Money facts

Een dag minder werken? Dit zijn de financiële gevolgen

Door Tessa Ham op 03 februari 2023 - leestijd: 5 min
Een dag minder werken? Dit zijn de financiële gevolgen
Money facts

Minder werken klinkt veel mensen als muziek in de oren. Een dag minder werken is immers een dag extra in de week om te besteden aan familie, vrienden, hobby’s en sport... of juist aan even helemaal niets. Minder uren werken brengt echter ook financiële gevolgen met zich mee. Het is goed om na te denken over de impact op je salaris, vakantiegeld, pensioen en andere factoren, voordat je start met een dag minder werken.


De financiële gevolgen van minder werken in het kort:

  • Minder werken levert logischerwijs minder salaris op. Maar minder werken heeft ook financiële gevolgen voor je pensioen en vakantiegeld;
  • Doordat je minder verdient, heb je iedere maand wellicht minder geld over om te sparen en beleggen;
  • Je hebt eventueel wel recht op meer toeslagen, zoals zorgtoeslag en huurtoeslag;
  • Een goede werk-privébalans is veel waard, maar denk vooraf goed na over de (financiële) gevolgen.


Financiële gevolgen van minder werken

We beschrijven uitgebreid de gevolgen van minder werken en delen een rekentool om uit te rekenen wat minder werken betekent voor je portemonnee. Zo kun je weloverwogen een beslissing maken.


1. Minder werken betekent minder salaris

Het eerste financiële gevolg waar je waarschijnlijk wel meteen aan denkt bij een dag minder werken, is een daling in je salaris. Dit moet je natuurlijk wel kunnen opvangen en daarom is het goed om te berekenen wat minder werken voor je portemonnee betekent.

De eerste ingeving is hoogstwaarschijnlijk om je nettosalaris voor 40 uur te delen door 40 en te vermenigvuldigen met 32. Maar omdat je werkgever je brutomaandsalaris aanpast, is dit niet voldoende om een werkelijke inschatting te kunnen maken.


Parttime salaris berekenen

Om het je makkelijk te maken hebben we een rekentool ontwikkeld die je helpt bij het berekenen van minder werken. Let er hierbij wel op dat de daadwerkelijke bedragen anders kunnen zijn dan de bedragen die in de rekentool worden getoond. Gebruik de uitkomst daarom enkel ter indicatie.

Hoe wordt dit nu precies berekend? We nemen even het voorbeeld van €3.125 als brutosalaris bij een 40-urige werkweek. Jouw nettosalaris komt dan neer op ongeveer €2.573. Werk je nu 40 uur in de week en wil je 32 uur per week werken? Dan betekent dit dat je straks nog 80% werkt.

De rekensom is dan ongeveer als volgt: 0,8 x 3.125 = €2.500 als brutosalaris voor een 32-urige werkweek. Dit is natuurlijk niet het bedrag dat je netto op je rekening gestort krijgt. Je nettosalaris komt volgens de rekentool uit op €2.209.

Had je de rekensom met je nettosalaris gedaan? Dan was je op €2.000 uitgekomen en had je gedacht dat een dag minder werken je €500 in de maand zou kosten. De daling in je salaris is dus wellicht minder groot dan je in eerste instantie had verwacht. In werkelijkheid kost minder werken je zo’n €364 netto per maand.

Brutosalaris bij 40 uur

Nettosalaris bij 40 uur

Nettosalaris bij 32 uur

€2.500

€2.209

€1.915

€3.000

€2.503

€2.150

€3.500

€2.760

€2.386

€4.000

€3.010

€2.6101 dag minder werken belastingvoordeel

Je hoeft minder belasting te bepalen als je een dag minder gaat werken. Omdat je altijd een bepaald percentage aan inkomstenbelasting moet betalen over je salaris, valt het verschil in salaris netto vaak mee.


2. Toeslagen veranderen eventueel

Omdat je minder inkomen hebt wanneer je minder werkt, heb je wellicht recht op (meer) toeslag, zoals huurtoeslag en zorgtoeslag. Gebruik anders ook eens de WerkUrenBerekenaar van het Nibud. Deze online tool houdt meteen rekening met toeslagen en pensioenpremies. Deze tool geeft je meteen een volledig beeld.


2. Minder vakantiegeld

Want wanneer je de afweging maakt om minder te werken, is het belangrijk om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van wat er verandert in je portemonnee. Naast een daling in je salaris, zullen ook je vakantiegeld en eventuele andere bonussen (zoals winstdeling) minder worden.

