Marktupdate

Het sentiment blijft positief

Door Koen Kersten op 01 september 2021 - leestijd: 8 min
Het sentiment blijft positief
Marktupdate

Augustus was een rustige beursmaand. De ogen waren vooral gericht op de Amerikaanse centrale bank. Zouden zij het beleid aanpassen en het omvangrijke opkoopprogramma afbouwen? Dat gebeurt (voorlopig) niet. En dus blijft het sentiment positief. Beleggers zien dan ook nog geen beren op de weg en ook augustus sloot positief af.

In het kort:

  • Amerikaanse centrale bank laat afbouw opkoopprogramma afhangen van ontwikkeling economie
  • Europese economie groeit minder hard maar dat was te verwachten
  • China blijft hervormingen doorvoeren en haalt de teugels nog strakker aan
  • Nog geen beren op de weg voor beleggers, het sentiment blijft positief


Alle ogen waren gericht op speech van Powell

Voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, hield op 27 augustus een langverwachte toespraak over de economische vooruitzichten. Daarbij ging de aandacht in het bijzonder uit naar de strategie van de Fed. Er werd namelijk verwacht dat er duidelijkheid zou komen over het beleid van de Amerikaanse centrale bank voor de aankomende maanden. Zouden ze ervoor kiezen om hun omvangrijke steunprogramma af te bouwen, of zouden ze het huidige beleid voortzetten? Voor de financiële markten is dat een belangrijke vraag omdat de steunprogramma’s beleggers vertrouwen geven en beleggingen het zodoende goed doen.

Maar een duidelijk antwoord op die vraag kwam er niet. Powell bleef namelijk vaag over de afbouw van de steun van de Amerikaanse centrale bank. Wat wel duidelijk werd is dat de Fed vindt dat een voortijdige aanscherping van het monetair beleid 'bijzonder schadelijk' kan zijn voor de economie.

Al leek het er voorafgaand aan de speech wel op dat de Fed haar opkoopprogramma zou gaan afbouwen. Dit wordt ook wel ‘taperen’ genoemd. De laatste keer dat de Fed dit aankondigde was in 2013. Hierbij gaf de centrale bank aan het opkopen van staatsleningen te gaan beperken met als gevolg dat beleggers in paniek raakten en de rente snel omhoogging.

Dat gebeurde dit keer niet. Omdat er nog een hoop (economische) onzekerheid heerst. Powell zei wel dat de Fed de data en de risico’s zal wegen om te bepalen of de afbouw kan worden gestart. Ontwikkelt de economie zich zoals verwacht, dan kan wat hem betreft met de afbouw van de noodsteun worden gestart, maar wanneer dat is, is nog onduidelijk. Meteen nadat bekend werd dat de steun van de Amerikaanse centrale bank intact blijft, stegen de koersen van meest belangrijke Amerikaanse indices: beleggers blijven vertrouwen houden.


Europese economie groeit minder hard

Nieuws uit de ene regio heeft in de wereld waarin we nu leven automatisch invloed op een andere regio: niet alleen de Amerikaanse indices stegen na de toespraak van Powell, ook de Europese indices stegen vrolijk mee. Naar recordniveaus. Zo sloot onder andere onze eigen AEX de maand met een mooie plus af. De mijlpaal van 800 punten komt zelfs in zicht.

De Europese economie presteerde minder goed de afgelopen maand vergeleken met de periode daarvoor. Dat is ook geen verrassing aangezien de Europese economie eerder dit jaar in een ‘rotvaart’ herstelde van de coronacrisis. Europese bedrijven produceerden dan ook minder dan de maand ervoor. Dat bleek uit de inkoopmanagersindex voor de Europese productie. Deze index wordt door economen gezien als thermometer voor de economie. Een stand onder de 50 duidt op economische krimp, alles daarboven duidt op economische groei. De stand van de index is momenteel 59,5 (tegenover 60,2 in juli). Ruim boven de 50, dus zorgen hoeven we ons nog niet te maken. Maar tekorten aan materiaal en werknemers spelen de Europese productie wel parten. Beide leiden tot vertragingen of zelfs complete uitval van de productie. Een gebrek aan halfgeleiders heeft bij een handvol Duitse autobouwers bijvoorbeeld al geleid tot het stilleggen van fabrieken.

Ook over onze eigen economie hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken. De huidige maatregelen om het coronavirus onder controle te houden zijn voor een groot deel van de economie niet schadelijk. De heropening, zoals we die in de laatste maanden hebben gekend, heeft geresulteerd in mooie economische cijfers. In Nederland was er een economische groei te zien van 3,4% in het tweede kwartaal. Dat we weer meer naar buiten mochten zorgde voor voornamelijk meer uitgaven in de categorieën auto’s, kleding en horeca. Het Centraal Planbureau (CPB) is daarom ook optimistisch en raamt de economische groei op 3,8% voor 2021 terwijl dit in juni nog 3,2% was.


Economische groei Nederland per kwartaal (procentuele verandering ten opzichte van de vorige periode:

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek.


China haalt de teugels nog strakker aan

In onze vorige marktupdate hadden we het er al over: China is bezig om hardhandig op te treden tegen bedrijven en organisaties die niet in de pas lopen met de rest van de staatsgeleide economie. In augustus is het communistische land doorgegaan met het doorvoeren van forse hervormingen op verschillende vlakken binnen de economie.

