Money talks

Nico Inberg: ‘Belegger blijf je je hele leven’

Door Thomas van der Lee op 29 november 2021 - leestijd: 14 min
Nico Inberg: ‘Belegger blijf je je hele leven’
Money talks

Al ruim 28 jaar is Nico Inberg te vinden op en nabij de beurs. Zijn financiële carrière vond zijn oorsprong op de beursvloer en via de Belgische krant De Tijd en beleggerswebsite IEX is hij nu betrokken bij De Aandeelhouder. Daar zet hij zijn jarenlange (beurs)ervaring om in analyses en tips voor allerlei typen beleggers.

In 2017 werd Nico uitgeroepen tot Beste Beleggersexpert en de media weet Nico dan ook makkelijk te vinden als er financieel nieuws is. Nico heeft verstand van zaken en we gaan daarom ook graag het gesprek met hem aan.

In deze editie van Money Talks een interview met beleggersexpert Nico Inberg over hoe hij de beleggingswereld ingerold is, hoe hij tegen het huidige beursklimaat aankijkt en wat hij van de toekomst verwacht.


Teletekst-belegger

“Mijn eerste stappen in de beleggingswereld zette ik dankzij de vader van mijn vroegere vriendin. Hij was succesvol op de beurs en liet me maar al te graag zien hoe alles werkte. Dat was nog in de tijd dat alles analoog was. Je keek op teletekst naar de beurskoersen en vervolgens belde je de bank op om je order in te leggen. Een gigantisch verschil met vandaag de dag natuurlijk, waar je met 2 klikken een order inlegt.

Maar vanaf dat moment had beleggen mijn aandacht getrokken en een bijkomend voordeel was dat ik goed kon rekenen. Ik vertrok van Meppel naar Amsterdam en kwam daar op de optiebeurs terecht, daar kwam dat snelle rekenen van pas.

De spanning – er gebeurde elke dag wat – maakte werken op de beursvloer een fantastische tijd. Je zag meteen resultaat, want elke seconde veranderden de koersen. Ik heb dan ook 10 jaar met veel plezier op de beursvloer gestaan om vervolgens als individuele daghandelaar aan de gang te gaan. De kennis die ik uiteindelijk heb opgedaan besloot ik te gaan delen: eerst in België bij de krant De Tijd om vervolgens in Nederland bij IEX.nl aan het werk te gaan. En in mijn huidige rol bij De Aandeelhouder publiceer ik over bedrijven, de beurs en de economie. Het gaat mij niet alleen om de cijfers zelf, maar ook om het verhaal achter de cijfers. De beurs is elke dag hetzelfde, maar toch ook weer compleet anders. Koersen gaan omhoog en omlaag: daar zal geen verandering in komen. Maar waarom die koersen bewegen heeft een reden. En daar ligt mijn interesse. Ik ben gefascineerd over de wereld achter de cijfers en het verhaal achter bedrijven. En daar ben ik nu dagelijks mee bezig. Wat ik nu doe, doe ik dan ook het liefst.”


“De beurs is elke dag hetzelfde, maar toch ook weer compleet anders”


Beleggen in roerige tijden

Momenteel zijn er genoeg oorzaken op te noemen waarom de koersen omhoog en omlaag gaan: het coronavirus, een hoge inflatie, tekorten, een lage rente en het beleid van de centrale banken. Het zijn onzekere tijden, maar uiteindelijk blijven de koersen wel stijgen. Een uitzonderlijke, maar logische, situatie vindt Nico: “Er is te veel geld beschikbaar. En dat heeft verschillende redenen. Allereerst natuurlijk vanwege het coronavirus. Een groot deel van de mensen heeft, ondanks de grote impact van het virus, hun baan en dus hun inkomen behouden. Maar het geld dat binnenkwam kon niet worden uitgegeven. Je kon niet op wintersport, je kon niet naar een restaurant of de bioscoop: veel mensen hielden effectief geld over en spaarden zich suf. Daarnaast is er door de overheden veel financiële steun aangeboden aan ondernemers om hen financieel te ondersteunen en werknemers baanzekerheid te geven.

Na de lockdowns, toen alles weer openging, zijn we massaal geld gaan uitgeven aan allerlei dingen, allemaal tegelijk. Wat je dan krijgt? Heel veel vraag, en heel weinig aanbod. Bedrijven hadden tijdens de coronacrisis hun productie afgeschaald en moesten alles opeens weer heel snel opschalen. Dat is inmiddels gebeurd: het bedrijfsleven produceert zelfs meer dan voor de crisis. Maar het punt is dat de vraag is geëxplodeerd. De aanbodkant is met zo’n 5% toegenomen vergeleken met voor de crisis, maar de vraagkant is met meer dan 20% toegenomen. Tel daarbij op dat goederen moeilijk aan te slepen zijn vanuit China. Dat komt door logistieke problemen en dat ze hun hand er niet voor omdraaien om een hele haven te sluiten bij één coronageval. En de transportsector is al fragiel, neem bijvoorbeeld het debacle met het containerschip de Ever Given in het Suezkanaal. Het hele containervervoer lag daardoor op z’n gat. Het is een unieke samenkomst van factoren wat zorgt voor de huidige situatie.