Minder werken heeft ook invloed op het aantal vakantiedagen dat je hebt. Gelukkig zal je hier in de praktijk niet veel van merken; voor een vakantie van twee weken hoef je met een dag minder werken ook twee vakantiedagen minder op te nemen. Je hebt minder vakantiedagen nodig om dezelfde vakantie op te nemen.


3. Minder werken betekent ook minder pensioen

Het woord pensioenpremie viel al en dit is niet voor niets. Een financieel gevolg waar je misschien niet meteen aan denkt, is dat je bij minder uren werken ook minder pensioen opbouwt. Het gevaar hierbij is dat je hier nu nog niets van merkt, maar dat het er later wel voor kan zorgen dat er minder binnenkomt dan verwacht.

Om dit te voorkomen, is het verstandig om eens op onderzoek uit te gaan hoe je er überhaupt met je pensioen voor staat. Dit doe je door in te loggen met je DigiD op Mijnpensioenoverzicht.nl en te kijken naar:

  • Hoeveel pensioen en AOW je tot nu toe hebt opgebouwd;
  • Het verwachte pensioenbedrag dat je ontvangt als je met pensioen gaat.


Pensioen opvangen

Om later je keuze om minder te werken op te kunnen vangen, zal je extra vermogen moeten opbouwen.

Allereerst is het slim om uit te rekenen of je nog jaarruimte onbenut laat. Dit is het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken om extra pensioen op te bouwen met belastingvoordeel. Het berekenen van jouw specifieke situatie is ingewikkeld. Daarom heeft Semmie hier een speciale pensioen tool voor ontwikkeld.

Heb je inderdaad onbenutte jaarruimte? Dan kun je een lijfrenterekening openen. Wat precies de belastingvoordelen zijn en wat een lijfrenterekening inhoudt, lees je op onze Pensioen pagina.

Benut je wel al je jaarruimte, maar wil je nog meer verbouwen opbouwen voor later? Dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om te beleggen, maar dan zonder belastingvoordeel. Wanneer je ervoor kiest om bij Semmie te beleggen, hoef je alleen de app te downloaden, een bedrag te storten en eventueel een maandelijkse automatische incasso in te stellen. Wij beleggen dit vervolgens voor je in goed gespreide portefeuilles, die wij al zorgvuldig voor je hebben uitgekozen.


4. Minder inkomen betekent minder vermogen opbouwen

Niet alleen op het gebied van pensioen betekent minder werken dat je minder vermogen kan opbouwen. Dat er elke maand minder binnenkomt, betekent ook dat je minder kan sparen en beleggen voor financiële doelen op de korte (zoals een mooie vakantie) en lange termijn (de studie van je kinderen of die droomcabrio die je ooit op een dag wil kopen).


Minder werken opvangen

Wil je het bedrag dat je nu spaart en belegt op peil houden? Dan zal je bijvoorbeeld moeten besparen op uitgaven als abonnementen, boodschappen, kleding en etentjes. Kijk ook eens of je ergens anders goedkoper uit bent met je verzekeringen, of dat je kan besparen op energie- of hypotheekkosten.

Je kunt er ook voor kiezen om juist je inkomen te verhogen, door hierover te onderhandelen of een manier te vinden om passief inkomen op te bouwen.


Mag je minder werken?

40 uur werken is allang niet meer de norm. Steeds meer mensen kiezen voor een 32-urige werkweek. Heb je goed nagedacht over de financiële gevolgen en wil je minder werken? Weet dan dat je werkgever een goede reden moet hebben om je verzoek voor minder uren te weigeren. Het maakt hierbij niet uit of je een tijdelijk of vast contract hebt.

Wel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je werkt bij een bedrijf met meer dan 10 medewerkers.
  • Je bent minimaal een halfjaar (26 weken) in dienst.
  • Je dient tijdig een schriftelijk verzoek in bij je werkgever of leidinggevende.

Lees er meer over op de website van Rijksoverheid.


Weeg af wat je vrije tijd je waard is

Natuurlijk is het goed om over de financiële gevolgen na te denken als je minder wil werken. Toch zijn deze gevolgen niet het enige wat je mee moet wegen: jouw tijd en daarbij een goede werk-privébalans zijn ook wat waard. Zolang je goed hebt nagedacht over de gevolgen, en dan vooral over je hoe ze gaat opvangen, is een dag minder werken voor veel mensen een goede optie. De keuze is aan jou.

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het