Beleggen

Orde in mijn financiële chaos

23 mei 2019
Liset Hamming
Liset Hamming

Journalist

Alle blogs van Liset Hamming
Orde in mijn financiële chaos
Beleggen

Financieel gezien red ik het gelukkig al jaren elke maand net. Maar wat betreft een aantal kosten steek ik mijn kop diep in het zand. De belangrijkste van die kosten zijn mijn ‘variabele uitgaven’ waaronder benzine, kleren en vakanties. Ook over mijn pensioen heb ik nog niet nagedacht en ik zet niks opzij voor onvoorziene omstandigheden.

Mijn financiële overzicht is dus onvolledig, gedateerd en vooral: minimaal. Wat kan ik daar aan doen? Ik heb na mijn gesprekken met Yvette en Gustav besloten om mijn kop uit het zand te trekken, dus here we go. Maar een goed financieel overzicht maken, hoe doe je dat?


Rekenhulp

Bij de stichting Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zag ik deze tool. Die heb ik gebruikt om mijn financiële overzicht volledig en up-to-date te krijgen. De tool zet allerlei categorieën op een rij zoals Woning, Voeding, Verzekeringen en Huishoudelijke Uitgaven. Met de rekenhulp die de tool biedt, kan je alle mogelijke uitgaven en inkomsten die binnen een categorie vallen uitklappen. Zoals Persoonlijke Verzorging (bv. kapper, toiletartikelen) in de categorie Huishoudelijke Uitgaven. Zo vergeet je dus niks. En de rekenhulp zet overal een schatting naast die past bij de persoonlijke gegevens die je aan het begin hebt ingevuld en die je met een muisklik kan overnemen. Ik neem deze gegevens over in mijn eigen overzicht. Zodat ik de bedragen kan vergelijken met de afgelopen en komende jaren.


Verzamelen

Allereerst moet je voor het maken van een overzicht even goed gaan zitten. Misschien ben jij in een uur klaar, ik had twee uur nodig. De tijd die je nodig hebt, is afhankelijk van je ándere overzichten: je administratie en het binnen handbereik hebben van je inloggegevens. De meeste tijd zit ‘m namelijk in het opzoeken van de bedragen. Veel uitgaven weet je nou eenmaal niet uit je hoofd.

Je grootste vriend bij het maken van een overzicht is, naast je administratie, je bank app. De kosten voor drinkwater en drinkwaterbelasting bijvoorbeeld kan je opzoeken door in de zoekfunctie van je bank app ‘Water’ in te vullen. Hetzelfde geldt voor je verzekeringen. Al heb ik wel mijn polissen er nog bij gepakt om te checken waar ik nou precies allemaal voor verzekerd ben. Verder is je DigiD belangrijk, zodat je kan inloggen bij de Belastingdienst. Daar staat namelijk wat je toeslagen zijn, keurig uitgeschreven per maand.

Wel goed om te beseffen: alle bedragen die je in de tool zet, zijn maandbedragen. Jaaruitgaven en -inkomsten moet je dus omrekenen naar een maandbedrag. Dat is voor elk financieel overzicht handig, want daardoor kan je makkelijk bedragen bij elkaar optellen en met elkaar vergelijken. Dus het moet sowieso gebeuren. Ik leg in mijn volgende blog uit hoe je vervolgens in de praktijk om moet gaan met maandlasten die je feitelijk jaarlijks betaalt.


Verrassing!

Ik was blij verrast met het resultaat: ik houd volgens de tool namelijk €100 per maand over! Dat had ik niet verwacht en ik dacht meteen: stel nou dat ik de helft spaar en de helft beleg…

Door de rekenhulp is mijn financieel overzicht een stuk vollediger geworden. Van sommige uitgaven die de tool voorstelde, had ik nooit bedacht om ze mee te nemen in mijn overzicht. Zoals het eigen risico van mijn zorgverzekering. Die hangen nu niet meer als een mogelijk gevaar boven mijn hoofd. Ook vond ik het prettig om de inschattingen van de rekenhulp als houvast te gebruiken bij variabele uitgaven die ik tot nu toe niet in mijn financieel overzicht had staan, zoals vakanties, voeding en persoonlijke verzorging.

Nu ik dit overzicht heb, wat ga ik ermee doen? Hoeveel ga ik maandelijks opzijzetten en met welk doel?

Heb jij tips voor mij?


De komende maanden schrijf ik over de wondere wereld van het beleggen. Ik ga op zoek naar antwoorden op de beursvloer, bij beurshandelaren en fondsmanagers. Maar ook bij Semmie zelf en bij Semmie’s klanten. En ik vraag me af: is beleggen wat voor mij? Heb jij tips of een vraag? Of wil je vertellen over jouw beleg-ervaring? Laat het me weten! Stuur een mail naar info@semmie.nl of laat het ons weten via de chat!

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Ook interessant voor jou?

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

Investeer in jouw toekomst

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Binnen 5 minuten open je een beleggingsrekening en vanaf €500 start je al met beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening
Start met beleggen bij Semmie