Dit alles tezamen heeft ervoor gezorgd dat de prijzen zijn gestegen. En dat leidt weer tot de huidige hoge inflatie. Doordat de vraag zo hoog is en het aanbod de vraag niet kan bijbenen wordt alles om ons heen duurder en ons geld minder waard.

Inflatie is namelijk geldontwaarding: je geld wordt minder waard omdat de prijzen stijgen. Voor hetzelfde geld koop je minder. Daarbij gaat je koopkracht achteruit. Met de huidige inflatie, van zeg 6%, gaat je koopkracht met 6% naar beneden. Heb je dit jaar €10.000 beschikbaar, dan is dat volgend jaar 6% minder. Dan kan je dat geld beter nu uitgeven. Want als alles volgend jaar duurder wordt dan kan je beter nu je spullen kopen.”


De rol van centrale banken

De instituties die hier iets aan kunnen doen zijn de centrale banken, maar daar kunnen we op korte termijn weinig actie van verwachten volgens Nico: “De centrale banken zeggen al geruime tijd dat de hoge inflatie tijdelijk is. De vraag was hoog en het aanbod was laag omdat we weer aan het opstarten waren. Als we weer een tijdje bezig zijn wordt alles weer normaal, was het idee. Maar het duurt allemaal langer dan aanvankelijk werd gedacht. En mensen zien de prijzen natuurlijk stijgen, dat maakt mensen wel ongerust. Als centrale banken de rente zouden verhogen, koelt de economie af, gaan bedrijven minder investeren en wordt iedereen voorzichtiger. Minder vraag betekent lagere prijzen. Alleen die rente wordt niet verhoogd.”

Naast het reguleren van de rente hebben centrale banken nog een belangrijke taak: het opkopen van staatsobligaties. En ook daar is Nico kritisch over: “Centrale banken kopen staatsobligaties op om de economie te stimuleren en de inflatie aan te jagen. Staatsobligaties zitten nu bij de commerciële banken, en die worden opgekocht door de centrale banken. Dat levert de commerciële banken geld op. Dat lenen ze uit aan bedrijven en particulieren met als doel om met dat geleende geld producten te kopen of om te investeren.

Alleen zit het bedrijfsleven niet te wachten op geld, die hebben flinke buffers. Tel daarbij het opgepotte geld van particulieren op, want niet iedereen heeft al zijn geld uitgegeven, en de hoge inflatie waarbij het geld op je spaarrekening laten staan je effectief geld kost, en je snapt waarom de koersen stijgen: iedereen vindt z’n weg naar de beurs.”


Beleggen wordt mainstream

Steeds meer beleggers proberen een mooi rendement te behalen op de beurs. Nico ziet dan ook een flinke toename in het aantal beleggers dat zijn of haar eerste stappen op de virtuele beursvloer maakt. “Veel meer mensen zijn gaan beleggen de afgelopen jaren, en dat is goed om te zien. Vooral omdat beleggen altijd last had van een negatieve ondertoon. Beleggen was altijd een vies woord, je wordt er voor, of ertegen, gewaarschuwd. Net hoe je het wilt zien. Daarnaast zie je altijd flinke disclaimers in beleggingsreclames. Dat maakt veel mensen huiverig om te beginnen.

Ook wordt er op de televisie vooral over de beurs en beleggen gesproken als er een crash is, zoals je vorig jaar tijdens de coronacrisis zag. Nu zie je dat steeds meer mensen toch beginnen met geld dat ze overhebben. Zo proberen ze een mooi rendement op hun inleg te behalen.”

En dat lukt tot op heden prima, want de koersen blijven gemiddeld doorstijgen, maar toch heeft Nico een waarschuwing voor de belegger die pas recent is begonnen: “De nieuwe generatie beleggers zijn eigenlijk alleen maar gewend aan stijgende koersen. Sommigen hebben misschien de coronacrisis meegemaakt, maar ben je later begonnen dan heb je de beurzen alleen maar omhoog zien gaan. Natuurlijk zorgde de coronacrisis voor een dip, maar deze was relatief gezien kort. Het is wel interessant hoe het gaat zijn als het voor een langere tijd tegenzit en minder gaat.

