Steeds meer beleggers verkennen de mogelijkheden om te beleggen in alternatieve beleggingscategorieën. Dan hebben we het niet over cryptovaluta of NFT’s, maar over private markten, bestaande uit private debt, vastgoed en ook private equity.
Vooral die laatste categorie, waarbij belegd wordt in niet-beursgenoteerde bedrijven, wint de laatste jaren aan populariteit. En dat snappen we. Want door te beleggen in private equity vergroot je de kans op een positief rendement én verbreed je meteen de portefeuillespreiding.
In het kort:
- Private equity is een beleggingscategorie waarbij er geïnvesteerd wordt in niet-beursgenoteerde bedrijven;
- Het geïnvesteerde kapitaal wordt omgezet in aandelen en daarmee wordt invloed uitgeoefend. Vaak om meer waarde te genereren en als aandeelhouder invloed uit te oefenen;
- Private equity was lange tijd onbereikbaar voor de gemiddelde belegger vanwege de hoge instapbedragen;
- Door het opkomen van private equity-fondsen is deze investeringsvorm nu toegankelijker dan ooit.
Wat is private equity?
Private equity is de verzamelnaam voor (voornamelijk institutionele) investeerders die kapitaal investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven. Bij beleggen in private equity wordt privévermogen geïnvesteerd in een bedrijf, waarna gepoogd wordt om hun waarde te verbeteren en het bedrijf vervolgens weer door te verkopen. Private equity vormt in wezen de private tegenhanger van het beleggen in aandelen, waarbij iedereen via de beurs kan investeren in een bedrijf.
Hoewel deze beleggingscategorie relatief onbekend is bij particuliere beleggers, is ze zeker niet gering in omvang: volgens het Global Private Equity Report van Preqin stijgt het beheerd vermogen in deze categorie van $4,2 biljoen in 2021 naar het bijna dubbele van $7,6 biljoen in 2027.
Wat private equity interessant maakt, is dat de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd niet op de beurs verhandeld worden. Hierdoor ontstaat een breed en gevarieerd aanbod van bedrijven om in te investeren. Een beursgang heeft namelijk niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Wanneer een bedrijf naar de beurs gaat, moet het veel informatie publiekelijk delen, zoals winstmarges, en periodiek de voortgang rapporteren. Deze informatie wordt direct toegankelijk voor concurrenten, wat de positie van het bedrijf kan verzwakken. Bij private equity is deze informatie bekend bij alleen de investeerders.
Bedrijven die niet op de beurs genoteerd zijn, zoeken vaak naar manieren om kapitaal aan te trekken om hun groei te bevorderen. Hier speelt private equity een cruciale rol. Voor deze investeerders is het behalen van een mooi rendement belangrijk, maar ze hebben vaak ook als doel om actief betrokken te worden bij het management van het bedrijf waarin ze investeren. Met andere woorden: ze worden (groot)aandeelhouders en maken gebruik van hun verworven invloed om het bedrijf winstgevend te maken, indien het dat nog niet is. Het uiteindelijke doel is de aandelen te verkopen voor een hogere prijs, waaruit ze hun winst halen.
Op het gebied van private equity zijn diverse vormen te onderscheiden. In de eerste plaats bestaat de mogelijkheid om te investeren in jonge bedrijven (start-ups) die kapitaal nodig hebben voor verdere ontwikkeling, of in bedrijven met aanzienlijk groeipotentieel die kapitaal zoeken voor het ontwikkelen van nieuwe producten of het uitbreiden naar het buitenland.
Voor wie bekend is met private equity, roept wellicht de term “buy-out” associaties op. Bij deze vorm van private equity verwerft een investeerder een meerderheidsbelang in een bedrijf, in ruil voor het kapitaal dat zij verschaffen. Doorgaans verkeren de betrokken bedrijven in zwaar weer. Als reactie hierop gaat de investeerder of het fonds actief aan de slag om het bedrijf efficiënter en effectiever te maken, met als uiteindelijk doel om het weer winstgevend te maken. Deze vorm van private equity komt vaak in het nieuws vanwege bijvoorbeeld ingrijpende reorganisaties.
Toenemende toegankelijkheid voor particulieren
Voor particulieren was het lange tijd niet mogelijk om zelf rechtstreeks te investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven. Dit was enkel voorbehouden aan grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars. De toegang voor de ‘kleine particulier’ werd beperkt door hoge minimale inlegvereisten (een minimale inleg van €100.000 is in veel gevallen de norm), de illiquiditeit van de beleggingen en de complexiteit van het beleggingsproces.
De afgelopen jaren is echter aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van toegankelijkheid voor particulieren. Dit is mede te danken aan de opkomst van private equity-fondsen voor particulieren. Deze fondsen, die min of meer vergeleken kunnen worden met beleggingsfondsen, bieden particuliere beleggers de mogelijkheid om met een relatief lage minimale inleg te investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven. Deze fondsen bundelen de inleg en investeren dat geld op basis van een vooraf bepaalde visie.
Als gevolg van deze ontwikkelingen is private equity steeds vaker een aantrekkelijke beleggingsoptie geworden voor particulieren, maar zo populair en toegankelijk als beleggen op de beurs is beleggen in private equity nog lang niet. Waarbij particuliere beleggers goed zijn voor zo’n 50% ($150.000 miljard) van het totaal belegde vermogen op de beurs wereldwijd, is dit voor private equity zo’n 16%. En dat terwijl beleggen in private equity een goed rendement op kan leveren.
Het rendement van private equity
Voor een groot deel van beleggers is rendement namelijk de belangrijkste reden om te beleggen. Private equity is voor hen dan ook een interessante beleggingscategorie, omdat het rendement van private equity over het algemeen hoger is dan het rendement van beursgenoteerde aandelen en obligaties. Dit komt door een aantal factoren. Ten eerste zijn private markten, waar private equity onder valt, minder liquide dan beleggingen die je op de beurs terugvindt. Dit betekent dat er meer risico is, maar dat het rendement daarom vaak ook hoger is. Risico en rendement werken namelijk op een interessante manier samen.
Ten tweede zijn private markten vaak gericht op ondernemingen die nog in de groeifase zijn. Deze ondernemingen hebben de potentie om sneller te groeien dan gevestigde ondernemingen, en daardoor ook sneller meer waard te worden. Dit zorgt uiteindelijk voor hogere rendementen.
Wanneer er wordt gekeken naar historische rendementen tussen 1994 en 2020 (volgens een analyse van UBS), is private equity de best presterende beleggingscategorie, gevolgd door vastgoed. Deze private markten laten gemiddeld betere rendementen zien dan de S&P 500, een index die de aandelen van de 500 Amerikaanse bedrijven met de grootste beurswaarde volgt, en die ook prima presteert.
Gemiddelde bruto rendementen per jaar (1994 – 2020)
Categorie | Rendement |
---|---|
Private Equity | 13,7% |
Vastgoed | 9,2% |
S&P 500 | 8,9% |
Hedgefunds | 4,3% |
Langlopende obligaties | 5,4% |
Kortlopende obligaties | 2,3% |
Grondstoffen | 1,2% |
Bron: UBS. Resultaat gemeten in dollars. Let op: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Extra spreiding
Beleggers kunnen door te beleggen in private equity ook hun portefeuillespreiding vergroten. Dit komt omdat deze categorie minder volatiel is dan bijvoorbeeld beursgenoteerde aandelen. Private equity is namelijk minder liquide en de ontwikkeling ervan is minder gerelateerd aan de algemene economische situatie, waardoor de koersen minder vaak en minder sterk schommelen.
Uiteindelijk zal deze extra spreiding eraan bij moeten dragen dat de risico’s die gelopen worden bij het beleggen geminimaliseerd worden. Door namelijk te beleggen in verschillende financiële instrumenten, sectoren, geografische gebieden, maar ook (niet)beursgenoteerde beleggingen, reduceer je de afhankelijkheid van één bepaalde categorie.
Private equity en Semmie
Beleggen in aandelen, ETF’s en obligaties is voor iedereen bekend en voor iedereen mogelijk. Private equity als onderdeel van private markten was dat niet.
Door private markten als beleggingscategorie op te nemen in de Semmie Solid en Smart portefeuilles, biedt Semmie nu particuliere beleggers, op een laagdrempelige manier, de kans om te profiteren van de extra diversificatiemogelijkheden. We hebben namelijk een apart fonds toegevoegd aan de portefeuilles wat het mogelijk maakt om als particulier te investeren in private markten.
Hoewel niemand natuurlijk weet hoe de wereld er buiten de beurs om er morgen uit gaat zien, biedt het toevoegen van private markten (en dus ook private equity) aan een beleggingsportefeuille niet alleen kansen voor rendement, maar ook een versterkte bescherming tegen de onvoorspelbaarheid van de beurs.