Money facts

Klaar met alleen maar besparen? Zo zorg je slim voor wat extra inkomsten

Door Thomas van der Lee op 13 juli 2022 - leestijd: 5 min
Klaar met alleen maar besparen? Zo zorg je slim voor wat extra inkomsten
Money facts

Een tijd terug schreven we bij Semmie over de latte factor. Dat is een overkoepelend begrip voor de kleine uitgaven die je ongemerkt doet. Kleine uitgaven die bij elkaar wel flink optellen en je veel geld kosten.

De latte-factor omschrijft het idee dat het uitgeven van pak ‘m beet €5 per dag aan iets kleins als een latte misschien niet veel lijkt, maar als je in plaats daarvan die €5 per dag zou beleggen, zou je in de toekomst enorm bedrag overhouden.

Als je bijvoorbeeld een jaar lang niet meer elke dag een flinke kop koffie van €5 koopt, zou je elk jaar €1.825 extra overhouden om te beleggen. Als je 40 jaar lang elk jaar dit bedrag zou beleggen, zou je maar liefst €231.483 overhouden (bij een gemiddeld rendement van 5% per jaar).

Daar kun je bijna een eigen koffieplantage van aanschaffen!


Bedrag dat je kunt opbouwen door je kop koffie te laten staan:


De focus verschuiven

De uitdaging van de latte factor is echter dat het de nadruk legt op het weglaten van een kleine uitgave die levensvreugde geeft. Een lekkere kop koffie op het station kan toch een mooi begin zijn van je dag. Maar het kan ook je Netflix-abonnement zijn waardoor je lekker languit op de bank een nieuw seizoen van je favoriete serie kunt bingen.

Dus ondanks dat je een mooi bedrag kan opbouwen, moet je er wel wat voor laten. De focus ligt namelijk op het besparen, en in deze dure tijden moeten we dat al genoeg doen.

Wat als je de focus zou verschuiven en het tegenovergestelde van de latte factor zou overwegen? In plaats van elk jaar €1.825 te besparen, kun je ook proberen om elk jaar €1.825 aan extra inkomsten te genereren. Dan hoef je die koffie niet te laten staan. En dat gaat gelukkig makkelijker dan je denkt.


Reverse latte factor

Dit concept wordt ook wel de ‘reverse latte factor’ (omgekeerde latte factor) genoemd. Als de latte factor draait om het besparen, dan draait de omgekeerde latte-factor over het verhogen van je inkomen met een paar euro per dag. En dat kan prima met een side hustle.

Een side hustle is een bepaalde activiteit die je naast je huidige baan of opleiding kan doen waardoor je extra inkomsten genereert. Vaak kost dit in het begin wat meer tijd om zo een passief inkomen te kunnen genereren, maar pluk je er later wel de vruchten van: het kan een continue stroom aan inkomsten genereren.


Extra (passief) inkomen genereren

Extra inkomen genereren om zo de reverse latte factor te volgen kan op verschillende manieren. We geven een paar voorbeelden om extra (passief) inkomen te genereren:


1. Begin een blog

Iedereen heeft wel een passie of iets waar hij of zij extra van weet. Ben jij daarnaast goed met het toetsenbord? Dan is het misschien wel slim om een blog te beginnen om zo extra inkomen te genereren. Je kan namelijk door middel van het tonen advertenties geld verdienen. Des te populairder je blog wordt, des te groter de advertentie-inkomsten worden.


2. Verkoop spullen (welke je niet nodig hebt)

We hebben allemaal wel spullen die we niet meer gebruiken. Het is vaak zonde om deze naar de vuilstort te brengen en je kunt er ook iemand blij mee maken. Zet de spullen die je niet gebruikt op Marktplaats en vang er nog een mooi (extra) zakcentje door.

Daarnaast kun je kiezen om dropshipper te worden als side hustle. Dropshipping is inmiddels enorm populair en is simpel gezegd het verkopen van online producten zonder voorraad. Je maakt een webwinkel aan en laat de gekochte artikelen door een, vaak buitenlandse leverancier, rechtstreeks naar de klant verzenden. Jij fungeert als tussenpersoon en bepaalt de prijs.


3. Verhuur je huis of een kamer

De nood is hoog op de woningmarkt en een kamer, of huis, is zo verhuurt. Zijn je kinderen het huis uit en heb je een aantal kamers over die je kunt verhuren? Dan kan je rekenen op een continue extra stroom van inkomsten.

Ook kun je ervoor kiezen om je hele huis te verhuren. Dit kan al via AirBnB als je bijvoorbeeld zelf op vakantie bent, maar het kan ook aan bijvoorbeeld expats. Die hebben vaker een iets grotere portemonnee en vinden het geen probleem om iets meer te betalen.


4. Open een pakketpunt

Het klinkt misschien gek, maar je kan er ook aan denken om een pakketpunt te openen. Dankzij de coronacrisis bestellen we meer pakketjes. En werk je veel thuis? Waarom zou je dan geen pakketpunt openen? Mensen kunnen in tijdvakken een pakket afhalen bij jou. Per pakket of dag krijg je een vergoeding voor het uitdelen van de pakketjes, een mooie bedrag als toevoeging voor jouw inkomen.


5. Schrijf een boek

Net zoals dat een blog kan zorgen voor continue (advertentie)-inkomsten, kan een boek dat ook doen. Het punt is wel, dat je moet weten waar je over schrijft. Het hoeft in dit geval niet per se iets te zijn waar je zelf heel passievol over bent (al helpt dat wel), je kan bijvoorbeeld ook al een kinderboek uitgeven. Denk er maar eens over na.


Sparen of besparen, wat past bij jou?

Of je nu kiest voor sparen of besparen, het kan allebei. Misschien in de ideale wereld wel naast elkaar. Je moet er namelijk voor kiezen wat het beste bij jou past. Het geld dat je daardoor wel extra beschikbaar hebt, kun je mooi investeren. Zo werk jij nu al voor je toekomst, en laat je vervolgens je geld voor jou werken.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het