We bestaan uit gratie van angst en hebzucht. Als de beurzen omhooggaan wil iedereen meedoen en als de beurzen weer dalen raken veel mensen in paniek. Je zou eigenlijk precies andersom moeten redeneren. Een oeroude beurswijsheid is: ‘Als je het bloed door de straten ziet lopen dan moet je kopen’, maar juist dan nemen onze emoties het over en willen we onze beleggingen verkopen omdat we in paniek raken. Geeft een winkel korting, dan wil iedereen kopen… maar geeft een beurs korting dan rent iedereen weg.”


“Geeft een winkel korting, dan wil iedereen kopen… maar geeft een beurs korting dan rent iedereen weg”


Tips voor de nieuwe belegger

Voor al die nieuwe beleggers die het afgelopen jaar hun weg naar de beurs hebben gevonden heeft Nico wel wat advies: “Voor de korte termijn moet je ervoor zorgen dat je belegt met geld wat je kunt missen. Bouw dus eerst een financiële buffer op en ga dan pas naar de beurs. Zorg er ook voor dat je niet meer risico neemt dan nodig is en ga niet aan de slag met complexe beleggingsproducten zoals opties of turbo’s. Zeker niet als investering voor de lange termijn. En zeker niet als beginner. Als het namelijk tegenzit kan je een flink bedrag kwijtraken.

Blijf daarnaast rustig, en wordt niet te hebzuchtig. Nachtrust is namelijk ook heel belangrijk: als jij wakker ligt omdat je niet weet wat de beurskoersen morgen doen dan moet je misschien maar helemaal niet gaan beleggen. Of gaan kijken naar alternatieven.

Ga je wel beleggen, doe dit dan voor de lange termijn. De bedrijven waarin je belegt maken winst, ze keren een deel uit aan de aandeelhouders en een ander deel stoppen ze weer in het bedrijf zelf. Bij een normale economie worden die bedrijven dan ook continu iets meer waard, waardoor de koersen zouden moeten stijgen. Beleggers behalen dan ook continu rendement.

Ga daarbij niet opzoek naar snelle manieren om geld te verdienen. Kijk maar naar het aandeel van GameStop, een bedrijf dat heel slecht presteerde, maar waar de koers van omhoog vloog omdat het enorm werd gehypet op online platform Reddit. Hetzelfde geldt voor sommige cryptomunten. Als er een toename is in de vraag, maar het aanbod is beperkt, dan vliegt de prijs omhoog. Dat geldt in de economie, maar ook op de beurs.”


Inmiddels kan iedereen beleggen

Ook als je nog niet begonnen bent met beleggen, ziet Nico zeker nog kansen om een mooi rendement te behalen: “Jazeker, de koersen zijn misschien hoog, maar dat maakt niet uit als je beleggingshorizon lang genoeg is. Kijk, wil je op korte termijn een flink bedrag verdienen, dan kan je beter naar het casino gaan, maar met een beleggingshorizon van minimaal 10 jaar kan je een mooi rendement behalen op de beurs. Er is geen periode van 10 jaar geweest dat de koersen niet aan het eind van die 10 jaar hoger stonden dan aan het begin van die 10 jaar. Natuurlijk kent de beurs schommelingen, over één maand kan die natuurlijk wel 10% lager staan dan nu, dat weten we niet. Maar als je gewoon met een doel voor ogen blijft beleggen kan je nog steeds een heel mooi rendement behalen. Spreid in je portefeuille en spreid in de tijd, dan is er weinig aan de hand. Probeer dus niet het juiste instapmoment te vinden om te beginnen, want dat is onmogelijk.

Je weet niet of je op 1 januari je geld moet inleggen of op 15 maart, bij wijze van spreken. Als je begint met beleggen, is het handig om elke maand een vast bedrag op je beleggingsrekening te storten. Als de beurs dan hoog staat, koop je wat minder. Als de beurs dan wat lager staat, koop je wat meer. Zo maak je automatisch gebruik van de schommelingen op de beurs. Waar je vroeger €200 op je spaarrekening stortte, stort je dat nu op je beleggingsrekening. Dat is een verschil met vroeger. Want vroeger kon dat niet. Toen was beleggen vooral voor de rijken, waren de kosten hoog en moest je een heel hoog bedrag inleggen.

Een bijkomend voordeel van beleggen voor de lange termijn is trouwens het rendement-op-rendement effect. Het echte geheim van beleggen is niet de koerswinst die je maakt, maar het dividend dat je krijgt. Herinvesteer je dat dividend weer dan kan je daar weer extra rendement op maken, zo kom je dan bij het rendement-op-rendement effect uit. Dat gaat in het begin nog langzaam, maar omdat het een sneeuwbaleffect heeft, gaat dat steeds sneller en groeit je portefeuille daardoor enorm over de lange termijn. De aanloop is moeilijk, maar als de sneeuwbal eenmaal gaat rollen, dan kan je een mooi rendement behalen. Zolang je je beleggingen maar de tijd geeft.

