Insights

Profiteren van dalende koersen (door periodiek te beleggen)

Door Thomas van der Lee op 29 september 2022 - leestijd: 5 min
Profiteren van dalende koersen (door periodiek te beleggen)
Insights

Koersdalingen laten zich nooit voorspellen. Natuurlijk zijn er mensen die beweren dat ze dit wel kunnen, maar over het algemeen komen flinke en snelle koersdalingen uit onverwachte hoek op een onverwacht moment.In het kort:

  • Bij koersdalingen kun je je zorgen gaan maken en overwegen om je beleggingen te verkopen;
  • Een dip in de koersen biedt echter een mooie kans om bij te storten en beleggingen tegen een lagere prijs te kopen;
  • Periodiek beleggen biedt hierom uitkomst. Je koopt beleggingen aan in goede tijden en mindere tijden, waardoor je een gemiddelde aankoopprijs realiseert zonder er te veel mee bezig te zijn.


Koersdalingen horen erbij

Tijdens koersdalingen is het aanbod van beleggingen groter dan de vraag. En als het aanbod groter is dan de vraag, dan dalen prijzen. Als dit kort is en niet zo heftig dan maakt het niet zo veel uit. Maar wanneer de koersen langere tijd - flink - dalen, dan kan je je zorgen gaan maken.

Wie weet ben je daarom van plan om je beleggingen te verkopen of om je periodieke inleg stop te zetten. Maar is dat nu slim? Dat kunnen we niet voorspellen en dat moet dus iedereen voor zichzelf bepalen. De tijd zal het leren. Echter, na regen komt zonneschijn en ook als de koersen dalen is dat niet het einde van de wereld. Het biedt juist kansen! De geschiedenis heeft ons namelijk geleerd dat er een zeer grote kans is dat er herstel op gaat treden, en dat herstel wil je niet missen want koersstijgingen worden nooit vooraf aangekondigd. Als belegger kun je van een dalende markt profiteren door extra in te leggen of door periodiek te gaan beleggen.


Profiteren van dalende koersen door periodiek te beleggen

Als je periodiek belegt help je de risico’s die je loopt bij koersdalingen te verminderen. Voor degenen die niet bekend zijn met periodiek beleggen, het concept is eenvoudig: je belegt per vaste periode (bijvoorbeeld per maand) een vast bedrag. Als de koersen dan dalen koop je je beleggingen goedkoper. Je krijgt dus gemiddeld meer voor dezelfde prijs. Als de koersen stijgen koop je je beleggingen weer voor een wat hogere prijs. Zo krijg je een mooi gespreide gemiddelde aankoopprijs. En ben je ineens veel minder afhankelijk van de koersschommelingen op de beurs.

Een voorbeeld: als je bijvoorbeeld €500 per maand belegt in een beleggingsfonds dat €25 kost, dan koop je voor dat geld 20 stukken. Als de koers daalt tot €20, krijg je voor hetzelfde geld 25 stukken. Je hebt dan in totaal 45 stukken in bezit met een gemiddelde prijs van €22,22.

Het voordeel van periodiek blijven beleggen tijdens dalende koersen is dat je meer koopt voor hetzelfde bedrag dat je inlegt. Dus wanneer de koersen zich herstellen, heb je gemiddeld minder uitgegeven dan wanneer je het beleggingsfonds had gekocht voordat de koersen begonnen te dalen. Het idee achter periodiek beleggen is dan niet het voorkomen van het maken van verliezen, het gaat erom dat je meer kan kopen wanneer de prijzen lager zijn, wat zorgt voor een hoger rendement wanneer de koersen zich herstellen.


Periodiek beleggen tijdens koersdalingen in de praktijk

Als koersen voor langere tijd dalen, dan is de reden hiervan dat er onzekerheid heerst op de financiële marken: denk aan een oorlog, een crisis of een bubbel. Een enorme crisis, die nog vers in het geheugen ligt, is de coronacrisis. Deze vond plaats net na de uitbraak van het coronavirus in 2020 en vond zijn hoogtepunt (of dieptepunt, net hoe je het wilt zien) in maart 2020.

Stel je bent een belegger en je besluit elke maand €50 te beleggen in een S&P 500 indexfonds. Je begint hiermee tijdens de laatste piek van de aandelenmarkten (dus voordat de koersen beginnen te dalen), dan zou je dus in februari 2020 je eerste €50 hebben ingelegd. Dit zou terugkijkend naar de korte termijn een slecht moment zijn om in te stappen. Dit is wat er namelijk met de S&P 500 gebeurde vanaf die piek:


Ontwikkeling S&P 500 voor, tijdens en na de coronacrisis:


De index daalde in korte tijd met meer dan 30%. Dat betekent dat je €50 nog maar €35 waard zou zijn. Dat lijkt niet zoveel, want het is maar €15. Maar wat als je op dat moment €10.000 had ingelegd? Dan zorgde die daling van 30% ervoor dat je beleggingen nog maar €7.000 waard waren. Het negatieve rendement, van €3.000, is flink.

Maar de sleutel tot het maken van een goed rendement als belegger is om consistent te blijven: tussentijds je inleg opnemen en je automatische incasso stop zetten is bijvoorbeeld niet slim. Wat wel slim is om elke maand trouw een vast bedrag te beleggen.

Dit is namelijk hoe de koers van de S&P 500 zich ontwikkelde tussen begin 2020 en eind 2021.


Ontwikkeling S&P 500 in periode 2020/2021:


De waarde van je €50 zou, eind 2021 gestegen zijn naar ruim €70. Dat komt omdat de koers in die tijd met ruim 47% is gestegen. Vanaf het dieptepunt van de coronacrisis naar eind 2021 steeg de koers zelfs met 113%.

Gebruiken we daarnaast de inleg van €10.000 bij dit voorbeeld, dan had je uiteindelijk na twee jaar beleggen (bij de stijging van 47%) zo'n €14.750 op je beleggingsrekening staan.

Had je in deze periode je periodieke inleg aan laten staan, dan had je uiteindelijk nog meer geprofiteerd. Dat komt omdat je op een vast moment je beleggingen aankoopt. En als de koersen uiteindelijk gaan stijgen, dan worden de beleggingen die je eerder op al die aankoopmomenten kocht, steeds meer waard.


Profiteren van tijdelijke koersdalingen

Het kan ook zo zijn dat de koersen tijdelijk (flink) dalen. Dat kan zijn omdat onzekerheid in de financiële markten overheerst. Juist dan is het slim om te profiteren van de lagere koersen. Ben je op dat moment al aan het beleggen dan zal je rendement een deuk(je) hebben opgelopen. En dat is natuurlijk frustrerend.

Je kunt er echter ook op een andere manier naar kijken: de beurs geeft korting. Een dip in de koersen biedt namelijk ook een mooie kans om bij te storten en beleggingen tegen een lagere prijs te kopen. Stijgen de koersen dan weer, dan profiteer je namelijk van die lage koersen: je behaalt dan extra rendement.


Ga voor zoveel mogelijk zekerheid

Tijdens koersdalingen is het verleidelijk om je beleggingen te verkopen. Angst regeert de markt en je weet niet of de koersen morgen nog lager staan. Wil je zoveel mogelijk zekerheid en op de lange termijn een mooi bedrag opbouwen? Kies er dan voor om periodiek te beleggen. Wil je op korte termijn al profiteren van koersdalingen? Dan kan het slim zijn om extra bij te storten. Als de koersen vervolgens stijgen, kun je een mooi rendement behalen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het