Money facts

Een dag minder werken? Dit zijn de financiële gevolgen (en zo vang je ze op)

Door Tessa Ham op 03 februari 2023 - leestijd: 5 min
Een dag minder werken? Dit zijn de financiële gevolgen (en zo vang je ze op)
Money facts

Minder werken klinkt veel mensen als muziek in de oren. Een dag minder werken is immers een dag extra in de week om te besteden aan familie, vrienden, hobby’s en sport... of juist aan even helemaal niets. Maar minder uren werken brengt ook financiële gevolgen met zich mee. Dit zijn er meer dan je in eerste instantie denkt.


In het kort:

  • Minder werken levert logischerwijs ook minder salaris op. Maar een dag minder werken per week is niet meteen 20% minder salaris;
  • Ook voor je pensioen heeft minder werken gevolgen. Omdat je minder pensioen opbouwt wordt de kans op een pensioengat groter;
  • Een goede werk-privébalans veel waard, maar denk vooraf goed na over de (financiële) gevolgen.


1. Minder werken is minder salaris

Het eerste financiële gevolg waar je waarschijnlijk wel meteen aan denkt bij een dag minder werken, is een daling in je salaris. Dit moet je natuurlijk wel kunnen opvangen en daarom is het goed om te berekenen wat minder werken voor je portemonnee betekent.

De eerste ingeving is hoogstwaarschijnlijk om je nettosalaris voor 40 uur te delen door 40 en te vermenigvuldigen met 32. Maar omdat je werkgever je brutomaandsalaris aanpast, is dit niet voldoende om een werkelijke inschatting te kunnen maken. Hoe bereken je dit dan wel?


Minder werken berekenen

We nemen even het voorbeeld van €2.500 als nettosalaris bij een 40-urige werkweek. Jouw brutosalaris komt dan neer op pak en beet €3.000. Werk je nu 40 uur in de week en wil je 32 uur per week werken? Dan betekent dit dat je straks nog 80% werkt.

De rekensom is dan als volgt: 0,8 x 3.000 = €2.400 als brutosalaris voor een 32-urige werkweek. Dit is natuurlijk niet het bedrag dat je netto op je rekening gestort krijgt. Je nettosalaris komt volgens online rekentool BerekenHet.nl uit op €2.137.

Had je de rekensom met je nettosalaris gedaan? Dan was je op €2.000 uitgekomen en had je gedacht dat een dag minder werken je €500 in de maand zou kosten. De daling in je salaris valt dus misschien minder groot uit dan je had verwacht. In werkelijkheid kost minder werken je zo’n €360 per maand.

Brutosalaris bij 40 uur

Nettosalaris bij 40 uur

Nettosalaris bij 32 uur

€2.500

€2.197

€1.897

€3.000

€2.498

€2.137

€3.500

€2.764

€2.377

€4.000

€3.017

€2.611


Wil je zelf uitrekenen wat een dag minder werken jou kan kosten? Gebruik dan eens de WerkUrenBerekenaar van het Nibud. Deze online tool houdt meteen rekening met toeslagen, belasting en pensioenpremies. Want hoewel minder werken minder salaris betekent, houdt het dus ook in dat je minder belasting hoeft te betalen. En omdat je minder inkomen hebt, heb je wellicht ook recht op toeslagen. Deze tool geeft je een volledig beeld.


2. Minder vakantiegeld

Want wanneer je de afweging maakt om minder te werken, is het belangrijk om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van wat er verandert in je portemonnee. Zo moet je niet alleen kijken naar de daling in je salaris, maar je ook realiseren dat je vakantiegeld en eventuele andere bonussen (zoals winstdeling) ook minder worden.


3. Minder werken betekent ook minder pensioen

Het woord pensioenpremie viel al en dit is niet voor niets. Een financieel gevolg waar je misschien niet meteen aan denkt, is dat je bij minder uren werken ook minder pensioen opbouwt. Het gevaar hierbij is dat je hier nu nog niets van merkt, maar dat het er later wel voor kan zorgen dat je er minder warmpjes bijzit.

Om dit te voorkomen, is het verstandig om eens op onderzoek uit te gaan hoe je er überhaupt met je pensioen voor staat. Dit doe je door in te loggen met je DigiD op Mijnpensioenoverzicht.nl en te kijken naar:

  • Hoeveel pensioen en AOW je tot nu toe hebt opgebouwd;
  • Het verwachte pensioenbedrag dat je ontvangt als je met pensioen gaat.


Pensioen opvangen

Om later je keuze om minder te werken op te kunnen vangen, zal je extra vermogen moeten opbouwen.

Allereerst is het slim om uit te rekenen of je nog jaarruimte onbenut laat. Dit is het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken om extra pensioen op te bouwen met belastingvoordeel. Het berekenen van jouw specifieke situatie is ingewikkeld. Daarom heeft Semmie hier een speciale pensioen tool voor ontwikkeld.

Heb je inderdaad onbenutte jaarruimte? Dan kan je een lijfrenterekening openen. Wat precies de belastingvoordelen zijn en wat een lijfrenterekening inhoudt, lees je op onze Pensioen pagina.

Benut je wel al je jaarruimte, maar wil je er later toch nog wat warmer bijzitten? Dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om te beleggen, maar dan zonder belastingvoordeel. Wanneer je ervoor kiest om bij Semmie te beleggen, hoef je alleen de app te downloaden, een bedrag te storten en eventueel een maandelijkse automatische incasso in te stellen. Wij beleggen dit vervolgens voor je in duurzame en goed gespreide indexfondsen, die wij al zorgvuldig voor je hebben uitgekozen.


4. Minder inkomen betekent minder vermogen opbouwen

Niet alleen op het gebied van pensioen betekent minder werken dat je minder vermogen kan opbouwen. Dat er elke maand minder binnenkomt, betekent ook dat je minder kan sparen en beleggen voor financiële doelen op de korte (zoals een mooie vakantie) en lange termijn (de studie van je kinderen of die droomcabrio die je ooit op een dag wil kopen).

Wil je het bedrag dat je nu spaart en belegt op peil houden? Dan zal je bijvoorbeeld moeten besparen op uitgaven als abonnementen, boodschappen, kleding en etentjes. Kijk ook eens of je ergens anders goedkoper uit bent met je verzekeringen, of dat je kan besparen op energie- of hypotheekkosten.

Je kan er ook voor kiezen om juist je inkomen te verhogen, door hierover te onderhandelen of een manier te vinden om passief inkomen op te bouwen.


Afwegen wat je vrije tijd je waard is

Natuurlijk is het goed om over de financiële gevolgen na te denken als je minder wil werken. Toch zijn deze gevolgen niet het enige wat je mee moet wegen: jouw tijd en daarbij een goede werk-privébalans is ook wat waard. Zolang je goed hebt nagedacht over de gevolgen, en dan vooral over je hoe ze gaat opvangen, is een dag minder werken voor veel mensen een goede optie. De keuze is aan jou.

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het