Sem Sr. van Berkel
Sem Sr. van Berkel

Beursman

Alle blogs van Sem Sr. van Berkel
De opmars van technologie en de keldering van Trump
Marktupdate

Terwijl het coronavirus voortraast en er nog steeds hard gezocht wordt naar een vaccin lijkt er een sector immuun voor het virus: de technologiesector. Amerikaanse techreuzen kwamen afgelopen maand veelvuldig in het nieuws waarbij Apple een psychologie grens slechtte en als eerste Amerikaanse bedrijf ooit werd gewaardeerd op meer dan $2 biljoen.


Apple groeit als kool

Afgelopen maand werd Apple het eerste Amerikaanse bedrijf dat op de beurs een beurswaarde bereikte van meer dan $2 biljoen. Apple is daarmee het eerste Amerikaanse bedrijf geworden dat deze grens doorbreekt. Alleen de Saudische oliemaatschappij Saudi Aramco is er ooit in geslaagd deze psychologische grens te slechten.

Met deze koers is Apple officieel het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf. Mede omdat de coronacrisis en onzekerheid in olieland de koers van het aandeel Saudi Aramco deden dalen. Maar wie dit had voorspeld werd tot voor kort raar aangekeken.

Want nog maar 2 jaar geleden, op 2 augustus 2018, werd Apple het eerste Amerikaanse bedrijf dat de grens van $1 biljoen overschreed. Zo’n hoge beurswaarde deed analisten al versteld staan, maar beleggers blijven vertrouwen houden in het bedrijf uit Cupertino, Californië. Met de stabiele verkoop van iPhones, iPads en MacBooks en de continue stroom inkomsten uit de App store, Apple Music en Apple Pay zien beleggers de toekomst ook nog rooskleurig in.

De coronacrisis lijkt het bedrijf dus niet te storen. De koers van het aandeel Apple op 1 januari van dit jaar bevond zich rond de $300. Op het dieptepunt van de crisis, in maart, was het aandeel met 25% gedaald naar $224. Slechts 5 maanden later koerst het aandeel alweer rond de $500. En het einde van deze stijging lijkt nog niet in zicht.


De ontwikkeling van Big Tech volgen we op de voet

Niet alleen Apple groeit als kool, ook de andere Amerikaanse techreuzen lijken niet te stoppen. De belangrijkste graadmeter voor de aandelenhandel ter wereld, de Amerikaanse S&P500, zette in augustus een (intraday) all-time high neer van 3509,23 punten. Deze koersstijging wordt voornamelijk gedreven door de enorme groei die de giganten Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (het moederbedrijf van Google) en Facebook doormaken. Deze 5 bedrijven zijn met z’n vijven goed voor meer dan 20% van de index, die is samengesteld uit de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven.

Bij Semmie volgen we trouwens de ontwikkelingen die deze grote technologiebedrijven (Big Tech) doormaken op de voet. Via onze beleggingsfondsen beleggen we namelijk zelf ook in deze bedrijven. Hierbij letten we specifiek op de stappen die er gezet worden op het gebied van duurzaamheid. Want dit is voor ons een belangrijke pijler. We streven naast een mooi financieel rendement ook naar maatschappelijk voordeel en leggen daarom continu onze beleggingen onder een vergrootglas. Wat de grootste technologiebedrijven (waar wij in beleggen) doen op het gebied van duurzaamheid kun je trouwens hier lezen.


Nederlandse bedrijven zetten zich schrap: het geld wordt opgepot

Waar de Amerikaanse techreuzen niets te klagen hebben is het anders bij de AEX-ondernemingen. De hand gaat op de knip, uitzonderingen daargelaten. Dit is het resultaat van de miljardenverliezen die de afgelopen tijd werden geleden.

Maar deze verliezen zorgen er niet voor dat ze minder geld overhouden, de kasposities stijgen en dus ligt de rekening ergens anders: het schrappen van dividend en het uitgeven van schuldpapier zorgen ervoor dat bedrijven de economische neergang door proberen te komen.

