Trending

Rijk worden dankzij je goede voornemens

Door Thomas van der Lee op 04 januari 2022 - leestijd: 5 min
Rijk worden dankzij je goede voornemens
Trending

De beste wensen namens het hele team van Semmie. Laten we er met z’n allen een prachtig en voorspoedig 2023 van maken! Zowel thuis als op de beurs.

En een nieuw jaar betekent een nieuwe, frisse start. Alles begint weer vanaf nul. Het is een kans om onszelf een andere betere richting in te sturen met betere gewoontes en te streven om die versie van jezelf te worden die je altijd al had willen zijn. Fitter, gezonder, beter, gedisciplineerder, positiever. We hebben genoeg plannen.

En net zoals oliebollen en vuurwerk traditioneel bij oudejaarsavond horen, horen goede voornemens bij het nieuwe jaar. Want we gaan onze plannen dit jaar toch écht wel tot uitvoering brengen. Bijvoorbeeld stoppen met roken, minder alcohol drinken én meer bewegen: 2023 wordt het jaar dat we het gaan doen. Althans dat houden we onszelf voor.

Nu zijn wij hier niet om aan het eind van het jaar je te controleren of je je daadwerkelijk aan je goede voornemens hebt gehouden, wij zijn er wel om te laten zien dat je goede voornemens niet alleen kunnen bijdragen aan een persoonlijke transformatie, maar ook eens aan je portemonnee. Want met je goede voornemens kun je rijk worden.


Hoe word ik dan rijk?

Zo’n 80% van de Nederlanders heeft goede voornemens, dus er is een grote kans dat ook jij rond oud en nieuw hebt gezegd dat je je gedrag gaat veranderen. En dan gaat het vooral om gezonder leven en meer bewegen. Wat zou er gebeuren als je zou stoppen met roken (als je dat doet), het minderen of stoppen met het drinken van alcohol en je streamingabonnementen stopt, om van de bank af te komen en meer te gaan bewegen?

Naast dat dat een positief effect heeft op je gezondheid zou je er ook in ieder geval makkelijk €282 per maand mee besparen. Een gemiddelde roker rookt namelijk zo’n 10 sigaretten per dag, en dat kost je nog altijd zo’n €126 per maand. Met de stijgende sigarettenprijzen zal dit bedrag zeker in de toekomst alleen nog maar toenemen.

Dan hebben we de alcohol nog. Nederlanders drinken gemiddeld één glas alcohol per dag en uitgaande van een glaasje wijn bespaar je ruim €56 per maand als je de alcohol laat staan. Daar zullen je lever, je hart- en je bloedvaten ook blij mee zijn.

Dan hebben we nog de streamingdiensten. Netflix, Videoland, HBO, Disney+, Amazon Prime, Pathé Thuis, NLZiet, Apple TV+… keuze genoeg. En daar komen nog andere abonnementen bij, waarvan mensen vaak geen weet hebben dat ze ervoor betalen. Want gemiddeld gezien geven gezinnen (met 2 kinderen) er maandelijks €155 aan uit, alleenstaanden €60. Laten we voor onze berekening er even tussen zitten, dus dan gaan we uit van €100.

Tel je alleen al deze bedragen bij elkaar op, dan kom je al uit op een kleine €300. Dat kan hoger uitvallen als je ook nog eens besluit meer maaltijden te laten bezorgen. Of iets lager, als je al niet rookte. Hoe dan ook: je kan maandelijks een flink bedrag overhouden. Maar dat maakt je nog niet meteen rijk, daarvoor heb je iets meer geduld nodig.


Beleg je goede voornemens

Stel dus dat je gemiddeld per maand €282 uitgeeft aan zaken waar je prima op kunt bezuinigen. Door hiermee te stoppen bespaar je €3.384 per jaar. Dat is al een mooie besparing. Maar besluit eens om dit bedrag te investeren en ga dan uit van een gemiddeld rendement van 5% netto op jaarbasis.

Na 30 jaar kan dit bedrag opgelopen zijn tot ruim €230.000. Dat is een stuk indrukwekkender.


Let er wel op dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie zijn voor de toekomst.


Het meest opvallende hierbij is dat niet het bedrag dat je hebt bespaard met je goede voornemens het grootste deel hiervan is, maar het rendement dat je hierop hebt behaald. Een eigen berekening om rijk te worden met je goede voornemens kun je trouwens hier maken.

Nu willen we er niet voor zorgen dat je als een kluizenaar moet gaan leven, zonder dat je een beetje plezier mag maken. Wel willen we je als tip meegeven dat slimmer met geld omgaan en het bewuster uit te geven je een mooi bedrag op kan leveren. Als je maar de juiste prioriteiten stelt en daarnaar handelt. Als je een goed budget voor jezelf opstelt, waarin je duidelijk maakt welk deel van je inkomen je uitgeeft aan de leuke dingen in het leven, en wat je niet uit hoeft te geven spaart, dan ben je al een heel eind op weg. En of je jezelf dan aan je goede voornemens houdt of ze volgende week al overboord hebt gegooid, is aan jou.

Mocht je de discipline op kunnen brengen om het maandelijkse bedrag dat je uitspaart periodiek te beleggen dan profiteert op de lange termijn naast je gezondheid ook je portemonnee ervan. En dat is een mooie gedachte om het nieuwe jaar mee aan te vallen. Succes!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het