Beleggen

Mijn twijfels overboord

25 april 2019
Liset Hamming
Liset Hamming

Journalist

Alle blogs van Liset Hamming
Mijn twijfels overboord
Beleggen

Ik heb nog nooit serieus nagedacht over beleggen. Als het al een keer door mijn hoofd schoot, dan was mijn conclusie snel getrokken: voor beleggen heb je veel geld nodig, veel kennis en het kost tijd. Beleggen is dus niet voor mij. Beleggen is voor anderen. Maar nu ik voor Semmie in de wondere wereld van het beleggen stap, draai ik het om. Onder de indruk van de klanten van Semmie, waag ik me in hun schoenen: beleggen is ook wat voor mij. Wat blijft er dan nog van mijn vooroordelen over?


1. Voor beleggen heb ik een glazen bol nodig

Om te beleggen, moet ik de toekomst kunnen voorspellen. Ik snap dat niemand dat kan. Semmie spreidt beleggingen over meerdere fondsen met daarin honderden aandelen en obligaties. En Semmie belegt voor de lange termijn.

Ok, dus een glazen bol heb ik niet nodig.


2. Ik kan moeilijk bij mijn geld als ik beleg

Ik zie beleggen als een manier om een ‘potje’ op te bouwen, voor later. Dus ik was er wel van uitgegaan dat je met beleggen lange tijd niet bij je geld kan. In mijn geval is dat ook maar beter ook. Dan staat er ‘later’ tenminste nog wat op.

En het is dus niet eens waar! Je kan op elk moment je beleggingen verkopen.


3. Ik heb veel kennis nodig als ik wil beleggen

Dus ik moet beleggen ‘snappen’ en weten wat wel en niet slim is om te doen en wanneer.

Maar via Semmie of een andere vermogensbeheerder wordt het beleggen voor mij gedaan. En de vermogensbeheerder heeft wél verstand van zaken.


4. Een beleggingsrekening openen kost veel tijd

Een beleggingsrekening openen bij Semmie kan online, vanaf de bank. Wat wel tijd kost, is nadenken over mijn verwachtingen en doel. Maar dit ligt bij mij. Het openen van de rekening kan daarna in 5 minuten.


5. Ik heb veel geld nodig als ik wil beleggen

Door moderne technologie en het internet zijn de kosten van vermogensbeheer inmiddels zo laag geworden, dat het ook voor kleinere beleggers mogelijk is om te beleggen. Ook af en toe een klein bedrag.


Écht mogelijk

Nu ik wat langer bij mijn vooroordelen stil heb gestaan om me te laten informeren in plaats van ervan uit te gaan dat ik het antwoord al weet, lijkt het ook voor mij écht mogelijk om te beleggen.

Ik ga ook eens informeren bij de klanten van Semmie die ik na de rondleiding door Euronext sprak. Hadden zij hun bedenkingen voordat zij begonnen met beleggen?

De komende maanden schrijf ik over de wondere wereld van het beleggen. Ik ga op zoek naar antwoorden op de beursvloer, bij beurshandelaren en fondsmanagers. Maar ook bij Semmie zelf en bij Semmie’s klanten. En ik vraag me af: is beleggen wat voor mij? Heb jij een vraag? Of wil je vertellen over jouw beleg-ervaring? Laat het me weten! Stuur een mail naar info@semmie.nl of laat het ons weten via de chat!

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

Investeer in jouw toekomst

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Binnen 5 minuten open je een beleggingsrekening en vanaf €500 start je al met beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening
Start met beleggen bij Semmie