Ask Semmie

Periodiek beleggen: wat is het en hoe begin ik ermee?

Door Thomas van der Lee op 03 maart 2020 - leestijd: 3 min
Periodiek beleggen: wat is het en hoe begin ik ermee?
Ask Semmie

Wil je beginnen met beleggen? Dan hoef je niet in één keer groot bedrag in te leggen en elke dag op de hoogte te zijn van wat er gebeurt in de financiële markten. Met periodiek beleggen leg je op vaste momenten een bedrag in op je beleggingsrekening. Dat zorgt ervoor dat je niet op zoek hoeft te gaan naar het juiste instapmoment. Bovendien helpt het je om bijna ongemerkt vermogen op te bouwen voor later.


In het kort:

  • Periodiek beleggen is een beleggingsstrategie waarbij je op een vast moment een bepaald bedrag belegt. Bijvoorbeeld per maand, kwartaal of jaar;
  • Met periodiek beleggen ben je niet meer afhankelijk van een goed moment om in te leggen. Je brengt als het ware een spreiding aan in tijd;
  • Bij Semmie kun je een automatische incasso instellen, waardoor je bijna ongemerkt een vermogen voor later opbouwt.


Wat is periodiek beleggen?

Periodiek beleggen is een beleggingsstrategie waarbij je op een vast moment een bepaald bedrag belegt. Je kiest er dan bijvoorbeeld voor om iedere maand €100 of €1.000 euro (automatisch) te beleggen. Ieder kwartaal of jaar inleggen is echter ook een optie. Jij bepaalt zelf de frequentie en hoeveel je inlegt.

Periodiek beleggen is het tegenovergestelde van lumpsum beleggen, waarbij je in één keer een groter bedrag inlegt.


Waarom zou ik periodiek beleggen?

Door periodiek te beleggen hoef je niet bezig te zijn met wat een goed moment is om te beginnen of in te leggen. Beurzen gaan nu eenmaal op en neer. Wat koersen morgen of overmorgen doen, dat weet niemand. Ook Semmie niet. Wat we wel weten: over een langere periode levert beleggen vaak meer op dan sparen. Met periodiek beleggen hoef je geen beleggingsexpert te zijn: je zoekt niet naar het juiste beleggingsmoment, maar je belegt iedere periode een kleiner bedrag. Hoeveel dat is, bepaal je zelf.


Welk voordeel heeft periodiek beleggen?

Stel dat je €12.000 beschikbaar hebt om te beleggen en je dit bedrag in één keer belegt. Het moment van beginnen is dan van belang: als koersen vervolgens stijgen, is je portefeuille meer waard. Maar je kunt ook juist een mindere periode op de beurs tegemoet gaan, waardoor je portefeuille juist in waarde daalt. Kortom: je bent afhankelijk van dat ene instapmoment.

Kies je er echter voor om niet alles in één keer te beleggen, maar elke maand €1.000 in te leggen? Dan koop je beleggingen aan op momenten dat het minder gaat (en ze goedkoper zijn) en momenten dat het goed gaat op de beurs (en je minder beleggingen kan aankopen met hetzelfde bedrag). Zo krijg je een gespreide gemiddelde aankoopprijs en ben je minder afhankelijk van de koersschommelingen op de beurs.


Spreiding in tijd

Aan beleggen zijn risico’s verbonden. Je inleg kan ook minder waard worden. Een manier om deze risico’s te minimaliseren, is door een goede spreiding aan te brengen. Door niet in één los aandeel te beleggen, maar in verschillende sectoren, regio’s en beleggingscategorieën, ben je niet afhankelijk van de prestaties van één belegging. Als het met één sector minder gaat, zullen de andere beleggingen dit opvangen. Periodiek beleggen is niets meer dan spreiding aan te brengen in tijd, om zo de risico’s te minimaliseren.


Automatisch beleggen bij Semmie

Een bijkomend voordeel is dat je geen expert op de beurs hoeft te zijn en niet elke dag de koersen hoeft te controleren. Daarnaast biedt periodiek beleggen een goede gelegenheid om automatisch te beleggen en zo ongemerkt vermogen op te bouwen. Bij Semmie stel je eenvoudig een automatische incasso in, waardoor je je vermogen kunt groeien zonder er verder omkijken naar te hebben. Het bedrag wordt dan automatisch van je betaalrekening afgeschreven.

Wil je aan de slag gaan met periodiek beleggen? Open dan een rekening bij Semmie of ga naar je beleggingsrekening en stel bij instellingen een automatische incasso in. Je bepaalt zelf welk bedrag je wil inleggen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het