Zo werd er een nieuwe privacywet aangekondigd. Deze wet beperkt het gebruik en het verzamelen van privégegevens van internetgebruikers door onlineplatformen en is te vergelijken met de Europese cookie-wet. Gebruikers moeten toestemming geven voor het verzamelen van hun gegevens en de mogelijkheid krijgen om die dataverzameling te weigeren. Voldoe je als Chinees bedrijf niet aan de nieuwe wet, dan kun je bij overtreding een boete ter hoogte tot 5% van je jaarlijkse winst krijgen.

Het verscherpte beleid doet de koersen van Chinese techbedrijven weinig goeds. Zo is de koers van Alibaba, een van ’s werelds grootste e-commercebedrijven in 2021 al met 30% gedaald.


Koers Alibaba:

Bron: Barrons.com.


De verwachting is dat China voorlopig niet stopt met het invoeren van nieuwe maatregelen. De regering in Beijing wil voorkomen dat bedrijven te groot worden en dat ze zo de macht kwijtraken. Hierbij wordt gekeken naar de Verenigde Staten: daar is Big Tech inmiddels zo groot en machtig dat het bijna onmogelijk is geworden om in te grijpen.

China kampt daarnaast met structurele problemen: de bevolking krimpt en de kosten in de stad worden alsmaar hoger. Dat is ook een van de redenen dat de dure privéscholen worden afgeschaft. Zo probeert de regering het goedkoper te maken voor huishoudens om kinderen op te voeden. Daarbij komt ook dat China zijn inwoners heeft toegestaan om een derde kind te krijgen. Zo wordt er alles aan gedaan om het dringende tekort aan arbeidskrachten tegen te gaan. Want om de gewenste economische groei te blijven behouden heeft het land een leger aan arbeidskrachten nodig.


Jaarlijkse bevolkingsgroei China (in procenten):

Bron: Wereldbank.


Qua corona en China is het al een tijdje stil. In het land waar het virus ontstond komt weinig nieuws met betrekking tot het virus naar buiten. China lijkt het virus onder controle te hebben. Maar nog steeds is het oppassen geblazen. Dat blijkt wel toen corona-uitbraken Chinese havens stillegden. Dit leidde tot chaos in de containervaart. En de containervaart ging toch al niet zo lekker nadat containerschip de Ever Given vast kwam te zitten in het Suezkanaal.

De vertraging die ontstaat nu enkele van de grootste havens ter wereld hebben moeten sluiten betekent forse vertragingen en een financiële strop voor ondernemers. De prijzen van containervervoer rijzen dan ook de pan uit. Maar ook voor ons als consument is het afwachten hoe dit zich gaat ontwikkelen. Er is namelijk een grote kans dat de bedrijven hun prijzen gaan verhogen zodat de consument uiteindelijk de rekening betaalt. Zo sorteert budgetketen Action hier al op voor en ligt het in de lijn der verwachting dat ook woonwinkels en tuincentra hun prijzen gaan verhogen.


Aankomende maanden worden interessant

Er staan de aankomende maanden een aantal belangrijke ontwikkelingen op de radar van beleggers. Ten eerste is het interessant om te zien of de bedrijfsresultaten zich positief blijven ontwikkelen of dat er een einde komt aan de groei. Dit gaat hand in hand met economische groei en inflatie. Specifiek is het nog interessant om te zien of de hoge grondstofprijzen kunnen worden doorgevoerd aan de consument, of dat de bedrijfswinsten er onder gaan lijden. Inmiddels is er al veel slecht nieuws ingeprijsd, maar het belangrijkste is of de steun van de centrale banken doorzet. De economie moet een keer van het infuus af: inkoopprogramma’s worden afgebouwd en rentes gaan stijgen.

Hoe de beurzen zich de aankomende maanden gaan ontwikkelen blijft dus onduidelijk. Wat we wel weten is dat aandelenindices al tijden op recordniveaus staan, en daarbij wordt steeds vaker de vraag gesteld of we ons in een nieuwe zeepbel bevinden. De huidige records worden vooral gehaald dankzij de ruime steunprogramma’s van de centrale banken, en dat houdt een keer op.

Als centrale banken de opkoopprogramma’s gaan afbouwen kan dat voor extra beweeglijkheid zorgen op de financiële markten. Maar met de grote schuldenberg in de wereld kan niemand het zich veroorloven om rentes in een rap tempo te verhogen. We zien dan ook nog geen beren op de weg voor beleggers.

Samenvattend blijft voorlopig het scenario voor vooral aandelen positief. Lage rentes maken sparen en beleggen in obligaties onaantrekkelijk. Zo lang we dit financiële klimaat kennen kan niemand om aandelen heen. Dit neemt niet weg dat er in de aankomende periode meer beweeglijkheid kan komen waarbij lagere koersen terug te zien zijn. Maar ook hier kun je als belegger, bijvoorbeeld door periodiek te beleggen, uiteindelijk van profiteren.

Koen Kersten
Koen Kersten

Analyst Asset Management

Alle blogs van Koen Kersten

Koen dompelt zich graag helemaal onder in de wereld van beleggen. Als analist schrijft hij voor Semmie over de marktontwikkelingen. Maar het liefste is hij bezig met het optimaliseren van onze modelportefeuilles.

Ook interessant voor jou?

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het