Trending

Wat doe je als belegger bij een recessie?

Door Tessa Ham op 25 juli 2022 - leestijd: 5 min
Wat doe je als belegger bij een recessie?
Trending

Wie een beetje het nieuws volgt, kan er niet meer omheen: steeds meer partijen vrezen voor de komst van een recessie. Dat klinkt heftig. Maar komt die recessie er echt en zo ja, wat voor invloed heeft dit dan op je beleggingen? Wij laten het je weten.

We hebben minder vertrouwen in de economie dan ooit tevoren, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is ook niet heel gek: je kunt geen nieuwswebsite openen zonder een bericht te lezen over de gestegen energieprijzen, het koopkrachtdrama dat ontstaat door de hoge inflatie en dan ook nog de rente die snel verhoogd wordt. Al maanden wordt er gespeculeerd over een aankomende recessie. Maar komt die er nou wel of niet?

Steeds meer financiële instanties denken van wel. Het International Monetary Fund waarschuwde al dat er een wereldwijde recessie aan lijkt te komen. Ook de hoofdeconomen van de Rabobank, ABN Amro en ING zijn eruit: er komt een recessie aan in Nederland. Dat de economie stilvalt of zelfs krimpt binnenkort, lijkt dus onvermijdelijk. Maar welke gevolgen brengt dit met zich mee?


Wat houdt een recessie ook alweer precies in?

Dat een recessie onvermijdelijk lijkt klinkt heftig, maar hoe erg is het nou echt als we er in één terechtkomen? Om daar antwoord op te kunnen geven, is het goed om eerst een kleine opfrisser te krijgen over wat een recessie ook alweer precies is. Van een recessie is sprake wanneer de economische groei twee kwartalen achter elkaar negatief is. De economie krimpt op dat moment dus.

Een recessie kan verschillende oorzaken hebben, maar een periode van hoge inflatie is in het verleden vrijwel altijd een voorteken geweest. En we hoeven je vast niet te vertellen dat we, onder andere vanwege het coronavirus en de oorlog in Oekraïne, tegenwoordig te maken hebben met een torenhoge inflatie. Dat merk je wekelijks in de supermarkt.

Dat alles zoveel duurder wordt, heeft logischerwijs invloed op hoeveel we uitgeven. Doordat we bijvoorbeeld zoveel kwijt zijn aan energie, bestellen we minder snel een drankje op het terras. En dat we minder uitgeven heeft op z’n beurt weer een negatieve invloed op de economie.


Renteverhoging van de Europese Centrale Bank

Afgelopen week deed de Europese Centrale Bank (ECB) ook nog een duit in het zakje. Voor het eerst in 11 jaar kondigden ze aan de rente met 50 basispunten te verhogen, om zo hopelijk de inflatie in te perken. Goed nieuws zou je denken, maar de hogere rente vergroot wel de kans op een recessie.

Dat zit zo: allereerst zorgt een hogere rente ervoor dat het duurder wordt om te lenen. Mensen en bedrijven lenen daardoor minder snel geld om investeringen te doen en spullen te kopen. Ten tweede wordt sparen met een hogere rente aantrekkelijker, waardoor mensen ook minder uitgeven. Het resultaat? De economie zal minder hard groeien, of zelfs krimpen.


Meer weten? Hier lees je meer over de uitdagingen én kansen die stijgende rentes met zich brengen


Een recessie kun je dus een beetje zien als een noodzakelijk medicijn. Een rem op de economie, waardoor inflatie afneemt en prijzen minder snel zullen stijgen. Toch is het natuurlijk niet alleen maar goed. Zo is de kans groot dat bedrijven omvallen en zzp’ers minder makkelijk werk vinden. Vaak is er tijdens recessies ook sprake van hoge werkloosheid, maar door de enorme krapte op de arbeidsmarkt lijkt dat nu niet 1, 2, 3 te gebeuren.

Welke gevolgen de recessie precies met zich meebrengt, kunnen we helaas niet van tevoren voorspellen. Maar hoe langer de recessie duurt, hoe groter de gevolgen zullen zijn.


Het effect van een recessie op beleggingen

Een recessie heeft niet alleen gevolgen voor de samenleving, maar ook voor de beurs. Wat betekent een recessie voor je beleggingen? Ook hierbij geldt weer dat niemand een glazen bol heeft. Wat we wel kunnen doen, is kijken naar hoe de beurs presteerde in eerdere recessies.

In de afgelopen 4 recessies daalde de S&P 500 index (een index die de 500 grootste Amerikaanse bedrijven volgt) met gemiddeld 8,8%. Toch hoeft dat bij een volgende recessie zeker niet te gebeuren. Je verwacht het misschien niet, maar de S&P 500 steeg gemiddeld met 1% tijdens alle recessies sinds 1945.

Het was tot op heden geen rooskleurig jaar voor onze beleggingen, maar gek genoeg kan een recessie dus ook positief uitpakken. Dat komt omdat bij een recessie centrale banken de economie een impuls willen (en moeten) geven. Dit kunnen ze doen door geld in het systeem te pompen, obligaties op te kopen, maar ook door rentes te verlagen. En dat is juist goed voor de beurs.


Wat is slim om nu te doen?

Als je belegt is het nooit slim om je te veel te focussen op de korte termijn. Ook niet als je overal om je heen hoort dat er een recessie aan zit te komen. Het is namelijk zo dat veel nieuws en economische ontwikkelingen van te voren al ingeprijsd zijn.

De reden daarvoor is namelijk dat de grote beleggers al vooruitkijken. Daar stemmen ze hun beleggingsstrategieën ook op af. De beurs loopt dus eigenlijk vooruit op economische ontwikkelingen.

En ondanks dat er meer en meer wordt gesproken over een aanstaande recessie zijn de koersen deze maand tot op heden wel flink gestegen. Veel bedrijven hebben namelijk ondanks alle onzekerheden goede cijfers behaald, en dat geeft vertrouwen voor de toekomst.

Toch is het niet gek dat je een beetje zenuwachtig wordt als er meer onzekerheid heerst. Misschien denk je eraan om even wat minder geld in te leggen of zelfs om je beleggingen te verkopen. Maar eigenlijk wil je dit soort beslissingen niet maken als je je zorgen maakt. Op zo’n moment is het beter om eerst even een stap achteruit te doen.

Het beste wat je eigenlijk kan doen, is helemaal niets: lekker op vakantie gaan en je geld laten staan. Een mogelijke recessie biedt namelijk uitdagingen, maar ook kansen. Als je periodiek extra inlegt (mits je financiële buffer in orde is natuurlijk), koop je jouw beleggingen goedkoper als het minder gaat, en wanneer het beter gaat betaal je wat meer. Maar dan profiteer je wel meteen van de koersstijgingen!

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het