Psychologie in de beleggingswereld

Jarenlang werd gedacht dat beleggers rationele beslissingen namen: met hun hoofd, bewust, gebaseerd op feiten en vrij van vooroordelen. Alleen handelen beleggers niet altijd op een logische manier. Kijk maar naar de bubbels die hebben geleid tot beurscrashes. De meest bekende is de internetbubbel uit het jaar 2000. Koersen bleven toen maar stijgen zonder logische verklaring en uiteindelijk klapte alles uit elkaar.

Door dat soort gebeurtenissen wordt duidelijk dat de beurs niet alleen gestuurd wordt door rationele overwegingen, maar dat ook psychologische factoren een belangrijke rol spelen.

Voor de rol die psychologie speelt in de beleggingswereld komt steeds meer aandacht. Het stukje waar psychologie en economie samenkomen wordt behavioral finance genoemd.

Dankzij experimenten en onderzoeken wordt in dit vakgebied aangetoond dat beleggers en financiële markten niet altijd rationeel handelen, maar dat het gevoel, emoties en vooroordelen beslissingen vaak bewust maar ook zeker onbewust beïnvloeden. Het kan zijn dat je uit angst voor verdere koersdalingen in paniek raakt en je beleggingen te snel verkoopt… of dat je vanwege eerder succes teveel risico neemt.

De beslissingen die we maken op de beurs worden vaker dan we denken onbewust gemaakt op basis van emoties in plaats van rationaliteit. Want wanneer leg je geld in? Wanneer stap je uit? En op welk moment doe je dat precies? Deze beslissingen komen vaak voort uit je gevoel en zijn daardoor vaak niet het beste voor je rendement.

Als je dit gedrag leert herkennen, kun je jezelf er ook tegen wapenen. En er natuurlijk voor zorgen dat je geen beslissingen maakt die uiteindelijk nadelig zijn voor je rendement.