Trending

Onrustige tijden op de beurs: hoe ga je daar het beste mee om?

Door Thomas van der Lee op 16 februari 2022 - leestijd: 7 min
Onrustige tijden op de beurs: hoe ga je daar het beste mee om?
Trending

De beurzen hebben het dit jaar tot op heden lastig. De hoge inflatie en de spanningen rondom Oekraïne zorgen voor onzekerheid. En onzekerheid en beleggen gaan niet goed samen. Beleggers weten dan niet goed waar ze aan toe zijn, ze zijn voorzichtiger en dat drukt de koersen. We leggen graag uit wat er momenteel speelt in de (financiële) wereld en hoe je hier zelf het beste mee om kunt gaan.


Een historisch hoge inflatie

De inflatie is al maanden aan het stijgen tot historische niveaus. Inflatie is de mate waarin het leven duurder wordt; denk aan de prijs van de benzine die je tankt en de boodschappen die je in de supermarkt koopt. Afgelopen maand was die inflatie opgelopen tot 7,6%. Dat betekent dat de prijzen van producten afgelopen maand 7,6% hoger lagen dan de prijzen van hetzelfde product één jaar geleden.

De coronacrisis is de belangrijkste drijver van de hoge inflatie. Zo hebben we allemaal wel gemerkt dat de energieprijzen naar historische niveaus zijn gestegen. Aan het begin van de coronacrisis daalde de vraag naar elektriciteit en gas juist fors. Dat kwam omdat de economie stilviel. Maar door de vele steunprogramma’s van overheden en centrale banken kwamen economieën weer sneller dan verwacht op dreef. De vraag naar producten steeg sterk en het aanbod bleef achter. Als de vraag groter is dan het aanbod, stijgen prijzen. Daar kwam een ruzie tussen Rusland en de Europese Unie over de levering van gas bovenop. In een jaar tijd is de gasprijs daardoor al meer dan 300% gestegen.

Prijzen zijn daarnaast ook gestegen door leveringsproblemen. Zo is er een groot tekort aan containers. De containers die er wel zijn kosten nu zo’n 7 keer meer dan aan het begin van de crisis. Die prijsstijging wordt deels doorberekend in producten die winkels uit het buitenland moeten halen. En zo wordt alles duurder.


Spanningen in Oekraïne

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Sinds een aantal maanden verzamelt Rusland steeds meer troepen langs de grens van Oekraïne. Ondanks veel contact tussen diplomaten en regeringsleiders lopen de spanningen hoog op. Een eventuele inval van Rusland in Oekraïne heeft natuurlijk op maatschappelijk gebied grote invloed, maar ook de financiële markten lijden eronder.

De spanningen zorgen namelijk voor onzekerheid. Komt er een conflict of loopt het toch met een sisser af? En als het tot een conflict komt, wat staat de wereld dan te wachten? Wat die onzekerheid doet toenemen is de benauwde positie van de Europese landen. Ze zijn namelijk voor een groot deel afhankelijk van Russisch gas. Zo haalt Europa zo’n 40% van zijn gas uit Rusland. Voor sommige landen is dat zelfs bijna 100%. Het is een hoofdpijndossier. In het uiterste geval kan Rusland er namelijk voor kiezen om de gaskraan richting Europa dicht te draaien als het land vindt dat Europa zich teveel met de strijd in en om Oekraïne bemoeit.

Die keuze zou ervoor kunnen zorgen dat de gasprijzen nog verder stijgen en zodoende de inflatie ook nog verder oploopt. Naast dat een hoge inflatie flinke impact heeft op de koopkracht van burgers (wat we in de vorige paragraaf bespraken) is er ook een grote kans dat centrale banken rentes (snel) gaan verhogen.


Lees ook: Welke invloed heeft de (stijgende) rente op financiële markten


De winsten van vooral techbedrijven lijden onder die hogere rentes: techaandelen gelden vaak als zogenoemde groeiaandelen, waarbij de waardering gekoppeld is aan toekomstige winsten. Een hogere rente betekent relatief gezien minder winst en daardoor worden beleggers voorzichtiger.

Omdat in de huidige indices, zoals de Nederlandse AEX en de Amerikaanse S&P 500, techbedrijven een grote rol spelen hebben koersdalingen van die techbedrijven een grote invloed op de algemene ontwikkeling van de indices: die dalen mee.

Maatschappelijke ontwikkelingen en de beurs zijn nauw met elkaar verweven. En de onzekerheid die momenteel heerst in de maatschappij heeft zijn uitwerking op de beurskoersen. Koersen die flink bewegen en dalen zijn dan ook geen uitzondering. Maar dat is onzekerheid op de beurzen ook niet. We kijken dan ook naar twee eerdere periodes van onzekerheid: het moment dat Rusland het Oekraïense de Krim innam en de coronacrisis in 2020. Deze gebeurtenissen geven ons inzicht wat onzekerheid met de beurzen doet en hoe beurzen vervolgens reageren.


Hoe reageren beurzen in onzekere tijden

In februari/maart 2014 annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim. Na grote protesten in Oekraïne werd president Viktor Janoekovitsj daar afgezet. Dit leverde veel verzet op onder inwoners van de Krim, aangezien veel mensen daar van oorsprong Russisch zijn en Janoekovitsj goede banden had met Rusland. Rusland wilde aansluiting van de Krim bij het land en vond steun bij de pro-Russische inwoners van het schiereiland. Na een inval door Russische militairen werd het schiereiland snel ingenomen.


Koers AEX index januari – juni 2014:

Ontwikkeling AEX 2014<br>

Bron Euronext.com.


Op de daadwerkelijke inname van de Krim reageerden beurzen lauw. Ondanks dat de Nederlandse AEX tijdens de inname met zo’n 6% daalde hadden beleggers de inname en bijbehorende onzekerheid al vooraf ingeprijsd en keken vooruit. Een verdere escalatie werd niet verwacht en kwam er ook niet. Halverwege maart zette een herstel in en koersen stegen snel terug naar niveaus van voor het conflict (en stegen zelfs verder).

Een andere onzekere periode voor beurzen was de coronacrisis. De coronacrisis vond zijn hoogtepunt (of dieptepunt, net hoe je ernaar kijkt) op de beurs in maart 2020. Een onbekend virus uit China verspreidde zich zo snel dat er grote onzekerheid heerste: niemand wist wat de impact zou zijn.

Halverwege maart 2020 bereikte die crisis zijn kookpunt. Zo verloor de AEX op één dag 10,75%. Dat was het grootste eendaagse verlies van de index in lange tijd.

Op 16 maart 2020 werd het officiële dieptepunt bereikt. De AEX bereikte een niveau van 389,60 punten. En dat terwijl de AEX op 17 februari 2020 nog op 632,12 punten sloot. Een daling van ruim 40% in één maand tijd!

Niet alleen in Nederland leden beleggers enorme verliezen, de beurzen wereldwijd waren in mineur. De angst voor het virus en de onzekerheid die het met zich meebracht had de beurzen in zijn macht. Overheden en centrale banken reageerden snel en beloofden miljarden te investeren in de financiële markten. Het laatste wat ze wilden is dat de gezondheidscrisis overging in een economische crisis. En dat is zo goed en zo kwaad als het gaat gelukt. Beurzen leefden op en gesteund door de steunprogramma’s van overheden en centrale banken stegen koersen naar mooie niveaus.


Ontwikkeling AEX 2020-2021:

Ontwikkeling AEX in de periode 2020 - 2021<br>

Bron: Euronext.com.


Als belegger omgaan met onzekerheid

Onzekerheid op de beurzen is een periode van doorbijten voor ons als beleggers. Zeker als je de koersen snel ziet dalen en je eigen rendement ziet teruglopen. Bij Semmie gaan we al een tijdje mee, en hebben daarom ook al een aantal van deze periodes op de beurs doorstaan. We delen graag onze tips en ervaringen met je.


1. Houd het hoofd koel

Niemand weet hoe koersen zich gaan ontwikkelen. Maak daarom ook geen koortsachtige beslissingen. Ook niet als de koersen dalen. Emotie is in dit geval een slechte raadgever omdat er een grote kans is dat je beslissingen maakt die niet goed voor je portefeuille zijn. Als je beleggingen verkoopt in een tijd waarin het minder gaat heb je geen kans meer om dat goed te maken.

Het is ook belangrijk om te weten dat wanneer de beurs daalt er een grote kans is dat de beurs ook weer stijgt. Uiteindelijk zal ook de huidige onzekerheid overgaan en de beurs zich volledig herstellen, alleen we weten niet wanneer. Het is daarom ook slim om periodiek te gaan beleggen voor de lange termijn. Hoe verder in de toekomst je financiële doel namelijk ligt, hoe meer tijd er is om een mooi rendement te behalen.


2. Profiteer van koersdalingen

We willen altijd de beste prijs als we iets kopen. Daarom zijn we ook gek op korting en uitverkoop. Alleen als het om de beurs gaat steken we iets anders in elkaar. Als een winkel korting geeft zijn we geneigd om sneller iets te kopen, maar als de beurs korting geeft omdat de koersen zijn gedaald zijn we juist minder snel geneigd om geld in te leggen.

Door juist extra geld in te leggen als de koersen zijn gedaald koop je beleggingen tegen een lagere prijs aan. Als de koersen dan vervolgens weer gaan stijgen kun je een (extra) mooi rendement behalen. Zo profiteer je juist van koersdalingen!


3. Beleggen = focus op de lange termijn

Beleggen doe je voor de lange termijn. Dit betekent dat je geld dat je niet meteen nodig hebt investeert om er gedurende een periode van minimaal 5 jaar mee te beleggen. De financiële markten laten over een langere periode namelijk een stijgende lijn zien. Maar natuurlijk blijft die lijn niet alleen maar stijgen. Soms zorgt onzekerheid voor flinke koersdalingen. Als belegger weten we dat die dalingen erbij horen, maar liever zie je alleen maar stijgende koersen.

Als je belegt voor de lange termijn heb je langer de tijd om eventuele koersdalingen op te vangen. Want de geschiedenis heeft laten zien dat er na koersdalingen altijd weer herstel heeft plaatsgevonden. Alleen gebeurt het niet binnen één dag, één week of één maand. Soms gaan er meerdere jaren overheen voordat de koersen weer terug zijn op de oude niveaus. Met een lange beleggingshorizon hoef je je dan ook veel minder druk te maken over korte termijn koersdalingen.


Heb je vragen?

Door onze beleggingen actief te monitoren het hoofd koel te houden en vol vertrouwen naar de toekomst te kijken proberen we een zo goed mogelijk rendement te behalen. Zeker in onzekere tijden zoals deze krijgt dat extra aandacht.

Heb je evengoed vragen over ons beleggingsbeleid, je rendement of wil je meer weten? Dan kan je ons altijd een berichtje sturen via de chat. We zijn 7 dagen per week van 08:00 tot 22:00 uur bereikbaar om je te woord te staan.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het