Hoe ver of dichtbij je pensioen ook is, het is zeker dat je daar ontspannen en zonder financiële zorgen van wil genieten. Hoe eerder je als werknemer daar actie voor onderneemt, hoe meer je daar later de vruchten van zal plukken. Actie onderneem je door zelf extra pensioen op te bouwen of eventueel via je werkgever bij te sparen. Beide mogelijkheden zijn slim, maar wat is precies het verschil?
In het kort:
- Bouw je te weinig pensioen op? Dan kun je dit op een fiscaal vriendelijke manier aanvullen;
- Daar heb je verschillende manieren voor: extra bijleggen in het pensioenpotje dat je via je werkgever opbouwt (bijsparen) of een lijfrenterekening openen en zelf pensioenbeleggen;
- Wanneer jij de eerste optie hebt bij je pensioenaanbieder, vraag je je wellicht af waar je verstandig aan doet. Beiden hebben voor- en nadelen.
Je pensioen aanvullen: is het nodig?
Wanneer je met pensioen gaat, heb je de vrijheid om te doen wat je wilt en wanneer je het wilt. Die mooie reis maken waarvan je altijd zei dat je ‘m ging maken bijvoorbeeld, of zo vaak koffiedrinken bij je favoriete koffiezaak dat ze jouw bestelling al voor je neus zetten voordat je ‘m ook maar hebt uitgesproken. Hoe zuur is het dan als geld hierin een beperkende factor zou zijn?
Sterker nog: vergeet die reis en koffies. De kans bestaat dat je überhaupt te weinig pensioen opbouwt om er comfortabel van rond te komen. Dat is namelijk bij 1 op de 3 Nederlandse werknemer-huishoudens het geval, volgens een analyse van de Rabobank. Dit zijn niet alleen mensen die werken als zzp’er of die geen pensioenregeling bij hun werkgever hebben. Ook als je wel pensioen opbouwt bij een werkgever, kun je een pensioentekort hebben.
Door te controleren of je jaarruimte hebt, weet je of dit bij jou ook het geval is. De jaarruimte is namelijk het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken om je pensioen aan te vullen. Het is het verschil tussen het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgebouwd via je pensioen dit jaar en het bedrag dat je had moeten opbouwen om later te kunnen rondkomen (aldus de overheid).
Heb jij jaarruimte?
Controleren of je jaarruimte hebt, is tegenwoordig heel eenvoudig en bovendien binnen mum van tijd gebeurd. In dit artikel vertellen we hoe je kunt achterhalen of je te weinig pensioen opbouwt. Is dit het geval? Dan is het belangrijk om in actie te komen om later geen terugval in inkomen te hebben, wanneer je met pensioen gaat. Het pensioengat dicht je door ofwel bij te sparen of een lijfrenterekening te openen. Beiden zijn slim, maar hebben voor- en nadelen. Daar gaan we in dit artikel dieper op in.
Wanneer jij geen jaarruimte hebt en dus voldoende pensioen opbouwt om rond te komen, mag je jouw pensioen niet meer aanvullen op een fiscaal vriendelijke manier. Je behoort dan tot een minderheid in Nederland. Je kunt wel een gewone beleggingsrekening openen voor een extra appeltje voor de dorst. Je hebt alleen geen recht op het belastingvoordeel.
Het belastingvoordeel
Heb je wel jaarruimte, dan kun je dit op een fiscaal vriendelijke manier aanvullen door bij te sparen bij het pensioen dat via je werkgever wordt geregeld of door pensioen te beleggen via een partij die lijfrenterekeningen aanbiedt, zoals Semmie.
Bij beide opties hoef je van de overheid geen inkomstenbelasting te betalen over het bedrag waarmee je jouw pensioen aanvult. Dit betaal je wel als je pensioen eenmaal wordt uitgekeerd, maar dan val je over het algemeen in een lagere belastingschijf.
Een ander belastingvoordeel van je pensioen aanvullen, is dat je geen vermogensbelasting hoeft te betalen over het geld op je pensioenrekening. Dit is voornamelijk interessant voor mensen die een groter vermogen hebben dan het heffingsvrij vermogen (het deel van je vermogen waarover je van de overheid geen belasting hoeft te betalen).
Hoeveel dit is, verschilt per jaar. In 2023 is het heffingsvrij vermogen €57.000, of €114.000 met je fiscale partner.
Kenmerken van bijsparen en pensioenbeleggen
Voordat we dieper ingaan op de kenmerken van bijsparen via je werkgever en zelf pensioenbeleggen, zetten we ze eerst kort voor je op een rij. Zo zie je in één oogopslag hoe deze opties verschillen en wellicht al welke het beste bij jou past. Bij beide opties word je inleg belegd en maak je gebruik van het belastingvoordeel.
Verschillen tussen bijsparen en pensioenbeleggen
Thema | Bijsparen | Pensioenbeleggen |
---|---|---|
Inleggen: | Extra premie wordt automatisch ingehouden op salaris | Zelf geld op lijfrenterekening storten (eventueel met automatische incasso) |
Belastingvoordeel: | Belastingvoordeel is automatisch verrekent | Zelf inkomstenbelasting terugvragen bij belastingaangifte |
Bij overlijden: | Extra inleg heeft geen invloed op hoogte nabestaandenpensioen | Bedrag gaat volledig naar nabestaanden |
Lengte uitkering: | Uitkering is levenslang | Flexibiliteit in lengte uitkering |
Pensioen geregeld bij: | Geen vrije keuze, geregeld via werkgever | Vrije keuze waar je rekening opent |
Bijsparen bij het pensioen dat je via je werkgever opbouwt
Wanneer je jaarruimte hebt, is het bij sommige pensioenaanbieders en -regelingen mogelijk om extra geld in te leggen om je pensioen te kunnen aanvullen (controleer of dit bij jouw aanbieder en regeling het geval is). Dit wordt ‘bijsparen’ genoemd. Maar laat je door deze benaming niet in verwarring brengen; vaak wordt je inleg net als de rest van je pensioenpremie belegd.