Sinds begin dit jaar hebben de grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven namelijk 39% meer geld in hun kas, schrijft het Financieel Dagblad. Dit is een bedrag van €18,5 miljard. Ondanks dat er in diezelfde tijd een totaal nettoverlies werd geleden van €12,5 miljard. Waar komt dit geld dan vandaan?

Enerzijds wordt er door bedrijven bezuinigd, bijvoorbeeld door het schrappen, of het korten, van de dividenduitkeringen. Maar ook worden er minder eigen aandelen opgekocht en wordt er minder geïnvesteerd. Zelfs Shell, het bedrijf dat bekend staan om zijn ‘dividendgarantie’ ontkwam er niet aan dit jaar. Het uitgegeven dividend daalde met 66% van $0,46 per aandeel naar $0,16.

Beleggers waren hier op zijn zachtst gezegd niet blij mee: nadat het nieuws bekend werd sloot het aandeel 10,4% lager.

Met het schrappen, of korten, van het dividend gaven de grootste Nederlandse bedrijven €7,7 miljard minder uit aan dividenden. Dividend wat anders bij de belegger terecht zou komen. Nu dit bedrag in kas blijft krijgen de Nederlandse bedrijven wel wat meer vet op de botten en kunnen dus eerder tegen een stootje. Voor de lange termijn is dit natuurlijk een gunstige ontwikkeling. Maar er schuilt wel een gevaar volgens ING-strateeg Homan: “ondernemingen kiezen er nu voor om geld binnenboord te houden. Maar bij de vorige crisis bleek dat bedrijven die ook in tijden van crisis bleven investeren, er het beste uitkwamen.” Bij Semmie zijn we benieuwd hoe dit zich ontwikkelt.


De strijd om het Witte Huis barst los

De strijd om het Witte Huis is de afgelopen maand officieel losgebarsten. Beide Amerikaanse presidentskandidaten hebben officieel hun nominatie geaccepteerd: Joe Biden voor de Democraten is de uitdager van Donald Trump voor de Republikeinen. Maar ook buiten de Amerikaanse landsgrenzen werd er geprobeerd om in het Witte Huis te komen.

Sinds het begin van het ambtstermijn van Trump sluimeren er verhalen rond over de Russische inmenging bij de verkiezingen. Begin augustus bracht de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat haar definitieve rapport uit over de Russische connecties van de Trump-campagne in 2016 en de pogingen die vanuit Rusland werden ondernomen om de verkiezingen destijds in het voordeel van Trump te laten uitpakken.

De conclusie van het 1.000 pagina’s tellende rapport is helder: tijdens zijn campagne kreeg Trump hulp van Rusland en hadden zijn medewerkers contact met Russische oligarchen, het Kremlin en de Russische inlichtingendiensten.

Het rapport, dat het resultaat is van 3 jaar onderzoek, bevat ook een aantal nieuwe inzichten en bevestigingen van eerdere vermoedens. Deze zouden nuttig zijn om te begrijpen hoe Trump aan de macht kwam en wat toen zijn motieven waren.

Al deze negatieve berichtgeving rondom Trump legt uitdager Biden geen windeieren. Volgens de peilingen staat hij momenteel op een ruime winst. Mocht Biden aan de macht komen dan kan dat positief uitpakken voor beleggers. Er wordt namelijk verwacht dat Biden duurzame beleggingen een grote boost gaat geven. Hij zal namelijk de klimaatafspraken van Parijs opnieuw ondertekenen en meerdere klimaatmaatregelen opnieuw invoeren die Trump allemaal heeft afgeschaft.

Ook wordt er verwacht dat er onder Biden meer regels en wetten worden ingevoerd op het gebied van gezondheidszorg en arbeidsrecht. En er bestaat ook een grote kans dat de handelsrelatie met China, die van grote invloed is op het sentiment op de beurzen, wordt hersteld.

Ook interessant voor jou?

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie