Iedere belegger is verschillend en daarmee ook de beleggingsdoelen die worden nagestreefd. Maar wat je doelen ook zijn, er zijn drie ‘concurrerende’ aspecten waar je rekening mee moet houden als je wilt beleggen op de manier die het beste bij je past: het beoogde rendement, het te lopen risico en de mate van liquiditeit van de belegging.
Geen enkele belegging kan op hetzelfde moment een hoog rendement bieden, een hoge liquiditeit hebben en daarbij weinig risico hebben. Als belegger moet je daardoor een keuze maken: wat is voor jou het belangrijkste aspect van beleggen?
In het korT:
- Elke belegging kan worden gecategoriseerd op basis van drie aspecten: rendement, liquiditeit en risico, die gezamenlijk de ‘magische driehoek’ van beleggen vormen.
- Als belegger ken je aan elk van deze drie factoren een bepaald belang toe, afhankelijk van het beleggingsdoel dat je nastreeft. Een vuistregel is: hoe lager het risico, hoe lager het rendement.
- Bij beleggen is het uiteindelijk de kunst om een balans te vinden in de driehoek die past bij je persoonlijke doelen, risicotolerantie en tijdshorizon.
De ‘magische driehoek’ van beleggen
Iedereen belegt met een ander doel voor ogen. Zo kun je beleggen om je kinderen een (financiële) voorsprong te kunnen geven, eerder te kunnen stoppen met werken of voor een aanvulling op je pensioen.
Ongeacht je doel, de manier waarop – én misschien belangrijker waarin – je belegt, is gebaseerd op drie aspecten: rendement, liquiditeit en risico: de ‘magische driehoek’ van beleggen.
Deze ‘magische driehoek’ van beleggen is een model dat de drie belangrijkste factoren visualiseert waarmee beleggers rekening moeten houden bij het samenstellen van hun beleggingsportefeuille. Deze drie factoren staan in constante wisselwerking met elkaar. Het is zelden mogelijk om bij het beleggen alle drie de factoren dezelfde aandacht te geven. Daarom is het belangrijk om prioriteiten te stellen.
De manier waarop je belegt, is gebaseerd op drie aspecten: rendement, liquiditeit en risico

Rendement
De verwachting van een belegger om rendement te behalen is waarschijnlijk de belangrijkste overweging om te gaan beleggen. Rendement verwijst naar de winst die je maakt op de belegging. Dit kan bijvoorbeeld komen uit koerswinsten, couponrente of dividenduitkeringen.
Een marktconform rendement nastreven is belangrijk, maar het is minstens zo belangrijk om ook naar liquiditeit en risico te kijken. Een hoog rendement gaat vaak samen met een hoog risico, wat kan leiden tot grote verliezen. Beleggingen met een lager risico leveren misschien minder op, maar bieden doorgaans wel meer stabiliteit in de portefeuille.
Over het algemeen geldt dat hoe lager het risico van de belegging is, hoe lager het potentieel rendement is. Beleggingen met een hoger risico kunnen meer opleveren, maar vergroten ook de kans op een negatief rendement.
Risico
Beleggen kent altijd risico, maar de mate waarin risico wordt gelopen kan verschillen. Risico vertegenwoordigt de onzekerheid over het te behalen rendement en de mogelijkheid dat de belegging in waarde daalt. Factoren zoals marktvolatiliteit, economische omstandigheden en specifieke bedrijfsrisico’s spelen hier een rol.
Beleggers die meer risico nemen, kunnen potentieel hogere rendementen behalen, maar lopen ook een grotere kans op verlies. Risicomanagement is daarom essentieel in elk beleggingsplan.
Liquiditeit
Liquiditeit verwijst naar hoe snel en gemakkelijk een belegging kan worden omgezet in cash zonder dat er significante waardevermindering optreedt. Beursgenoteerde aandelen zijn over het algemeen zeer liquide: er is vaak gemakkelijk en snel een koper te vinden. Daar tegenover staan beleggingscategorieën als kunst, vastgoed of private equity, waar niet altijd direct een koper is. Wanneer je snel wil handelen, bestaat de kans dat je er minder geld voor krijgt dan dat je had verwacht.