Want beleggen doe je, net als sparen, voor later. Je zorgt dat je wat geld beschikbaar hebt om leuke dingen te doen, of om iets te vervangen als het stuk is, maar je hebt toch een doel. Of je nu eerder met pensioen wilt, of een wereldreis wilt maken, het is mooi als je daar een bedrag voor beschikbaar hebt. Daarom is het ook slim om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen.


Wat brengt de toekomst?

Het is duidelijk dat er een hoop onduidelijk is: krijgen we het coronavirus volledig onder controle? Is de inflatie tijdelijk of toch niet? En wat gaan centrale banken doen? We weten het niet. Dus het heeft weinig zin om je aan voorspellingen te wagen.

Ik vind het wel interessant om te kijken welke sectoren eruit gaan springen. Allereerst natuurlijk de technologiesector. Deze is de afgelopen jaren natuurlijk behoorlijk gegroeid en dat zal ook nog wel even doorgaan. Dankzij het coronavirus zijn de Google’s, Amazon’s en Microsofts van deze wereld flink in omvang toegenomen. En dat zal wel zo blijven geloof ik. Maar ook ons eigen ASML heeft een gouden toekomst voor zich.

Daarnaast zie ik veel kansen voor duurzame bedrijven. Dat komt dankzij de energietransitie waar we nu middenin zitten. De huidige olie-en gasbedrijven presteren minder omdat beleggers daarvan af willen, terwijl alternatieven daarvoor flinke koersstijgingen hebben doorgemaakt en door gaan maken. Kijk naar Alfen, dat is een fabrikant voor laadpalen voor elektrische auto’s, maar natuurlijk ook naar Tesla. Deze duurzame bedrijven zijn al populair en worden in de toekomst nog populairder, omdat het ook gewoon de toekomst is.

Ook de politiek gaat zich meer en meer met duurzaamheid bemoeien, en dat is een goed teken. Voor beleggers wordt investeren in duurzame beleggingen dan ook een must, denk ik. Je ziet dat bedrijven zelf ook die draai maken. Tien jaar geleden hadden de eerste bedrijven een duurzaamheidsparagraaf ergens verstopt opgenomen in hun jaarverslag. Inmiddels heeft duurzaamheid een belangrijke positie ingenomen in de bedrijfsvoering en staat duurzaamheid – bij wijze van spreken – op de voorpagina van het jaarverslag. Er wordt vol ingezet op CO2-reductie. CO2-neutraal, dat wordt heel belangrijk. Je zult ook zien dat overheden hun beleid ook gaan aanpassen. Je moet niet raar opkijken als olie over een jaar of 5 verboden wordt. Je ziet nu dat we alle energiebronnen nog nodig hebben maar dat kan veranderen de aankomende tijd. Er wordt heel veel geïnvesteerd in wind- en zonne-energie en over kernenergie wordt ook weer gepraat.”


“Je moet niet raar opkijken als olie over een jaar of 5 verboden wordt”


Belegger blijf je je hele leven

Nico belegt graag voor de lange termijn, maar hoe ziet Nico zijn eigen toekomst voor zich? “Ik zit momenteel de hele dag met m’n neus op de beurs dus ik hou alle ontwikkelingen bij. Dat doe ik natuurlijk omdat ik er zoveel plezier in heb.

Ik kijk dan ook met angst en beven naar het moment dat ik 65 word en met pensioen moet. Dat wil ik niet. Belegger blijf je je hele leven, ik geloof er niets van dat een belegger op zijn 65ste zegt: ik stop ermee. Natuurlijk ben ik er professioneel mee bezig, en als ik 70 ben zal ik niet overal commentaar op geven, maar ik ben, en blijf, belegger. Het is ook mijn lust en mijn leven, en ik zie het daarom ook niet als werk. Het is eigenlijk gewoon een goed betaalde hobby.

Wie weet draag ik uiteindelijk wel m’n kennis over aan mijn kleinkinderen, dan krijgen die een beleggingsportefeuille en kunnen ze gezellig met opa mee beleggen!”


Over Money Talks

In onze Money Talks laten we verschillende mensen aan het woord over hun financiën en beleggingsdoelen. Bij Semmie vinden we het belangrijk om transparant te zijn over geldzaken en dus ook de ervaring van verschillende mensen te delen. We waarderen het dat Nico Inberg zonder tegenprestatie aan het interview heeft meegewerkt. Zijn standpunt is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. Semmie staat dan ook niet in voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie door Nico Inberg. Beleggen kent altijd risico's.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het