Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
Marten (35): “Verduurzaming heeft financiële consequenties voor ons allemaal”
Money talks

Marten van Schie is business ontwikkelaar duurzame warmte. Zeggen dat duurzaamheid een rol speelt in zijn leven is een understatement. Toch zegt hij ook: “Het moet wel leuk blijven”.

Geld is voor Marten iets dat fijn is om te hebben. “Het is belangrijk om te overwegen wat je doet met je geld, maar het is niet het allerbelangrijkste. Ik ben dan ook niet heel materialistisch. Als je kan doen wat je wilt en een fijn en comfortabel leven hebt, is dat goed genoeg.” Als de vaste lasten zijn betaald en de leuke dingen zijn gedaan, lost Marten extra af op zijn hypotheek. Verder spaart hij automatisch, maar waarvoor weet hij (nog) niet zo goed: “Ik ben nog op zoek naar een doel om voor te sparen”.


Duurzame uitgaven
Voor zijn werk als business ontwikkelaar duurzame warmte is Marten bezig met het verduurzamen van Nederland. “Ik ontwikkel alternatieve energiebronnen, toegespitst op het gasloos worden van Nederland. Ik ondersteun bijvoorbeeld gemeenten bij het ontwikkelen van duurzame warmtenetten.” Is hij zelf, in zijn dagelijks leven, dan ook zo bezig met duurzaamheid? “Ik rijd elektrisch en scheid mijn afval. Het zijn allemaal kleine dingen, maar dat is wel de basis.”

Soms voelt hij ook een conflict als het gaat om een duurzamer leven leiden en toch leuke dingen blijven doen: “Op vakantie gaan met het vliegtuig strookt daar niet echt mee, nee. Als ik kijk naar mijn werkomgeving is het best wel een dingetje om tegen collega’s te zeggen dat ik met het vliegtuig op reis ga. Ik maak nu al wel bewust een afweging tussen de trein en het vliegtuig, maar ik ben nog niet zover dat ik zeg: ik ga helemaal niet meer vliegen. Het gaat om keuzes maken.” Hij houdt zich daarom ook meer bezig met wat hij eet. Marten maakt daarom ook op dit vlak weer een afweging: “Als ik met vrienden wat ga eten en we komen bij Loetje terecht, dan eet ik heus nog wel een biefstukje. Maar tijdens de dagelijkse maaltijden eet ik steeds minder vlees. Ik ben dus wel bewust bezig met duurzaamheid, maar ik laat niks. Het moet namelijk wel leuk blijven.”


De energietransitie
De transitie naar duurzame energie vindt Marten een interessant onderwerp: “De overheid wil naar een gasloos Nederland, maar hoe we dat qua kosten gaan doen is nog onduidelijk. Per huishouden zou € 30.000 geïnvesteerd moeten worden voor isolatie van woningen en om gebruik te kunnen maken van bijvoorbeeld een warmtenet. Dat geld moet óf uit subsidies komen, óf door de bewoner betaald worden. Hoe dan ook komen de kosten direct of indirect bij de mensen zelf terecht. Dat is wel iets om rekening mee te houden voor je financiële toekomst.”

Volgens Marten willen we niet alleen vanwege klimaatverandering naar een gasloos Nederland. Ook energie-onafhankelijkheid en natuurlijk de aardbevingen in Groningen spelen een rol. “Blijkbaar zit bij veel Nederlanders wel het gevoel dat we energieopwekking moeten verduurzamen. Ik denk dat de transitie naar gasloos wel realistisch is, maar dan moeten we het wel met z’n allen écht willen.”


Over beleggen
Beleggen doet Marten (nog) niet. “Ik heb er wel over nagedacht, maar me er niet in verdiept. Ik vind Semmie wel interessant, omdat er wordt belegd voor je. Dat maakt het wel makkelijker.” Omdat hij zelf niet veel kennis heeft van beleggen, vindt Marten het moeilijk om er zelf mee aan de slag te gaan. In de materie van beleggen duiken voelt als een grote drempel. Toch wil hij er wel mee beginnen, maar waarschijnlijk laat hij iemand voor hem beleggen: “Beleggen is wel interessant voor mij, zeker gezien de huidige spaarrente. Wellicht is het verduurzamen van mijn huis wel een mooi belegdoel voor mij.”


Over Money Talks

In onze Money Talks laten we verschillende mensen aan het woord over hun financiën en beleggingsdoelen. Bij Semmie vinden we het belangrijk om transparant te zijn over geldzaken en dus ook de ervaring van verschillende mensen te delen. We waarderen het dat Marten zonder tegenprestatie aan het interview heeft meegewerkt. Zijn standpunt is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. Semmie staat dan ook niet in voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie door Marten. Beleggen kent altijd risico's.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie