Ask Semmie

Periodiek beleggen: wat is het en hoe begin ik ermee?

Door Thomas van der Lee op 03 maart 2020 - leestijd: 3 min
Periodiek beleggen: wat is het en hoe begin ik ermee?
Ask Semmie

Elke dag de beurs volgen? Continu op zoek naar het juiste instapmoment? Nergens voor nodig. Met periodiek beleggen leg je op vaste momenten een bedrag in. Je hebt zo niet alleen minder last van koersschommelingen, maar het is ook een makkelijke manier om geld op te bouwen voor later. En het is ook nog eens snel en simpel geregeld.


Wat is periodiek beleggen?

Periodiek beleggen is niets meer dan op een vast moment een bepaald bedrag beleggen. Bijvoorbeeld iedere maand €50 of €100 euro. Beleg je met Semmie, dan maak je dat bedrag gewoon over naar je beleggingsrekening. Wij beleggen het vervolgens voor je.


Waarom zou ik periodiek beleggen?

Beleggen levert meestal meer op dan je geld op de bank laten staan. Alleen: wanneer moet je dan gaan beleggen? Wat is een goed moment om in te stappen? Beurzen gaan nu eenmaal op en neer. Wat koersen morgen of overmorgen doen, dat weet niemand. Ook Semmie niet. Wat we wel weten: over een langere periode levert beleggen vaak een stuk meer op dan sparen. Met periodiek beleggen hoef je geen beursgoeroe te zijn: je zoekt niet naar het juiste beleggingsmoment, maar je belegt iedere maand een beetje – of ieder kwartaal, wat jij wil.


Welk voordeel heeft dat dan?

Stel: je hebt €1.200 en je belegt dat hele bedrag in één keer. Dan is het daarna nogal simpel: als koersen stijgen, dan is je portefeuille meer waard. Je kunt dus een leuke klapper maken. Maar dalen de koersen, dan sta je ineens in de min. Kortom: je bent afhankelijk van dat ene instapmoment.

Maar je hoeft natuurlijk niet alles in één keer te beleggen. En misschien heb je nu geen €1.200 over. Maar wat als je in plaats van all-in, met één aankoopprijs, gewoon iedere maand €100 inlegt? Dan koop je je aandelen soms wat duurder en soms wat goedkoper. Zo krijg je een mooi gespreide gemiddelde aankoopprijs. En ben je ineens veel minder afhankelijk van de koersschommelingen op de beurs.


Oké. Is dat dus goed?

Ja. Nou ja: de kans dat je ineens een grote winst maakt is ineens een stuk kleiner. Maar met periodiek inleggen, verklein je ook het risico op verlies. Als je dus weinig verstand hebt van de beurs of als je gewoon geen zin hebt om iedere dag de koersen te checken, dan is periodiek inleggen een slimme optie. Nog een voordeel: als je geld opzij wil zetten zonder er over na te denken, dan stel je gewoon een automatische incasso in op je Semmie dashboard. Wij beleggen het dan iedere maand voor je – voor een mooi vermogen voor later.


Hoe leg ik periodiek in?

Klaar om iedere maand een bedrag(je) te beleggen? Dat regel je heel eenvoudig. Ga naar je 'potje' en stel daar een automatische incasso in. Je bepaalt zelf welk bedrag je vast wil inleggen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.