Het voordeel van bijsparen bij je pensioenaanbieder is het gemak. Je kiest er simpelweg voor extra pensioenpremie op het salaris te laten inhouden en je werkgever zorgt dat dit bij je pensioenaanbieder terechtkomt. De extra premie wordt van je brutosalaris ingehouden, waardoor je automatisch gebruikmaakt van het belastingvoordeel; je betaalt er geen inkomstenbelasting over.
Het bedrag dat je extra bijspaart wordt gevoegd bij het vermogen dat je opbouwt via je pensioenuitvoerder. Kort gezegd zou dit het pensioen dat je later uitgekeerd krijgt via deze regeling moeten verhogen.
Wat is een lijfrenterekening?
Een andere optie is om een lijfrenterekening te openen, bij Semmie. Dit is vergelijkbaar met een normale beleggingsrekening, al zijn er wel een aantal grote verschillen. Zo is de rekening ‘geblokkeerd’ tot je pensioenleeftijd; het is in de tussentijd niet de bedoeling dat je het geld opneemt.
In ruil daarvoor kun je wel gebruikmaken van het eerdergenoemde belastingvoordeel. Je hoeft van de Belastingdienst nu geen inkomstenbelasting te betalen, maar pas als je het bedrag uitgekeerd krijgt en dan hoogstwaarschijnlijk in een lagere belastingschijf valt.
Omdat je het bedrag zelf moet overmaken naar je lijfrenterekening en het niet van je brutosalaris wordt afgetrokken, heb je al wel inkomstenbelasting betaalt – je krijgt je salaris immers netto op je bankrekening gestort. Daarom geef je in je belastingaangifte aan hoeveel geld je hebt gestort op je lijfrenterekening. De inkomstenbelasting krijg je vervolgens weer terug.
Inkomstenbelasting terugvragen
Het voordeel van extra bijsparen bij je pensioenuitvoerder is dus gemak. Je pensioen aanvullen wordt automatisch geregeld en je hoeft de inkomstenbelasting niet meer zelf terug te vragen.
Dit is echter makkelijker dan je misschien denkt, omdat Semmie de gegevens doorgeeft aan de Belastingdienst en de gegevens als het goed is automatisch zijn ingevuld. Als dat niet het geval is, dan vind je de benodigde informatie heel gemakkelijk op het jaaroverzicht dat je van Semmie krijgt.
Wat zijn de voordelen van een lijfrenterekening?
Een lijfrenterekening kent bovendien drie voordelen. Ten eerste gaat het bedrag dat jij hebt opgebouwd volledig naar je nabestaanden als jij komt te overlijden tijdens de opbouwfase. Je pensioen (dat je opbouwt via je werkgever) vervalt over het algemeen als je overlijdt vóór de pensioendatum. Er wordt dan wel nabestaandenpensioen uitgekeerd, maar extra bijsparen heeft vaak geen invloed op de hoogte hiervan.
In het geval van een lijfrente gaat elke extra ingelegde euro naar je nabestaanden. Let er wel op dat dit per pensioenuitvoerder en -regeling kan verschillen, dus controleer altijd wat bij jou het geval is.
Voor veel mensen is daarnaast de flexibiliteit van een lijfrenterekening een voordeel. Op het moment dat je met pensioen gaat, kies je in hoeveel jaar je het opgebouwde bedrag wil laten uitkeren. Dit is in minimaal 5 jaar en maximaal 30 jaar. Bij het pensioen dat je via je werkgever hebt opgebouwd, is dit altijd levenslang.
Aan de ene kant kan dit fijn zijn; zo weet je immers dat je nooit zonder inkomen zit als je langer leeft dan gedacht. Aan de andere kant ben je in de jaren dat je net met pensioen gaat waarschijnlijk het meest fit en wil je eventueel grotere aankopen doen, zoals een vakantiehuis, mooie reis of boot.
Zeker als je in de jaren dat je werkzaam was ook pensioen hebt opgebouwd via je werkgever, en dus sowieso levenslang een pensioen krijgt uitgekeerd, kan het fijn zijn om bij dit extra bedrag meer flexibiliteit te hebben.
Het laatste voordeel van een lijfrenterekening is dat je zelf kiest waar je een rekening opent. In het geval van een pensioenregeling via je werkgever heb je hier geen vrije keuze in. Dit hoeft geen probleem te zijn als je achter de visie en de prestaties van de pensioenaanbieder staat, maar bij een lijfrenterekening heb je de volledige controle over waar je je geld belegt.
Voor welke optie je ook kiest, het is goed om in actie te komen voor je pensioen. Wanneer je nu structureel wat extra’s opzijzet, laat je het rendement-op-rendement effect voor je werken en profiteer je daar later van.
Disclaimer
Hoewel we bij Semmie trachten juiste, volledige, actuele en betrouwbare informatie aan te bieden, geven we geen fiscaal advies. Heb je specifieke vragen over jouw persoonlijke situatie of wil je advies inwinnen over dit onderwerp? Neem dan contact op met een financieel adviseur.