Beleggen

Rendement: wat is het en hoe werkt het?

Door Lodewijk op 17 januari 2019 - leestijd: 3 min
Beleggen

Rendement: wat is het eigenlijk? En wat is bijvoorbeeld het verschil tussen bruto en netto rendement? Of start-to-date en year-to-date? Bas legt het uit!

Allereerst: wat is rendement? Rendement is de winst of het verlies dat je op je beleggingen hebt behaald. Stel: je begint met 1000 euro, en je hebt nu met 1100 euro. Dan heb je 100 euro winst behaald. Dat is je rendement. 10% dus!


Bruto en netto rendement

Met beleggen betaal je ook kosten. Als je die niet meerekent heb je je bruto rendement. Reken je ze wel mee, dan heb je je netto rendement. Stel, je hebt 10 euro kosten, dan heb je 90 euro rendement, maar je bruto rendement blijft hetzelfde. Nog steeds 100 euro dus.

Maar welke van de twee is nou het belangrijkste? Bij Semmie vinden we je netto rendement het belangrijkst. Want dat is wat jij er als klant aan overhoudt. Je bruto rendement, daar heb je in feite helemaal niets aan. Daar moet je namelijk nog allemaal kosten over betalen.

Het is belangrijk om te weten dat je op Semmie's website en het dashboard altijd je netto rendement ziet. Semmie doet niet aan bruto rendementen. En dat is belangrijk als je Semmie gaat vergelijken met andere vermogensbeheerders. Want als wij ons netto rendement laten zien, en zij hun bruto rendement, dan is het appels en peren met elkaar vergelijken.


Year-to-date en start-to-date rendement

Je year-to-date (YTD) rendement is het rendement dat je vanaf begin van dit jaar hebt behaald. Je start-to-date rendement (STD) is het rendement dat je sinds de datum dat je bij Semmie bent gaan beleggen hebt behaald. Stel, je bent 16 juli 2018 begonnen, dan is je YTD nog steeds 1 januari 2019, maar je STD blijft altijd 16 juli 2018.


Alles op een rijtje

Je rendement is eigenlijk je winst. Zonder kosten meegerekend, praat je over het bruto rendement, met kosten spreken we van je netto rendement. Je year-to-date rendement is het rendement dat je dit jaar hebt behaald. Je start-to-date rendement is het rendement dat je hebt behaald sinds je bent begonnen bij Semmie.

Nog vragen? Stel je vraag in de chat op onze website! We zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur.

Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk

Lodewijk is co-founder van Semmie en verantwoordelijk voor de 'tech' in 'fintech'. Lodewijk loopt al een tijd mee in de beleggingswereld. Je zult hem dus terug zien komen als auteur bij een breed scala aan onderwerpen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.