Insights

Belegd blijven is het beste voor je rendement

Door Thomas van der Lee op 19 april 2022 - leestijd: 6 min
Belegd blijven is het beste voor je rendement
Insights

Het is tegenwoordig in een paar klikken al gedaan: je geld opnemen wanneer het minder gaat met de beurs. Je weet immers niet of de daling doorzet en of je inleg (nog) minder waard wordt. Maar of dat slim is? Kijkend naar de geschiedenis niet. Mis je namelijk de beste beursdagen, dan heeft dit enorme invloed op je uiteindelijke rendement.


Paniek op de beurs en het opnemen van je inleg

Emoties en de beleggen gaan vaak slecht samen. Daar hebben we het al vaker over gehad. De paniekreacties die ontstaan, na vaak (flinke) koersdalingen, zijn vaak het gevolg van onzekerheid en het willen beschermen van je kapitaal. Want je belegt wel met je eigen geld, waar je waarschijnlijk hard voor hebt gewerkt. Logisch.

Dalen koersen, dan kun je als belegger dus onzeker worden: ga ik mijn doel nog wel halen of raak ik alles kwijt? Hierbij is het allereerst belangrijk dat je je blijft realiseren dat de beurs continu in beweging is: het is een spel van vraag en aanbod. Dit spel is cruciaal om beleggers van elke omvang te laten beleggen.

Dalende koersen leiden vaak tot meer opnames, dat zien we bij Semmie ook. We zagen het bijvoorbeeld terug tijdens het uitbreken van de coronacrisis, maar ook tijdens de recente inval van Rusland in Oekraïne. De onzekerheid drijft veel beleggers toch tot het verkrijgen van meer zekerheid: door je beleggingen te verkopen en het geld op te nemen weet je in ieder geval zeker dat je portefeuille niet (nog) minder waard wordt.

Allereerst staat iedere belegger daar natuurlijk vrij in, het meest belangrijke aan beleggen is dat je een goede nachtrust hebt. Lig je ’s nachts wakker van de waarde van je beleggingen, dan is het slim om daar actie op te ondernemen.

Maar of het slim is voor je rendement, dat is maar de vraag. Dat komt vooral doordat je ook de beste beursdagen niet mee kunt maken als je niet belegt bent, en laten nou juist die beste beursdagen een enorme invloed hebben op je uiteindelijke rendement. We leggen graag uit hoe dat precies zit.


Het rendement dat je mis kan lopen als je niet belegt

Als je actiever bezig bent met je beleggingen, en ervoor kiest om wat vaker je geld op te nemen en later weer in te leggen, dan ben je de markt aan het timen. Je zoekt namelijk naar het juiste instapmoment. Het meest ideale instapmoment is het moment wanneer de koersen hun laagste punt hebben bereikt en vervolgens weer gaan stijgen. Dat zou mooi zijn voor je rendement, wat dat maakt meteen een mooie sprong.

Nu heeft Bank of America, de grootste commerciële bank in de Verenigde Staten met betrekking tot vermogen, becijferd hoe groot het gemiste rendement kan zijn voor beleggers die proberen op het juiste moment in en uit te stappen.

Op basis van gegevens die teruggaan tot 1930 heeft de bank vastgesteld dat als een belegger de 10 beste dagen van de S&P 500 index elk decennium zou missen, zijn totale rendement 28% zou bedragen. Als de belegger daarentegen de ups en downs zou doorstaan, zou het rendement 17.715% bedragen!


Invloed van het missen van de beste beursdagen op je rendement:

Jaren:

Rendement:

Rendement minus de 10 slechtste dagen:

Rendement minus de 10 beste dagen:

Rendement minus de 10 beste/slechtste dagen:

1930:

-42%

39%

-79%

-50%

1940:

35%

136%

-14%

51%

1950:

257%

425%

167%

293%

1960:

54%

107%

14%

54%

1970:

17%

59%

-20%

8%

1980:

227%

572%

108%

328%

1990:

316%

526%

186%

330%

2000:

-24%

57%

-62%

-21%

2010:

190%

351%

95%

203%

2020:

18%

125%

-33%

27%

Totaal:

17.715%

3.793.787%

28%

27.213%

Bron: Bank of America. Let er wel op dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.


Wanneer de koersen dalen, is het een menselijke reactie om op de verkoopknop te drukken, maar Bank of America ontdekte dat de beste dagen van de markt vaak volgen op de grootste dalingen, zodat paniekverkopen het rendement voor langetermijnbeleggers aanzienlijk kunnen verlagen door ervoor te zorgen dat ze de beste dagen missen.

‘Blijven beleggen tijdens turbulente tijden kan helpen om verliezen te herstellen na dalende markten. Dat komt omdat het gemiddeld 1.100 handelsdagen duurt om verliezen te herstellen na een dalende markt,’ merkte Savita Subramanian op, hoofd van de Amerikaanse aandelenstrategie bij Bank of America.

Beschik je over een glazen bol, dan zit je momenteel waarschijnlijk op je privé eiland ergens in de Stille Oceaan. Want zou je je beleggingen zo timen dat je precies elk decennium de 10 slechtste beursdagen weet te omzeilen, dan zou je sinds 1930 een rendement hebben behaald van 3.793.7878%!

Natuurlijk is dit onmogelijk, want niemand kan in de toekomst kijken, maar als je het verschil ziet tussen het rendement als je continu belegt blijft en wanneer je 10 beste beursdagen mist (17.715% - 28% = 17.687%), dan is blijven zitten hoogstwaarschijnlijk de beste keuze, ook wanneer het minder gaat met de beurs.


Lange termijn beleggen bij Semmie

Bij beleggen is rendement nooit gegarandeerd: je hebt geen invloed op wat de koersen doen. Je hebt wel invloed op je eigen gedrag. Hoe lastig het ook kan zijn, probeer niet meteen je beleggingen te verkopen of je automatische incasso te stoppen als het minder gaat op de beurs. Je belegt namelijk voor de lange termijn.

Hoe langer je belegt, hoe groter dan ook de kans is dat je beleggingen meer waard worden. Als je met die instelling belegt, maakt het niet uit wat de koersen vandaag of morgen doen. Het belangrijkste is een steady rendement op lange termijn. Laat de waan van de dag dus maar lekker van je afglijden en focus je op de toekomst!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het