Insights

Profiteren van dalende koersen (door periodiek te beleggen)

Door Thomas van der Lee op 04 maart 2022 - leestijd: 5 min
Profiteren van dalende koersen (door periodiek te beleggen)
Insights

Een flinke koersdaling laat zich nooit voorspellen. Natuurlijk zijn er mensen die beweren dat ze dit wel kunnen, maar over het algemeen komen flinke en snelle koersdalingen uit onverwachte hoek op een onverwacht moment.

Tijdens koersdalingen is er sprake van een algehele sell-off in de aandelenmarkt: beleggers verkopen massaal beleggingen om te redden wat er te redden valt. Bij gebrek aan kopers storten de koersen in elkaar.

Maar is het slim om nu te verkopen? Dat kunnen we niet voorspellen en dat moet dus iedereen voor zichzelf bepalen. De tijd zal het leren. Echter, na regen komt zonneschijn en ook als de koersen flink dalen is dat niet het einde van de wereld. De geschiedenis heeft ons namelijk geleerd dat er een zeer grote kans is dat er herstel op gaat treden.

Als belegger kun je van een dalende markt profiteren door extra in te leggen of door periodiek te gaan beleggen. Wie weet heb je momenteel al een bedrag beschikbaar of maak je elke maand al een bepaald bedrag over naar een spaarrekening. Dit kun je ook doen naar een beleggingsrekening. Dan stap je elke maand gespreid in.


Profiteren van dalende koersen door periodiek te beleggen

Als je periodiek belegt help je de risico’s die je loopt bij koersdalingen te verminderen. Voor degenen die niet bekend zijn met periodiek beleggen, het concept is eenvoudig: je belegt per vaste periode (bijvoorbeeld per maand) een vast bedrag. Als de koersen dan dalen koop je je beleggingen goedkoper. Je krijgt dus gemiddeld meer voor dezelfde prijs. Als de koersen stijgen koop je je beleggingen weer voor een wat hogere prijs. Zo krijg je een mooi gespreide gemiddelde aankoopprijs. En ben je ineens veel minder afhankelijk van de koersschommelingen op de beurs. Een voorbeeld: als je bijvoorbeeld €500 per maand belegt in een beleggingsfonds dat €25 kost, dan koop je voor dat geld 20 stukken. Als de koers daalt tot €20, krijg je voor hetzelfde geld 25 stukken. Je hebt dan in totaal 45 stukken in bezit met een gemiddelde prijs van €22,22.

Het voordeel van periodiek blijven beleggen tijdens dalende koersen is dat je meer koopt voor hetzelfde bedrag dat je inlegt, en dus wanneer de koersen zich herstellen, heb je gemiddeld minder uitgegeven dan wanneer je het beleggingsfonds had gekocht voordat de koersen begonnen te dalen. Het idee achter periodiek beleggen is dan niet het voorkomen van het maken van verliezen, het gaat erom dat je meer kan kopen wanneer de prijzen lager zijn, wat zorgt voor een hoger rendement wanneer de koersen zich herstellen.


Periodiek beleggen tijdens flinke koersdalingen in de praktijk

Flinke koersdalingen ontstaan vaak tijdens onzekere periodes: dat kan zijn dat er tijdelijke onzekerheid is (bijvoorbeeld de opleving van een nieuwe variant van het coronavirus) maar koersdalingen komen vaak voor tijdens een crisis. Een enorme crisis, die nog vers in het geheugen ligt, is de kredietcrisis. Deze vond plaats tussen 2007 en 2011 en vond zijn hoogtepunt (of dieptepunt, net hoe je het wilt zien) in het voorjaar van 2009.

Stel je bent een belegger en je besluit elke maand €50 te beleggen in een S&P 500 indexfonds. Je begint hiermee tijdens de laatste piek van de aandelenmarkten (dus voordat de koersen beginnen te dalen), dan zou je dus in oktober 2007 je eerste €50 hebben ingelegd. Dit zou terugkijkend dus de slechtste tijd zijn om in te stappen. Dit is wat er namelijk met de S&P 500 gebeurde vanaf die piek:


Ontwikkeling S&P 500 voor en na de kredietcrisis:

Ontwikkeling S&P 500. Bron: Business Insider.<br>

Bron: Business Insider.

De index daalde min of meer gestaag tot het hoogtepunt van de kredietcrisis in het najaar van 2008, die de volledige crash veroorzaakte, en begon pas in maart 2009 te keren.

De sleutel tot het maken van een goed rendement als belegger is om consistent te blijven beleggen. Het maakt niet uit hoe de koersen bewegen, elke maand beleg je trouw €50 in het indexfonds. Op basis van veranderingen in de waarde van de S&P 500 index is het rendement berekend (verminderd met de maandelijkse inleg van €50):


Rendement minus de kosten S&P500 tijdens kredietcrisis:

Rendement - kosten. Bron: Business Insider.<br>

Bron: Business Insider.

De waarde van je portefeuille zou, aan het einde van de crisis op 1 september 2014, ruim €6.563,97 zijn geweest. Als je in plaats daarvan elke maand z’n €50 had opgenomen en als contant geld had verstopt onder je matras, zou je slechts €4.200 hebben. Dus het rendement op je beleggingen (ondanks dat je begonnen bent met beleggen tijdens een piek) is €2.363,97. Dit is een mooi rendement van 56%. Als je dit omzet naar een jaarrendement dan komt dat neer op een rendement van ongeveer 6,5% per jaar. Let er wel op dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.


Profiteren van tijdelijke koersdalingen

Het kan ook zo zijn dat de koersen tijdelijk een flinke daling doormaken. Dat kan zijn omdat onzekerheid de financiële markten overheerst maar dat er niet sprake is van een specifieke crisis. Dat kan een slim moment zijn om te profiteren van de lagere koersen. Ben je op dat moment al aan het beleggen dan zal je rendement een deuk(je) hebben opgelopen. En dat is natuurlijk frustererend.

Je kunt er echter ook op een andere manier naar kijken: de beurs geeft korting. Een dip in de koersen biedt namelijk ook een mooie kans om bij te storten en beleggingen tegen een lagere prijs te kopen. Stijgen de koersen dan weer, dan profiteer je namelijk van die lage koersen: je behaalt dan extra rendement!


Ga voor zoveel mogelijk zekerheid

Tijdens koersdalingen is het verleidelijk om je beleggingen te verkopen. Angst regeert de markt en je weet niet of de koersen morgen nog lager staan. Wil je zoveel mogelijk zekerheid en op de lange termijn een mooi bedrag opbouwen? Kies er dan voor om periodiek te beleggen. Wil je op korte termijn al profiteren van koersdalingen? Dan kan het slim zijn om extra bij te storten. Als de koersen vervolgens stijgen kan je een mooi rendement behalen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie