Beleggen

Rendement: wat is het en hoe werkt het?

17 januari 2019
Bas Arts
Bas Arts

Vermogens-en relatiebeheer

Alle blogs van Bas Arts
Beleggen

Rendement: wat is het eigenlijk? En wat is bijvoorbeeld het verschil tussen bruto en netto rendement? Of start-to-date en year-to-date? Bas legt het uit!

Allereerst: wat is rendement? Rendement is de winst of het verlies dat je op je beleggingen hebt behaald. Stel: je begint met 1000 euro, en je hebt nu met 1100 euro. Dan heb je 100 euro winst behaald. Dat is je rendement. 10% dus!


Bruto en netto rendement

Met beleggen betaal je ook kosten. Als je die niet meerekent heb je je bruto rendement. Reken je ze wel mee, dan heb je je netto rendement. Stel, je hebt 10 euro kosten, dan heb je 90 euro rendement, maar je bruto rendement blijft hetzelfde. Nog steeds 100 euro dus.

Maar welke van de twee is nou het belangrijkste? Bij Semmie vinden we je netto rendement het belangrijkst. Want dat is wat jij er als klant aan overhoudt. Je bruto rendement, daar heb je in feite helemaal niets aan. Daar moet je namelijk nog allemaal kosten over betalen.

Het is belangrijk om te weten dat je op Semmie's website en het dashboard altijd je netto rendement ziet. Semmie doet niet aan bruto rendementen. En dat is belangrijk als je Semmie gaat vergelijken met andere vermogensbeheerders. Want als wij ons netto rendement laten zien, en zij hun bruto rendement, dan is het appels en peren met elkaar vergelijken.


Year-to-date en start-to-date rendement

Je year-to-date (YTD) rendement is het rendement dat je vanaf begin van dit jaar hebt behaald. Je start-to-date rendement (STD) is het rendement dat je sinds de datum dat je bij Semmie bent gaan beleggen hebt behaald. Stel, je bent 16 juli 2018 begonnen, dan is je YTD nog steeds 1 januari 2019, maar je STD blijft altijd 16 juli 2018.


Alles op een rijtje

Je rendement is eigenlijk je winst. Zonder kosten meegerekend, praat je over het bruto rendement, met kosten spreken we van je netto rendement. Je year-to-date rendement is het rendement dat je dit jaar hebt behaald. Je start-to-date rendement is het rendement dat je hebt behaald sinds je bent begonnen bij Semmie.

Nog vragen? Stel je vraag in de chat op onze website! We zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur.

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2019. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.