Semmie nieuws

Nu ook mogelijk bij Semmie: zakelijk beleggen

Door Thomas van der Lee op 17 april 2023 - leestijd: 4 min
Nu ook mogelijk bij Semmie: zakelijk beleggen
Semmie nieuws

Het is vanaf nu ook mogelijk om een zakelijke beleggingsrekening te openen bij Semmie. Als ondernemer kan het namelijk slim zijn om het geld dat je niet direct nodig hebt zakelijk te beleggen. Bijvoorbeeld om pensioen op te bouwen, of om gewoonweg meer uit je vermogen te halen tegen een mogelijk aantrekkelijk belastingtarief.

In perioden dat je meer winst maakt, kom je voor een keuze te staan: investeer je het geld in je bedrijf, keer je het aan jezelf uit om te sparen of beleggen of kies je ervoor om zakelijk te beleggen? Zakelijk beleggen is een vorm van beleggen, waarbij je ervoor kiest om te gaan beleggen op naam van je bedrijf. Je belegt dus niet persoonlijk. Een deel van het vermogen van je bedrijf wordt in dit geval gebruikt om te beleggen.

Bij deze optie bouw je dan mogelijk een groter bedrijfsvermogen op, om bijvoorbeeld op terug te vallen wanneer het minder gaat, of in de toekomst een groter bedrag te kunnen investeren in je bedrijf. Ten opzichte van privébeleggen kan het bovendien ook een fiscaal voordeel opleveren.


Het fiscale voordeel van zakelijk beleggen

Het opbouwen van vermogen door zakelijk te beleggen kan eenvoudig zijn en biedt dus mogelijk fiscaal voordeel. Er bestaat namelijk een verschil in belastingheffing tussen zakelijk en privévermogen. Ondernemers betalen belasting over het daadwerkelijk behaalde rendement als ze beleggen, terwijl particulieren (privébeleggers) een verondersteld rendement (forfaitair rendement) hebben waarover ze belasting betalen.

Momenteel gaat de Belastingdienst ervan uit dat je als privébelegger een rendement van 6,17% behaalt. Omdat je als ondernemer belasting betaalt over het werkelijk behaalde rendement, kan zakelijk beleggen voordelig uitpakken wanneer je een lager rendement dan deze 6,17% behaalt.

Zakelijk beleggen is daarnaast voornamelijk aantrekkelijk bij een hoog belegd vermogen. Dat komt door het heffingsvrij vermogen dat je hebt als particulier in box 3; over de eerste €57.000 betaal je geen belasting. Met een fiscale partner ligt dit bedrag op €114.000.

Wanneer je een lager rendement dan het forfaitair rendement verwacht en daarnaast boven het heffingsvrij vermogen uitkomt, kan het fiscaal voordelig zijn om zakelijk te beleggen. Er spelen echter ook andere factoren mee, zoals de gekozen ondernemingsvorm (eenmanszaak of besloten vennootschap), eventueel het percentage vennootschapsbelasting dat je betaalt en of je meer vermogen of schulden in box 3 hebt. Het is raadzaam om je financieel adviseur hierover te raadplegen, zodat je niet onnodig te veel belasting betaalt.


Zo werkt zakelijk beleggen bij Semmie

Open je bij Semmie een zakelijke beleggingsrekening dan beleggen wij je inleg voor je. Dit doen we middels onze duurzame modelportefeuilles. We beleggen bij Semmie namelijk met een mix van duurzame aandelen- en obligatiefondsen. In die fondsen beleggen we voor al onze klanten. Dus ook voor jou. Een deel van je inleg beleggen we in aandelenfondsen, een ander deel in obligatiefondsen.

Onze duurzame modelportefeuilles zijn beschikbaar in vier verschillende risicoprofielen: defensief, neutraal, offensief en zeer offensief. Op basis van je risicobereidheid, kennis & ervaring, financiële positie en beleggingsplan brengen we in kaart welk profiel bij je past. Meer informatie hierover lees je op de pagina ‘Beleggen met Semmie’.

Zakelijk beleggen kun je bij Semmie al vanaf €5.000 en via onze app heb je 24/7 inzichtelijk hoe je beleggingen ervoor staan.


De voorwaarden voor het openen van een zakelijke rekening

Je kunt bij Semmie een zakelijke beleggingsrekening openen als zzp’er met eenmanszaak of als besloten vennootschap (bv). Semmie accepteert daarnaast alleen Nederlandse zakelijke ondernemingen. Ook mag de onderneming niet meer dan vier UBO’s hebben.

Om een zakelijke beleggingsrekening te openen heb je een LEI-code nodig, een KVK-uittreksel en een geldig legitimatiebewijs. Ook moeten alle vertegenwoordigers en/of UBO’s in Nederland wonen of de Nederlandse nationaliteit hebben of binnen de EER wonen.


Open nu een zakelijke beleggingsrekening

Een zakelijke beleggingsrekening open je gemakkelijk en snel bij Semmie. Als je al een account hebt, log dan in en kies voor ‘Zakelijk’ bij het aanmaken van een nieuwe rekening. Heb je nog geen Semmie Account? Maak deze dan eerst aan via de App of mijn.semmie.nl. Ben je op zoek naar meer informatie over zakelijk beleggen? Neem dan deze landingspagina door, bekijk ons Support center of stel je vraag via de chat.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het