Liquiditeit is belangrijk voor beleggers die flexibiliteit willen behouden. Met deze flexibiliteit kun je gemakkelijk inspelen op nieuwe kansen of snel geld vrijmaken in geval van nood. Voor het gebrek aan liquiditeit ontvangen beleggers vaak wel een illiquiditeitspremie, wat ervoor zorgt dat de beperkte verhandelbaarheid het rendement doet toenemen.
De ‘magische driehoek’ in de praktijk
Om te begrijpen hoe de drie aspecten zich tot elkaar verhouden, kijken we naar enkele veelvoorkomende beleggingscategorieën. Hieronder vergelijken we spaargeld met aandelen, obligaties en vastgoed om te illustreren hoe deze verschillende beleggingen elk een unieke balans bieden.
Spaargeld: hoge liquiditeit en weinig risico, maar ook minder rendement
Spaargeld dat op een bankrekening staat, biedt het laagste rendement, vooral in tijden van een lage spaarrente. Daar staat tegenover dat het risico minimaal is. Dat komt omdat het geld veilig staat, veelal beschermd door het depositogarantiestelsel. De liquiditeit van spaargeld is echter zeer hoog; het kan in principe op elk moment worden opgenomen zonder verlies, wat het geschikt maakt voor investeerders die absolute veiligheid en toegankelijkheid belangrijk vinden.

Streef je naar een relatief veilige manier om het vermogen te investeren en wil je op elk gewenst moment onttrekkingen kunnen doen? Dan is sparen (eventueel met een deel van het vermogen) een slimme optie. Keerzijde is dan wel dat je een relatief laag rendement behaalt.
Obligaties: laag risico en hoge liquiditeit, maar ook minder rendement
Obligaties bieden een vast rendement in de vorm van een couponrente, wat vaak lager is dan het potentiële rendement op aandelen. Het risico is echter ook lager, aangezien ze doorgaans minder volatiel zijn dan aandelen. De liquiditeit van obligaties kan variëren; staatsobligaties zijn relatief liquide, maar bedrijfsobligaties kunnen minder gemakkelijk verhandelbaar zijn, afhankelijk van de uitgevende partij en de marktomstandigheden.
Aandelen: hoog rendement, hoge liquiditeit, maar ook een hoger risico
Aandelen vormen een zeer populaire beleggingscategorie vanwege hun potentieel hoge rendementen. Beleggers kunnen profiteren van koersstijgingen en dividenduitkeringen, vooral op de lange termijn. Het risico is echter ook hoog, aangezien aandelenkoersen sterk kunnen schommelen door marktfactoren en bedrijfsspecifieke gebeurtenissen. De liquiditeit van aandelen is doorgaans hoog; ze kunnen snel worden verhandeld op beurzen zonder, wat ze aantrekkelijk maakt voor beleggers die flexibiliteit nodig hebben.
Vastgoed: gemiddeld tot hoog rendement, laag tot hoog risico, lage liquiditeit
Vastgoedbeleggingen, zoals het kopen van onroerend goed om te verhuren of verkopen, bieden vaak een stabiel en potentieel hoog rendement, afhankelijk van de marktomstandigheden (en de kabinetsplannen).
Het risico kan variëren; residentieel vastgoed in een stabiele markt kan als relatief veilig worden beschouwd, terwijl commercieel vastgoed of vastgoed in opkomende markten risicovoller kan zijn. Een lage liquiditeit is echter een belangrijk nadeel van vastgoedbeleggingen. Het kan lang duren om een koper te vinden, en de verkoopprijs kan fluctueren, vooral in een dalende markt.
Afwegingen maken of balans zoeken
Iedere belegger is verschillend en daarmee ook de beleggingsdoelen. Daarom is het belangrijk om vooraf te bepalen welke aspecten voor jou belangrijk zijn om het beleggingsdoel te behalen. Streef je op korte termijn een hoog rendement na, dan moet er mogelijk meer risico genomen worden dan verantwoord is. Wil of kun je dat risico niet lopen, dan moet je je beleggingshorizon verlengen.
Bij beleggen is het dan ook de kunst om een balans te vinden in de driehoek die past bij je persoonlijke doelen, risicotolerantie en tijdshorizon. Kom je er niet uit? Neem dan eens contact op met onze experts. We helpen je graag verder of kijken met je mee. Stuur ons eens een bericht via de chat. Onze klantenservice staat 7 dagen per week van 08:00 tot 22:00 uur voor je klaar.