Duurzaam beleggen blijft zich ontwikkelen en in het kielzog daarvan groeit ook het aanbod van ‘duurzame’ fondsen. De wet- en regelgeving volgt deze ontwikkeling op de voet. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is de naamgeving van deze duurzame fondsen, omdat sommige namen beleggers kunnen misleiden. Daar komt nu verandering in.
In het kort:
- Toezichthouder ESMA heeft nieuwe regels ingevoerd om te voorkomen dat duurzame fondsnamen beleggers misleiden.
- Fondsen met termen zoals ‘Sustainable’ of ‘Impact’ in hun naam moeten straks minimaal 80% van hun beleggingen koppelen aan milieuvriendelijke of sociale kenmerken, en/of bepaalde sectoren, zoals fossiele brandstoffen, uitsluiten.
- Fondsen, eventueel ook die waar Semmie in belegd, hebben tot mei 2025 de tijd om hun namen of strategieën aan te passen aan deze nieuwe regels. Mochten er veranderingen optreden, dan laten we dat weten.
Het gebruik van duurzame fondsnamen
De European Securities and Markets Authority (ESMA) houdt binnen de Europese Unie toezicht op het financiële systeem. De toezichthouder constateerde dat de sterke toename in de vraag naar duurzame beleggingen, fondsenaanbieders stimuleerde om duurzaamheidsgerelateerde termen in de namen van hun producten te verwerken. Hiermee hoopten zij beleggers aan te trekken die op zoek waren naar duurzame beleggingen.
ESMA waarschuwt echter voor de risico’s van greenwashing, waarbij fondsen dankzij hun naamgeving duurzamer lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Door een duurzaamheidsgerelateerde term in de fondsnaam op te nemen, kregen beleggers de indruk dat zij daadwerkelijk duurzaam beleggen, wat niet altijd het geval hoeft te zijn.
Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 711 particuliere beleggers blijkt dat ongeveer de helft soms of (bijna) altijd let op de duurzaamheid van de beleggingen die zij selecteren. Hierbij kijken zij vooral naar de naam van het beleggingsproduct om te beoordelen of een belegging aansluit bij hun duurzaamheidseisen.
Nieuwe regels
Samen met de sector heeft ESMA nieuwe regels ingevoerd. Fondsen die termen als ‘Environmental’, ‘Sustainability’, ‘Impact’, Transition’, en/of ‘Governance’ gebruiken, moeten voortaan minimaal 80% van hun beleggingen koppelen aan milieuvriendelijke of sociale kenmerken. Daarnaast worden er per term specifieke uitsluitingen opgelegd. Zo mogen bijvoorbeeld fondsen met termen als ‘Impact’, ‘Sustainable’ of ‘Environmental’ in de naam, geen beleggingen hebben die zich bezighouden met fossiele brandstoffen.
Hoe nu verder?
De nieuwe regels gaan in op 21 november 2024, en uiterlijk 21 mei 2025 moeten de fondsnamen zijn aangepast. Voor de sector zal dit implicaties met zich meebrengen. Volgens MSCI voldoet mogelijk 32% van de fondsen die nu als artikel 8- en artikel 9-fondsen niet aan de nieuwe eisen. Artikel 8 fondsen zijn fondsen die actief milieu- of sociale kenmerken bevorderen, terwijl artikel 9-fondsen duurzame beleggingen als doelstelling hebben.
Huidige fondsen kunnen op twee manieren worden aangepast. De eenvoudigste optie is om de naam te wijzigen. Neem bijvoorbeeld een ETF met uitsluitingen op basis van ESG-criteria, zoals een ‘ESG Screened’ ETF. In dit geval is het logischer om de naam aan te passen in plaats van de strategie, aangezien een naamswijziging minder ingrijpend is.
Huidige naam: ‘Fondsaanbieder’ United States ESG Screened UCITS ETF
Nieuwe naam: ‘Fondsaanbieder’ United States Screened UCITS ETF
Hier verdwijnt het woord dat naar ESG verwijst uit de naam van het fonds.
Een andere optie is om de strategie aan te passen. Een fonds dat bijna voldoet aan de nieuwe eisen, maar bijvoorbeeld nog niet volledig uitsluitingen toepast op fossiele brandstoffen, kan besluiten deze alsnog uit te sluiten. Hierdoor kan en mag het fonds de term ‘Sustainable’ in de naam behouden.
Veranderingen voor jou
Welke gevolgen heeft dit voor jou als Semmie-belegger? Op dit moment is het ook voor ons nog niet geheel duidelijk wat de impact zal zijn op de fondsen waarin Semmie belegt. Als vermogensbeheerder blijven we de ontwikkelingen echter nauwgezet volgen en zullen we, waar nodig, aanpassingen doorvoeren om te zorgen dat we de juiste producten blijven aanbieden.
Duurzaam beleggen blijft een belangrijk aandachtspunt, en de markt en regelgeving rondom duurzaamheid zijn volop in beweging. Wil je meer weten over duurzaam beleggen en de ontwikkelingen die hierop van invloed zijn? Vraag dan ons e-book ‘Beleggen met oog voor de wereld’ aan voor diepgaande inzichten en praktische informatie.