Trending

Zo bescherm je jouw pensioen tegen de hoge inflatie

Door Thomas van der Lee op 10 mei 2022 min
Zo bescherm je jouw pensioen tegen de hoge inflatie
Trending

Al maandenlang staat de hoge inflatie in de schijnwerpers. We hebben al gemerkt dat de prijzen stijgen en dat ons spaargeld minder waard wordt, maar ook op de lange termijn heeft de hoge inflatie negatieve consequenties... zeker als je pensioen opbouwt. Maar gelukkig kun je jouw pensioen wel beschermen.

De inflatie liep vorige maand op tot 9,6%, en is al geruime tijd zeer hoog. Dankzij de alsmaar stijgende energieprijzen en de onzekerheid omtrent de oorlog in Oekraïne is er een grote kans dat de inflatie nog verder stijgt. Een structureel hoge inflatie heeft invloed op onze huidige koopkracht, maar ook op de toekomst, zeker als je zelf bezig bent om pensioen op te bouwen.


De inflatieontwikkeling in Nederland:


Inflatie is geldontwaarding

Bij een inflatie van 3%, is de koopkracht van je vermogen na 10 jaar met 25% afgenomen. Na 25 jaar is er zelfs nog maar de helft van over. Inflatie is namelijk het duurder worden van producten of diensten. Daardoor krijg je in een bepaalde periode minder voor hetzelfde geld in vergelijking met een periode ervoor (bijvoorbeeld een maand of een jaar). Voor het geld wat je nu op je bankrekening hebt staan kun je over 10 jaar 25% minder kopen dan dat je nu kan.

Veel mensen die zelf vermogen opbouwen voor later zijn zich niet of nauwelijks bewust van dat gevaar. Inflatie is namelijk hartstikke normaal, alleen een hoge inflatie is dat niet. Maar toch raken we eraan gewend. Ter vergelijking: tussen 2012 en 2021 bedroeg de inflatie ongeveer 1,5%.


Wat kun je doen om de inflatie tegen te gaan en je pensioen te beschermen?

Ben je met je pensioen bezig, dan ben je bezig met later. Daar zet je ook geld voor opzij en dat doe je weer op meerdere manieren. Je hebt een lijfrenterekening bij Semmie, je bouwt werkgeverspensioen op als je in loondienst bent of middels de FOR als zzp’er. Daarnaast heb je natuurlijk ook een mooi bedrag op je spaarrekening staan, want dat is relatief het veiligst.

Dat sparen relatief veilig is klopt, je loopt bijvoorbeeld geen koersrisico als dat je bij beleggen wel doet: je beleggingen worden minder waard. Maar het risico dat je wel loopt is dat je lijdzaam moet toezien hoe die inflatie de koopkracht van je pensioen uitholt.

Zelfs de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die veelal waarschuwt voor de risico's, heeft door dat Nederlanders momenteel teveel spaargeld hebben. De AFM maakt dan ook kenbaar dat ‘Meer Nederlanders zouden kunnen beleggen in plaats van sparen’ en ‘dat de meeropbrengst [van beleggen] kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.’ Maar hoe onderneem je op de juiste manier actie?

Allereerst is het slim om nu (als je het financieel kunt missen) meer geld opzij te zetten voor later. Als je elke maand een groter bedrag belegt, is je verwachte eindvermogen ook groter. Dat komt mede door het rendement-op-rendement effect. Natuurlijk is het hierbij wel belangrijk dat je een goede financiële buffer aanhoudt en dat je door de stijgende inflatie de huidige prijzen kunt blijven betalen.

Ook zou je ervoor kunnen kiezen om offensiever te gaan beleggen met de beleggingen die je al bezit. Je neemt dan meer risico met je beleggingen, maar vergroot wel de kans op een positief rendement. Beleg je offensief, dan vergroot je het aandelengedeelte van je portefeuille ten opzichte van het obligatiegedeelte.

Omdat aandelen historisch gezien beter renderen dan obligaties kan dit een slimme zet zijn, vooral als je jonger bent. Je hebt dan meer kans om eventuele koersdalingen op te vangen. Ga jij over 2 jaar met pensioen dan is het slim om juist wat defensiever te gaan beleggen. Je hebt dan namelijk veel minder tijd om te herstellen van de koersdalingen.



Neem het beleggersprofiel serieus

Bij Semmie vinden we het belangrijk dat je belegt volgens het risico dat je wilt en kunt lopen. Daarom stellen we ook altijd een beleggersprofiel op waarbij we meer willen weten over je risicobereidheid, kennis en ervaring, financiële positie en beleggingsdoel. Het risicoprofiel dat daar uit voortkomt past het beste bij jou in je huidige situatie.

Desondanks kan je daarvan afwijken mocht je meer (of minder) risico willen nemen. Let er hierbij wel op dat beleggen niet ten koste mag gaan van je nachtrust. Zodra je ‘s nachts wakker ligt van dalende koersen en onrust op de beurs, wordt het tijd om het risico wat terug te schroeven.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het