Beleggen

Rebalance: moet je weten wat het is?

18 september 2018
Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
Rebalance: moet je weten wat het is?
Beleggen

Het is zo’n term waar je als kleine belegger niet echt mee bezig bent: rebalancen. Maar toch is het best belangrijk, vinden wij bij Semmie. Want door je beleggingen opnieuw in balans te brengen, blijf je beleggen op de manier die jij belangrijk vindt. Nu toch nieuwsgierig? We leggen het je graag even uit.

Rebalancen is eigenlijk onderhoud aan je beleggingsportefeuille. Een soort kleine beurt om te zorgen dat de verhouding tussen jouw aandelenfondsen en obligatiefondsen netjes in evenwicht blijft. Bijvoorbeeld door aandelenfondsen te verkopen, of extra obligatiefondsen te kopen.


Blijven beleggen met het risico van jouw keuze

Is rebalancen nodig? Zeker. Dat zit zo. De verhouding tussen je soorten beleggingen – bij Semmie tussen aandelen- en obligatiefondsen – bepaalt voor een belangrijk deel je risico. Kies je vooraf wat meer risico, dan heb je wat meer aandelenfondsen en wat minder obligatiefondsen. Wil je minder risico, dan heb je relatief meer obligatiefondsen in je portefeuille.

Maar als je verschillende beleggingen na een tijdje meer of minder waard worden, dan verandert de onderlinge verhouding. En daarmee wijzigt je beleggingsrisico ook. Daarom is herbalanceren nodig: om je portefeuille weer in lijn te brengen met het risico dat je eerder bewust koos.


Een simpel voorbeeld

Stel, je belegt €1.000 met Semmie en je kiest voor een profiel Gemiddeld Risico. Dan beleggen wij je geld voor 50% in aandelenfondsen (€500) en voor 50% in obligatiefondsen (€500). Mooi in evenwicht. Wat nou als je aandelen het een tijdje goed doen en meer waard worden – zeg €800? Dan is dat in ieder geval een mooi rendement!

Alleen: als je obligatiefondsen nog steeds €500 waard zijn en je aandelenfondsen nu €800, dan is je portefeuille wel uit balans. Je totale beleggingen zijn nu €1.300 waard. Daarvan zit 62% in aandelen en 38% in obligaties. Is dat erg? Eigenlijk wel: je wilde namelijk 50% in aandelen en 50% in obligaties. Je neemt nu dus meer risico dan je wilde. Om jouw gewenste verhouding weer terug te krijgen, gaan we rebalancen: we verkopen wat aandelenfondsen (met winst!) en kopen wat obligatiefondsen.


Wat moet je doen om te rebalancen?

Als je je geld laat beleggen, zoals bij Semmie: niets. Wij monitoren je beleggingen iedere dag. En iedere maand doen we aanpassingen, als die nodig zijn.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie