Semmie in de spotlight

Mensen zijn meer dan een nummer

Door Tessa Ham op 11 december 2022 - leestijd: 5 min
Mensen zijn meer dan een nummer
Semmie in de spotlight

Door haar achtergrond in Psychologie vragen mensen onze Data Scientist Melissa vaak hoe ze bij Semmie is beland. Toch hebben deze specialiteiten meer overeenkomsten dan je in eerste instantie denkt. Achter de cijfers zitten namelijk mensen. En door haar kennis van data te combineren met haar kennis van menselijk gedrag, helpt Melissa ons de behoeften van klanten te begrijpen.

Dat helpt Semmie weer de groei door te maken die we voor ogen hebben.


Geen moment getwijfeld

“Het klinkt cliché, maar het voelde bij het eerste sollicitatiegesprek meteen als thuiskomen. De sfeer is hier heel warm. Heel anders dan bij mijn vorige corporate werkgever, waar je lastig buiten de hokjes mocht treden van je functie en functieniveau. Hoewel ik hier nog geen jaar werk, zeggen mijn collega’s weleens dat het voelt alsof ik hier al veel langer werk. Een goed teken, ook voor mij voelt het heel vertrouwd.

Misschien komt het omdat ik Psychologie heb gestudeerd, of omdat ik een persoonsmens ben, maar ik voel meteen aan of ik het fijn vind om ergens te werken. Tijdens het sollicitatieproces bij Semmie mocht ik ook door naar de tweede ronde bij een andere grote organisatie, maar ik heb geen moment getwijfeld bij welke partij ik verder wilde.

Natuurlijk is een fijn salaris belangrijk, maar ik denk dat je personen veel beter kan motiveren met een goede sfeer op werk en daarnaast genoeg uitdaging en verantwoordelijkheid. Dit is ook bewezen vanuit de organisatiepsychologie. Op korte termijn motiveert salaris wel. Maar op de lange termijn gaat het om factoren als waardering, erkenning, werksfeer en het gevoel hebben dat je onderdeel bent van de organisatie: allemaal factoren die Semmie zeker heeft.”


Voor meer dan 100% inzetten

“Bij Semmie wordt niet alleen je werk en hulp gewaardeerd, maar jij als persoon ook. Dit maakt het verschil. De warme gezellige sfeer, in combinatie met de gedrevenheid van iedereen, zorgt ervoor dat je je als werknemer voor meer dan 100% wil inzetten.

Van tevoren had ik nooit verwacht dat ik in de financiële wereld terecht zou komen. Voordat ik aan mijn opleiding begon, wilde ik psycholoog worden. Mij wordt ook vaak gevraagd hoe ik uiteindelijk hier ben beland. Maar ook al werk je in een financieel bedrijf, de klanten zijn nog steeds mensen. Daar komt het menselijk gedrag nog steeds in terug. De analyses waarbij ik klanten help en naar de data kijk om ze nog beter van dienst te zijn, vind ik ook het leukst om te doen.”Geen typische Data Scientist

“Wat veel mensen daarnaast niet weten is dat de opleiding Psychologie op de universiteit voor 50% uit statistiek bestaat. Ik bleek hier ook affiniteit mee te hebben en koos daarom voor de master Behavioral Data Science. In dit vakgebied combineer je je kennis van data met je kennis van mensen. Dat is erg krachtig. Je kan alles in een model stoppen, er rolt altijd wel wat uit. Maar je moet het ook juist kunnen interpreteren en kunnen vertalen naar de business. Dit mist nog vaak in het werkveld Data Science.

Ik ben ook geen typische Data Scientist. Het werkveld wordt nog veel bekleed door mannen. Daarnaast vind ik coderen en statistiek heel leuk, maar het menselijke aspect dus ook. Bij Semmie kan ik beide aspecten combineren.“


“Doordat een model jouw behoefte kan voorspellen, wordt jouw leven een beetje makkelijker gemaakt.”


Behoeften van de klant voorspellen

“Het is lastig om aan mensen uit te leggen wat ik precies doe voor werkzaamheden. Eén van mijn taken is het maken van modellen die de klanten helpen. Dit doe ik aan de hand van data. Door bijvoorbeeld met statistische algoritmes te werken kunnen we voorspellen waar jij als klant behoefte aan hebt.

Wanneer je bij Bol.com niet helemaal kan vinden wat je zoekt, maar onderaan de pagina bij ‘Bekijk ook eens’ precies het product staat, dan zie je zo’n model aan het werk. Sommige mensen vinden het een beetje eng dat een model in staat is om dit juist te voorspellen, maar eigenlijk maakt het je leven gewoon net een beetje makkelijker.

Bij Semmie zijn we bijvoorbeeld nu bezig om te onderzoeken hoe we de content in het Magazine beter kunnen aansluiten bij de verschillende doelgroepen onder onze klanten. Wanneer je net begint met beleggen heb je immers behoefte aan andere informatie dan als je al jaren bij Semmie belegt.

Daarnaast maak ik ook dashboards en analyses voor collega’s. Ik kan er echt van genieten als zij daar heel blij mee zijn en er waarde uit kunnen halen, waardoor ze weer beter worden in hun werk. Ondanks dat je niet meedenkt over de grote processen, help je de mensen die dit doen wel om deze processen en hun beslissingen te verbeteren. En zorg je er daardoor voor dat Semmie kan groeien.”


Meepraten en meebeslissen

“Ik zit hier erg op mijn plek. Het is fijn dat je alle verantwoordelijkheid krijgt. Je mag altijd meepraten en meebeslissen. Dat vond ik wel spannend toen ik hier begon. Zeker omdat ik vaak de jongste werknemer ben in een bedrijf en ik hierdoor bij mijn vorige baan soms minder serieus werd genomen. Daarnaast zijn er niet 40 man op wie ik terug kan vallen, zoals bij mijn vorige baan. Ik ben de persoon die de kennis in huis heeft in het bedrijf, het aanspreekpunt bij wie mensen terechtkunnen voor advies.

De leercurve is hierdoor veel groter, ik ben in 8 maanden tijd onwijs gegroeid. Niet alleen in mijn hard skills, maar omdat je de analyses niet alleen uitvoert, maar ook toelicht, zijn ook mijn soft skills verbeterd. Zo’n scale-up is heel anders dan een corporate bedrijf, maar ik ben blij dat ik de stap heb genomen. Ik heb aan mezelf bewezen dat ik het kan.”


Werken bij Semmie

Wil jij ook onderdeel worden van het Semmie Team? Er staan meerdere vacatures open!

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

Ook interessant voor jou?

Aan een half woord genoeg
Semmie in de spotlight
Aan een half woord genoeg
De eerste regel code
Semmie in de spotlight
De eerste regel code
Scherp sinds de start
Semmie in de spotlight
Scherp sinds de start
S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het