Trending

Oorlog in Oekraïne. Wat betekent dit voor beleggers en de portefeuilles?

Door Thomas van der Lee op 24 februari 2022 - leestijd: 7 min
Oorlog in Oekraïne. Wat betekent dit voor beleggers en de portefeuilles?
Trending

Met het binnenvallen van Oekraïne door Rusland is uitgekomen waar al lange tijd voor werd gevreesd. Deze militaire stap heeft natuurlijk grote gevolgen voor Oekraïne zelf, maar ook voor de rest van de wereld en de beurs. We bespreken graag wat er speelt en welke impact dit heeft op je beleggingen.

In het kort:

  • Rusland is Oekraïne binnengevallen na maanden van troepenopbouw.
  • Zorgen en angst nemen toe: in de wereld maar ook op de beurzen.
  • De geschiedenis heeft geleerd dat oorlogen voor de lange termijn geen nadelig effect op de beurs hoeven te hebben.
  • Bij Semmie houden we vertrouwen en houden we het hoofd koel, we handelen niet vanuit emotie.


Oplopende spanningen komen tot kookpunt

Sinds het begin van dit jaar liepen de spanningen continu op aan de grens tussen Oekraïne en Rusland. Rusland stuurde meer en meer militairen naar deze grens en tot voor kort was het uiteindelijke doel van Rusland onduidelijk: niemand wist wat ze hier precies mee wilden bereiken.

Het conflict kwam in een sneltreinvaart nadat Rusland de Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk uitriep tot onafhankelijke volksrepublieken om vervolgens op 24 februari zelf het land binnen te vallen. Met verschillende strategische bombardementen op vooral militaire locaties begon de inval. Wat Rusland uiteindelijk met de invasie wil bereiken is nog onduidelijk. In de oorlogsverklaring riep Poetin dat hij de "bedreigingen vanuit Oekraïne" niet kan tolereren. Daarom zal het Russische leger in actie komen om Oekraïne te "demilitariseren", maar het land zal niet volledig worden bezet, aldus Poetin. Hij riep Oekraïense militairen daarbij op om "direct alle wapens neer te leggen en naar huis te gaan".


Wat doet deze oorlog met de beurs?

Het is allereerst belangrijk om te weten dat oorlogen er niet voor hoeven te zorgen dat de beurs crasht. Dat heeft het verleden ons namelijk geleerd. Maar als je recent naar je beleggingsrekening hebt gekeken dan heb je waarschijnlijk al gezien dat oorlogen en de beurs natuurlijk niet goed samengaan. De toenemende onzekerheid zorgt ervoor dat beleggers afwachtend worden of zelfs hun beleggingen verkopen. Daardoor dalen koersen logischerwijs en neemt je behaalde rendement af.

Een belangrijk kenmerk van financiële markten is dat ze nieuws al van tevoren inprijzen: de koersen van vandaag worden niet volledig bepaald door het nieuws van vandaag. Er wordt ook gekeken naar wat er verwacht wordt en hoe de toekomst zich gaat ontwikkelen.

De beurzen reageerden dan ook al eerder op de onrust rondom Oekraïne. De stappen die Poetin nam, van het vergroten van de militaire druk aan de grens maar specifiek het erkennen van de twee oostelijke gebieden Donetsk en Loehansk, zette beurzen eerder al onder druk. Dit heeft te maken met het feit dat beleggers onzekerheid maar ook bijbehorende sancties inprijzen. De handel tussen Rusland en de rest van de wereld zou namelijk minder worden. En dit kost simpelweg economische groei, voor iedereen. Ook worden veel bedrijven geraakt die handel drijven met Rusland in dat geval.

Daarom zagen we sinds begin van het jaar de koersen al dalen toen de onzekerheid toenam. Grote beleggers waren al bezig met het inprijzen van deze gebeurtenis, al kon het natuurlijk ook nog met een sisser aflopen. Die gedachte bleef toch in het achterhoofd spelen, ook bij ons.

Dat Rusland dan ook daadwerkelijk overging op oorlog schokte financiële markten. De AEX daalde tot onder de 700 punten. Ter vergelijking: op 17 november vorig jaar sloot de AEX nog op 827,57 punten.


Ontwikkeling AEX afgelopen half jaar tot de daadwerkelijke inval:

Bron: Euronext.


De daadwerkelijke invasie van Rusland heeft alles opgeschud. Niet alleen de Nederlandse beurs, maar beurzen in heel Europa gingen onderuit op het nieuws dat de invasie was begonnen. De kaarten zijn opnieuw geschud en beleggers moeten nu rekening houden met nog grotere economische negatieve gevolgen. Ten eerste zorgt de invasie van Oekraïne direct voor problemen binnen de economie van Oekraïne. Deze zal voor een groot deel stil komen te liggen. Daarnaast kan Rusland extra economische sancties verwachten, bijvoorbeeld het ontkoppelen van het wereldwijde betaalsysteem (Swift). De handel tussen Rusland en andere delen zou voor een groot deel beïnvloed worden door sancties. Tot slot zorgt het voor een onzekere situatie. Wat wil Poetin nu precies? Tot hoever gaat hij?

Beurzen reageren wereldwijd heftig. De Europese benchmark Euro STOXX 50 staat meerdere procenten in de min. De Nederlandse AEX schommelt dus rond de 700 punten. Ook wordt verwacht dat Amerikaanse beurzen in het rood openen. Olie- en gasprijzen stijgen daarentegen hard. De traditionele vluchthavens zijn ook in trek. De rente op een 10-jaars staatsobligatie in de Verenigde Staten daalt en ook de waardes van goud en zilver stijgen.


Hoe reageerden beurzen in het verleden?

Gedreven door paniek en onzekerheid stappen veel beleggers uit. Is dit de juiste keuze? Niemand die het weet. Kijk je naar de geschiedenis, dan is uitstappen en je beleggingen verkopen niet de beste keuze die je kunt maken.

Er is namelijk onderzoek gedaan naar hoe een van de grootste Amerikaanse indices, de S&P 500, zich ontwikkelde tijdens geopolitieke onzekere tijden zoals oorlogen. Alwaar op korte termijn koersen (flink) daalden bleek ook dat de financiële markten al snel veerkracht toonden en koersen flink stegen.


Ontwikkeling S&P 500 in relatie tot geopolitieke ontwikkelingen:

Gebeurtenis

Koers één maand later:

Koers 6 maanden later:

Koers 12 maanden later:

Pearl Harbor (1941)

-3,4%

-9,1%

0,4%

Suez Crisis (1956)

-2,8%

-3,8%

-11,5%

Cuba crisis (1962)

8,7%

17,7%

32,0%

Sovjet inval Afghanistan (1979)

5,6%

6,9%

25,7%

Irakese inval Koeweit (1990)

-8,2%

-2,1%

10,1%

Golfoorlog (1991)

15,2%

20,6%

33,1%

Irakoorlog (2003)

2,2%

17,4%

28,4%

Bron: Yahoo Finance.

Uit het verleden blijkt dat er vaak initiële schokken zijn die ontstaan door de bijbehorende onzekerheid. Maar nadat dat is weggeëbd tonen beurzen herstel. Kies je er dan ook voor om nu uit te stappen en je beleggingen te verkopen, dan loop je dit herstel mis. Ook als je ervoor kiest om bijvoorbeeld je automatische incasso te annuleren. Doordat de koersen zijn gedaald koop je namelijk, als je periodiek belegt, uiteindelijk je beleggingen goedkoper in. Gaan de koersen dan weer stijgen, dan profiteer je extra van die stijgingen!


Wat kun je nu van Semmie verwachten?

Bij Semmie houden we alles goed voor je in de gaten. Ondanks dat er nu daadwerkelijk oorlog is uitgebroken in Oost-Europa zien we (nog) geen reden tot grote structurele veranderingen voor de middellange termijn. Semmie’s portefeuilles zijn zo ingevuld om op de lange termijn een stabiel rendement te kunnen leveren op een duurzame manier.

We vinden het belangrijk om een stabiel rendement te behalen voor onze klanten. Daar zijn we dag in dag uit actief mee bezig. Ons beleid steunt daarbij op 3 pijlers:


1. We monitoren de beurs en de beleggingen actief

Aan de hand van (geopolitieke) ontwikkelingen beoordelen onze analisten of de beleggingsfondsen waar we in beleggen nog wel de juiste zijn. Is dat niet het geval, dan maken we aanpassingen. Op deze manier proberen we het rendement te maximaliseren en de risico’s zo klein mogelijk te houden.


2. We houden het hoofd koel

We weten niet hoe de koersen zich gaan ontwikkelen en nemen daarom geen koortsachtige beslissingen. Ook niet als de koersen dalen. Emotie is in dit geval een slechte raadgever omdat er een grote kans is dat je beslissingen neemt die niet goed voor je portefeuille zijn. Als je beleggingen verkoopt in een tijd waarin het minder gaat heb je geen kans meer om dat goed te maken.

Wat we ook weten is dat de beurs omlaag en weer omhoog zal gaan. Uiteindelijk zal ook deze crisis bezworen worden en de beurs zich volledig herstellen, alleen we weten niet wanneer. We houden ons daarom ook gewoon aan ons plan: periodiek beleggen voor de lange termijn. Hoe verder in de toekomst je financiële doel namelijk ligt, hoe meer tijd er is om een mooi rendement te maken.


3. We kijken vooruit

We verklapten het in de vorige paragraaf al een beetje, maar we kijken graag vooruit. Met een blik op de toekomst heb je de grootste kans op het behalen van een positief rendement. En we zien beleggen als marathon en niet als sprint. We stappen daarom ook niet uit bij een beursdip. Wij geven onze portefeuilles de tijd om zich te herstellen. Het enige wat we hiervoor nodig hebben is tijd en geduld.

We worden hierbij gesteund door de geschiedenis. Want historisch gezien worden beleggingen over een langere periode meer waard. Onderzoekers zagen dat het rendementen in het eerste jaar van een belegging flink konden schommelen. De rendementen lagen tussen de +47% en -39%.

Grote verschillen waarbij je toch behoorlijk schrikt als je -39% ziet staan bij je rendement. Terwijl over een periode van 20 jaar die verschillen veel kleiner bleken te zijn. Het onderzoek concludeerde dat beleggingen over een periode van 20 jaar een gemiddeld bruto positief rendement van +6 tot +17% haalden. Let er wel op dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.


Heb je vragen?

We snappen dat je vragen hebt over de huidige situatie, je beleggingen en je rendement. Neem dan vooral contact met ons op. We zijn 7 dagen per week van 08:00 tot 22:00 bereikbaar.


Dit artikel is gepubliceerd met de kennis die we op dat moment hadden. Mochten er veranderingen plaatsvinden dan updaten we het artikel waar nodig.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het