Trending

De miljoenennota samengevat: dit is belangrijk voor jou als belegger

Door Thomas van der Lee op 15 september 2020 - leestijd: 5 min
De miljoenennota samengevat: dit is belangrijk voor jou als belegger
Trending

De laatste begroting van het Kabinet Rutte III had een ‘feestbegroting’ moeten worden: coalitiepartijen die cadeaus aan hun eigen achterban gaven om zo vanuit een voorkeurspositie de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 in te gaan.

Maar het coronavirus zorgt ervoor dat die plannen de prullenbak in kunnen en dat de focus nu ligt op de vraag hoeveel de coronacrisis ons gaat kosten. Want de werkloosheid neemt toe, het begrotingstekort loopt op en de overheidsschuld stijgt.

Als we het over kosten hebben ga je automatisch denken aan bezuinigen. Maar zoals Minister van Financiën Wopke Hoekstra al eerder aangaf, is dat niet het geval. Om de economie er weer zo snel mogelijk bovenop te krijgen gaat er ook aankomend jaar geïnvesteerd worden blijkt uit de Prinsjesdagstukken. Bezuinigingen zouden de crisis alleen maar verergeren. Hoe dat zit, en welke andere zaken van invloed zijn op je financiële situatie, hebben we overzichtelijk voor je opgesomd:


Lagere inkomstenbelasting en hogere arbeidskorting

Werkenden en gepensioneerden zouden meer over moeten gaan houden onder de streep. Het kabinet is namelijk van plan om een belastingverlaging door te voeren.

Aan de ene kant gaat de inkomstenbelasting voor inkomens tot €68.507 bruto omlaag. Daardoor daalt deze van 37,35% in 2020 naar 37,1% in 2021. Het kabinet brengt dit tarief tussen 2022 en 2024 verder naar beneden, tot uiteindelijk 37,03%

Aan de andere kant wordt de arbeidskorting verhoogd. Deze korting kent drie opbouwtrajecten. Bij een inkomen van €10.100 gaat de korting met €179 omhoog. Bij een arbeidsinkomen van €21.800 gaat de korting met €184 omhoog. Bij een arbeidsinkomen van €35.700 gaat de korting met €324 omhoog. Deze aanpassingen zijn gunstig voor personen met een inkomen lager dan €105.700. Door deze aanpassingen hoef je over een kleiner deel van je inkomen belasting te betalen.


De koopkracht stijgt?

Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB), gaan werknemers er volgend jaar in koopkracht er gemiddeld 1,2% op vooruit, mensen met een uitkering of die gepensioneerd zijn respectievelijk met 0,5% en 0,4%. De gemiddelde koopkrachtstijging van een doorsnee huishouden is daardoor 0,8%. Of we er uiteindelijk ook echt op vooruit gaan is de vraag. Want de kans is groot dat lokale belastingen zullen gaan stijgen, huren gaan stijgen of pensioenen worden gekort.


Het heffingsvrij vermogen stijgt

Kleine spaarders en/of beleggers krijgen een hogere vrijstelling van belasting. Het heffingsvrij vermogen in box 3 gaat namelijk omhoog van €30.846 naar €50.000. Voor fiscale partners is dit bedrag het dubbele: €100.000. Om dit te bekostigen gaat de vermogensrendementsheffing boven die drempel wel weer omhoog van 30% naar 31%. Zo wordt de kleine spaarder en belegger ontzien en betaalt de grotere spaarder en belegger effectief de rekening.


Overdrachtsbelasting voor starters wordt geschrapt

Starters op de woningmarkt kunnen een voordeel verwachten: voor hen wordt de overdrachtsbelasting geschrapt. Ben je tussen de 18 en 35 jaar en koop je een eerste huis dan hoeft er geen overdrachtsbelasting betaald te worden. Deze belasting bedraagt 2% van de koopsom. Bij een koopwoning van €250.000 ben je straks als starter €250.000 x 0.02 = €5.000 goedkoper uit.


Beleggers en bedrijven betalen meer voor vastgoed

Beleggers in vastgoed betalen hier aan de andere kant de rekening voor: koop je straks een tweede (of derde, of vierde etc.) woning, dan betaal je 8% overdrachtsbelasting in plaats van de huidige 2%. Met deze maatregelen hoopt het kabinet om de vastgelopen woningmarkt recht te trekken.

Ook bedrijven worden trouwens meer belast. De aankoopbelasting voor bedrijfspanden stijgt van 6% naar 8%.


Verlaging winstbelasting bedrijven gaat niet door

De verlaging van de winstbelasting voor grote bedrijven gaat niet door. Deze belasting, die eigenlijk de vennootschapsbelasting (vpb) heet, zou dalen van 25% naar 21,7%. Dit geldt trouwens alleen voor bedrijven met een winst van €400.000 of meer. Bedrijven die daaronder zitten profiteren wel. Bedrijven met een winst tot €200.000 zien dat hun winstbelasting verlaagd wordt van 16,5% naar 15%. Vanaf 2021 wordt deze grens verhoogd tot €245.000 en vanaf 2022 zal deze grens verder verhoogd worden naar €395.000.

Bedrijven kunnen ook rekenen op financieel voordeel in de vorm van belastingaftrek als ze investeren: de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Deze investeringen moeten dan wel gericht zijn op het creëren van banen en zodoende werkgelegenheid opleveren. Dit voordeeltje duurt wel maar tot 2023.


Versnelde verlaging fiscale aftrek zzp-ers

Zzp-ers krijgen een extra verlaging van hun fiscale aftrek voor de kiezen. Dit jaar is de aftrek nog €7.000 maar dit wordt verlaagd naar €3.240 in 2036. Deze aftrek is het gevolg van een aanbeveling van de commissie-Borstlap om verschillende soorten arbeid uniformer te belasten. Maar dankzij de lagere belastingen gaan zzp-ers er toch iets op vooruit.


De overheid gaat investeren

Ondanks de coronacrisis ligt de focus op investeringen van de overheid om de Nederlandse economie toekomstbestendig te maken. Hiervoor wordt de aankomende 5 jaar een investeringsfonds van €20 miljard opgezet: het Nationaal Groeifonds. Dit fonds wordt ook wel het Wopke-Wiebes-Fonds genoemd en is vernoemd naar de ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken) die het plan bedachten. Het geld wordt geïnvesteerd met als doel om een duurzame economische groei en welvaart te bewerkstelligen. Het geld wordt vooral geïnvesteerd in kennisontwikkeling, onderzoek en innovatie en infrastructuur.


De miljoenennota samengevat

Voor zowel bedrijven als particulieren verandert er dus het een en ander. Ondanks de coronacrisis lijkt er een lastenverlichting in te zitten. Beleggers in vastgoed zien hun belasting stijgen terwijl de belegger met een kleiner vermogen (tot €50.000) juist minder gaat betalen. Ondanks de tijd van crisis wordt er niet rigoureus bezuinigd maar wordt de nadruk gelegd op investeren. Investeren in een onzekere toekomst om zo snel mogelijk de coronacrisis achter ons te kunnen laten. Hierbij wordt een slag om de arm gehouden met wat de plannen en cijfers waard zijn. Want een tweede coronagolf en een nieuwe lockdown kan de plannen in de war schoppen.

Wil je trouwens weten welke andere financiële plannen het kabinet heeft voor volgend jaar? Kijk dan even op de website van de Rijksoverheid.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het