Ask Semmie

Hoe verklein je de risico's van beleggen?

Door Thomas van der Lee op 19 juli 2021 - leestijd: 5 min
Hoe verklein je de risico's van beleggen?
Ask Semmie

Hoe verklein je de risico’s van beleggen? Een veelgestelde vraag, zeker door hen die nog niet veel ervaring hebben op de beurs. En dat is logisch. Als je belegt wil je natuurlijk zo weinig mogelijk risico lopen en daarbij wil je ook voorkomen dat je geld minder waard wordt.

Laten we maar meteen duidelijk zijn: risicoloos beleggen bestaat niet. Bij beleggen zijn risico en rendement namelijk onomstotelijk met elkaar verbonden: om rendement te maken moet je risico nemen. Maar gelukkig is er wel de mogelijkheid om de risico’s zo klein mogelijk te houden. Hoe je dat doet, leggen we in dit artikel uit.


1. Verklein de risico’s door je beleggingen te spreiden

Spreiden is je geld verdelen over verschillende soorten beleggingen, sectoren en geografische gebieden. Dat doe je om de risico’s die je loopt te verlagen. Op de beurs noemt men dit diversificatie. Het geld dat je beschikbaar hebt hoef je namelijk niet in bijvoorbeeld één aandeel te beleggen. Er is veel meer keuze. Zo kan je ook beleggen in obligaties, vastgoed, misschien wel cryptovaluta of houdt je je geld op je spaarrekening. Maar door je geld te spreiden over verschillende categorieën vermijd je dat je afhankelijk wordt van één enkele categorie.

Wat hierbij belangrijk is, is dat je voor jezelf duidelijk maakt hoeveel risico je wilt lopen. Aandelen hebben bijvoorbeeld historisch gezien (na inflatie) 5% rendement per jaar opgeleverd. Meer dan de 2% die obligaties (na inflatie) opleveren. Maar bij aandelen loop je wel weer meer risico dan bij obligaties. Het is aan jou om in te schatten of je die risico’s wilt lopen.

Door je beleggingen te spreiden kun je ervoor kiezen om een deel van je inleg in aandelen te beleggen, maar ook een deel in obligaties. Dat doen we bij Semmie trouwens. Zo proberen we ons rendement te maximaliseren en het risico te minimaliseren. Meer over het belang van spreiding lees je trouwens in dit artikel.


2. Verklein de risico’s door te beleggen met geld dat je kunt missen

Wanneer jij geld op je spaarrekening zet, dan weet je wat je kunt verwachten. Staat er vandaag €2.500 op, dan zal dat morgen niet opeens €2.000 zijn (als je niets koopt of er niets wordt afgeschreven). Maar bij beleggen is dat anders. Want koersen zijn altijd in beweging. Beleggingen kunnen dus meer waard worden, maar ook minder.

Door te beleggen met geld dat je kunt missen zorg je er ten eerste voor dat je niet in financiële problemen komt als het minder gaat op de beurs. Als het goed is heb je altijd een buffer opgebouwd. Heb je dat niet, dan raden we aan om dat altijd eerst te doen. Maar ten tweede zorgt het ook dat je emotielozer naar de ontwikkelingen kunt kijken. Emoties beïnvloeden je beleggingsbeslissingen namelijk vaak nadelig. En hoe meer je afhankelijk bent van je inleg, hoe meer emoties een rol gaan spelen.


3. Verklein de risico’s door periodiek in te leggen

Wat de beurs vandaag doet, weten we. Wat de beurs morgen gaat doen is een groot vraagteken. Voor iedereen. Daarom is het slim om je beleggingen door de tijd heen te spreiden. Dit doe je door periodiek te beleggen. Met periodiek beleggen hoef je geen beursgoeroe te zijn: je zoekt niet naar het juiste beleggingsmoment, maar je belegt iedere maand een beetje. Het grote voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van één instapmoment. Begin je bijvoorbeeld vandaag met beleggen en leg je al je beschikbare geld in, dan heb je een probleem als de koersen morgen in elkaar storten. Door elke maand een deel van je beschikbare geld in te leggen, ben je niet afhankelijk van dat ene instapmoment. Als de koersen dan lager zijn krijg je wat meer voor je geld, staan ze hoger dan krijg je wat minder. Op die manier betaal je een mooie gemiddelde aankoopprijs.


4. Verklein de risico’s door te beleggen voor de lange termijn

Ben je van plan om vandaag een rekening te openen en morgen met dikke winst je beleggingen te verkopen, dan hebben we slecht nieuws. Dat wordt lastig. Tenzij je gaat speculeren, maar dat staat gelijk aan heel veel risico’s nemen. En dat willen we juist voorkomen. Door te beleggen voor de lange termijn ben je minder afhankelijk van de korte termijn grillen van de beurs. De beurs beweegt namelijk als een golf, soms omhoog en soms naar beneden. Maar over de lange termijn wel als een golf die omhooggaat: beleggingen zijn gemiddeld in het verleden ook alleen maar meer waard geworden. Al is dat natuurlijk geen garantie voor de toekomst.

Maar door voor de lange termijn te beleggen reken je af met die korte termijn grillen en verklein je ook de risico’s die je loopt bij het beleggen. En dat is je uiteindelijke doel.


Alle risico’s van beleggen op een rij

Bij beleggen horen risico’s, daar ontkom je niet aan. Maar je hebt nu een beter beeld van hoe je die kan minimaliseren. Wil je meer weten over welke risico’s beleggen precies kent? Dat kan. Voor de volledigheid hebben we een opsomming gemaakt van alle risico’s die beleggen met zich meebrengt. Wil je toch nog meer weten over de risico’s van beleggen en hoe je die kan verkleinen? Je kunt ons 7 dagen per week, van 08:00 tot 22:00 uur via de chat een berichtje sturen. Dan geven we je graag meer informatie.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het