |
Solid – zeer offensief: | 0,44% | 18,62% |
Smart – defensief: | -0,71% | 5,54% |
Smart – neutraal: | -0,42% | 8,03% |
Smart – offensief: | -0,13% | 10,57% |
Smart – zeer offensief: | 0,34% | 14,44% |
Sustainable – defensief: | -0,45% | 5,50% |
Sustainable – neutraal: | -0,46% | 7,46% |
Sustainable – offensief: | -0,51% | 9,44% |
Sustainable – zeer offensief: | -0,56% | 12,40% |