Trending

Pensioen3daagse in volle gang: hoe staat jouw pensioen ervoor?

Door Thomas van der Lee op 03 november 2021 - leestijd: 6 min
Pensioen3daagse in volle gang: hoe staat jouw pensioen ervoor?
Trending

Op 2, 3 en 4 november vindt de 11e editie plaats van de landelijke Pensioen3daagse. Dit is een initiatief van de overheid om het pensioenbewustzijn te verhogen. En dat is nodig, want bijna de helft van de Nederlanders is niet bezig met hun pensioen. Om daar iets aan te doen wordt er 3 dagen lang extra aandacht gegeven aan pensioenen en alles wat erbij komt kijken. Daar staan we bij Semmie helemaal achter, vandaar dat we ook dit jaar weer zelf meedoen.

Vorig jaar hebben we ook al aandacht besteed aan dit onderwerp en je op weg geholpen. Toen legden we uit wat je nu al zou kunnen doen voor een goed pensioen, dit keer leggen we de nadruk op hoe je inzichtelijk kan krijgen hoe je ervoor staat, en wat je eventueel kan doen om bij te sturen.


Deze bouwstenen vormen jouw pensioen

Ons pensioen is zo opgebouwd dat je uit verschillende bronnen inkomen krijgt. Deze vormen samen je pensioen. Pensioen is dus niet één enkele bron van inkomsten: het is gebaseerd op bouwstenen. Die bouwstenen, waar je inkomsten uit krijgt, worden pijlers genoemd. Daarom spreekt men wel vaak van de “3 pijlers van pensioen”. Deze pijlers zijn:

  • De AOW
  • Het werkgeverspensioen
  • Het privépensioen


1. AOW

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. De AOW komt van de overheid en regelt in Nederland het verplichte collectieve ouderdomspensioen. AOW ontvang je wanneer je de voor jouw geldende AOW-leeftijd hebt bereikt. We zeggen expliciet ‘de voor jouw geldende’ omdat de AOW-leeftijd stapsgewijs wordt verhoogd. De AOW-leeftijd in 2021 ligt op 66 jaar en 4 maanden. Maar ben je momenteel 33 jaar, dan is de schatting dat de AOW-leeftijd voor jou ligt op 69 jaar en 3 maanden.

Hoeveel AOW je kan verwachten hangt af of je alleen woont of met iemand samen, en of je altijd in Nederland hebt gewoond en gewerkt. Heb je altijd in Nederland gewoond en gewerkt, dan heb je voor 100 procent AOW opgebouwd. Per jaar dat je niet in Nederland gewoond of gewerkt hebt wordt je AOW met 2% gekort.

Hoeveel AOW je kan verwachten? Mocht je recht hebben op 100% AOW dan krijg je als alleenstaande pensionado in 2021 zo’n €1.000 netto per maand (of wat meer, of wat minder – afhankelijk van je heffingskorting).


2. Het werkgeverspensioen

Naast de AOW bouwen veel werknemers (zo’n 90%) een aanvullend pensioen op via hun werkgever. De tweede pijler is dan ook het werkgeverspensioen. Werkgevers in vele bedrijfstakken zijn zelfs verplicht aangesloten bij een pensioenregeling. Bekende pensioenfondsen waar je misschien wel van gehoord hebt zijn de ABP (ambtenaren), PFZW (Zorg & Welzijn) en PMT (Metaal).

Ook wanneer een werkgever niet is aangesloten bij een specifiek pensioenfonds kan hij of zij een pensioenregeling voor zijn medewerkers afsluiten. Het doel daarvan is om bij het bereiken van de AOW-leeftijd van de medewerker een inkomen te hebben dat min of meer gelijk is aan het tijdens het werkzame leven verdiende salaris.

Voor dat inkomen worden tijdens het dienstverband maandelijks premies betaald door de werkgever en door de werknemer. In sommige gevallen neemt de werkgever zelfs het hele bedrag voor zijn rekening. De pensioenfondsen beleggen die premies om de deelnemers tijdens hun pensioen maandelijks een uitkering bovenop de AOW te geven.

Zzp’ers zullen geen gebruik kunnen maken van deze pijler. Dat komt omdat zzp’ers niet als werknemers worden gezien maar als particulier. En voor het opbouwen van een particulier pensioen is de derde pijler bedoeld.


