Semmie nieuws

Modified Dietz: Semmie’s nieuwe rekenwijze

01 februari 2018
Bas Arts
Bas Arts

Vermogens-en relatiebeheer

Alle blogs van Bas Arts
Modified Dietz: Semmie’s nieuwe rekenwijze
Semmie nieuws

Vanaf februari 2018 berekent Semmie rendementen op een nieuwe manier. Hoeveel procent onze klanten in de plus (of in de min) staan, becijferen we nu met de zogeheten ‘Modified Dietz methode’. Het is een nauwkeurige rekenwijze, die beter rekening houdt met wanneer iemand precies geld stort of onttrekt. Benieuwd hoe dit werkt? We leggen het graag uit.

Voordat we je meenemen in onze nieuwe rekenmethode: hoe je ook rekent, de waarde van je beleggingen wijzigt natuurlijk niet. Met een andere rekenformule zie je weliswaar een ander percentage rendement, maar wat jouw portfolio waard is in euro’s, dat verandert niet. Als je belegt met Semmie, zie je deze actuele waarde altijd direct in je persoonlijke online dashboard.


De simpele standaardformule

Dan eerst: de simpele rekenmethode voor rendement. Misschien herinner je dit nog wel van de middelbare school. Nieuw min oud, delen door oud, keer 100%. Een voorbeeld? Natuurlijk! Je legt dit jaar €100 euro in. Eind van het jaar zijn je beleggingen €150 waard. 150 min 100 is: 50. Dat delen door 100 is: 0,5. Keer 100% is: een rendement van 50%.


Je stort en je onttrekt

Voor een globaal idee van hoe jouw beleggingen het doen, werkt bovenstaande standaardformule wel. Maar er zit een addertje onder het gras. In de som hierboven ga je ervan uit dan je die €100 aan het begin van het jaar stort. En dat je een jaar lang belegt voor het rendement van 50%. De praktijk ziet er echter meestal anders uit. Tussen 1 januari en 31 december doet een belegger vaak verschillende stortingen: hij of zij legt tussentijds extra in. En soms zijn er ook onttrekkingen – het verkopen van een deel van je beleggingen en het opnemen van dat geld. Als je wil zien hoe al die transacties invloed hebben op je rendement, heb je een nieuwe formule nodig.


Een eerlijker en nauwkeuriger rendement

Semmie rekent vanaf nu met de zogeheten Modified Dietz methode. Deze rekensom houdt wel rekening met stortingen en onttrekkingen. Het rendement wordt berekend over het daadwerkelijke vermogen waarmee het rendement is behaald. We pakken het voorbeeld van hierboven erbij. Wat als je niet in één keer €100 stort, maar €50 op 1 januari. En stel dat na een half jaar, op 1 juli, je startbedrag van €50 nu €100 waard is. Een (helaas fictief) rendement van 100%!

Oké, maar wat als je op 30 juni - vlak voor je rendementssommetje – nog eens €50 hebt gestort? Dan heeft je portfolio een dag later, op 1 juli, een waarde van €150 (startbedrag van €50 + koerswinst van €50 + €50 extra inleg). Wat is dan je rendement? Volgens onze eerste eenvoudige formule is dat ongeveer 50%. Alleen: het echte rendement heb je natuurlijk gemaakt met koerswinst op je eerste inleg van €50 en is dus 100%. Die tweede inleg ook meerekenen in je rendement, geeft niet echt een nauwkeurig beeld van hoe goed je beleggingen het doen.


En dus: de Modified Dietz

Gelukkig is er ook een formule die de tussentijdse transacties meeweegt. En zo een nauwkeuriger beeld geeft. Omdat veel Semmie beleggers regelmatig bijstorten, gebruikt Semmie nu de Modfied Dietz. Het voordeel van deze manier is dat je een nauwkeuriger rendement ziet, waarbij het niet uitmaakt of er tussendoor stortingen of onttrekkingen gedaan zijn. Het gaat voor hier wat ver om de volledige formule van de Modified Dietz uiteen te zetten. Maar voor de echte rekenaars: deze is uiteraard gewoon op Wikipedia te vinden.


Nog beter inzicht: periode en netto rendement

Naast de nieuwe rendementsberekening, hebben we nog twee dingen aangepast om je een zo goed mogelijk inzicht te geven in je beleggingen. Ten eerste: Semmie toont altijd je netto rendement. Dat is dus je rendement, waar de kosten al van af zijn getrokken. Sommige financiële partijen gebruiken het bruto rendement. Maar ja, zonder rekening te houden met de kosten, weet je niet precies wat jouw portefeuille echt waard is.

Ook kun je nu zelf, in je Semmie dasboard, bepalen over welke periode je je rendement wil zien. De meest gangbare periode is de zogenoemde Year-to-date: je rendement van 1 januari dit jaar tot aan vandaag. Hiermee zie je hoe goed jouw beleggingen het dit jaar, dus in 2018, doen. En ben je nieuwsgierig wat je resultaten zijn vanaf het moment dat je begon met beleggen (Je noemt dit STD: Start-to-date)? Ook dat kun je nu eenvoudig bekijken in je dashboard.


Nog steeds nieuwsgierig?

Mocht je hierna nog steeds vragen hebben over rendementen? Stel ze ons dan via onze chat, met de bekende blauwe knop hier rechtsonder in je scherm.

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Ook interessant voor jou?

Junk - Willem Landman
College van Drs. Landman
Junk - Willem Landman
Beleggen met kleine bedragen
Beleggen
Beleggen met kleine bedragen

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2019. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.