3. Het privépensioen

De derde pijler wordt gevormd door lijfrentevoorzieningen. Een lijfrente is een particulier pensioen dat je zelf regelt. Voor zzp’ers is de derde pijler belangrijk omdat zij niet via de tweede pijler aanvullend pensioen kunnen opbouwen. Maar ook als je in loondienst werkt is de derde pijler van het pensioen belangrijk. Door een privépensioen te regelen zorg je later voor een extra appeltje voor de dorst. Je zorgt namelijk voor extra inkomsten bovenop je AOW en het werkgeverspensioen.

De overheid stimuleert dat Nederlanders privé een extra potje opbouwen voor hun pensioen. Daarom hebben ze ervoor gezorgd dat er vaak een fiscaal voordeel valt te behalen als je ervoor kiest om zelf extra pensioen op te bouwen voor later.


Lees ook: Vanaf vandaag beschikbaar: Semmie Pensioen


Checken hoe je pensioen ervoor staat

Door de inkomsten van de 3 pijlers bij elkaar op te tellen kun je een goed beeld vormen van je uiteindelijke pensioeninkomen. Door in te loggen op mijnpensioenoverzicht.nl krijg je uiteindelijk een mooi overzicht van wat je kunt verwachten qua AOW en werkgeverspensioen op het moment dat jij met pensioen mag. Hier wordt alleen niet je privépensioen bij opgeteld. Dus mocht jij banksparen of bijvoorbeeld een Semmie lijfrenterekening hebben, dan moet je dat bedrag er nog bij optellen.

Vaak wordt gezegd dat het pensioeninkomen zo’n 70% van het laatstverdiende salaris is. Dit is echter maar voor een klein deel van de gepensioneerden het geval. Omdat veel Nederlanders (misschien jij ook wel) geen of te weinig pensioen bij hun werkgever opbouwen, als zzp’er aan de slag zijn gegaan, in het buitenland wonen of werken of parttime aan de slag zijn gegaan komen ze niet aan die 70%. Maar gelukkig kun je zelf actie ondernemen om dat te voorkomen.


Zorgen voor een ontspannend pensioen? Dit kun je doen

Het duurt hoogstwaarschijnlijk nog even voordat je met pensioen gaat. Gelukkig maar. Want dan heb je nog genoeg tijd om ervoor te zorgen dat je later niet een flinke terugval in je inkomsten gaat zien als je bent gestopt met werken. Maar daar moet je wel zelf actie voor ondernemen. We zetten overzichtelijk onder elkaar wat je kunt doen om te zorgen voor een ontspannen pensioen:

  • Allereerst is het slim om gezonde spaargewoonten te ontwikkelen. Als je nu al wat geld opzij kan zetten voor later dan is dat mooi meegenomen. Hulp nodig of weet je niet goed waar je moet beginnen? Lees dan eens dit artikel over de 50/30/20-regel.
  • Ben je in loondienst? Kijk dan of je via je werkgever extra kunt bijsparen voor je pensioen. Er gaat dan maandelijks een deel van je brutosalaris naar je pensioenpot. Zo bouw je ongemerkt elke maand wat extra pensioen op.
  • Als zzp’er kan je gebruik maken van de Fiscale oudedagsreserve (FOR). Je zet dan een deel van je winst opzij voor je pensioen. Dat bedrag mag je dus van je winst aftrekken. Daardoor betaal je nu minder inkomensbelasting. Pas als je met pensioen gaat en het geld opneemt, betaal je belasting.
  • Open een lijfrenterekening. Een lijfrenterekening is namelijk een slimme optie om pensioen op te bouwen, omdat je profiteert van belastingvoordelen. Je kunt jaarlijks een bepaald bedrag (je jaarruimte) fiscaal vriendelijk inleggen en dit kun je doen totdat je met pensioen gaat. Je inleg wordt door ons belegd in duurzame fondsen. Zo investeer je niet alleen in je eigen toekomst maar ook in een betere wereld. Wil je meer weten over de voordelen van een lijfrenterekening en of een lijfrenterekening voor jou interessant is? Ga dan snel naar semmie.nl/pensioen.
Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.