Ask Semmie

Op welke manieren kan je het beste schenken aan je kind?

Door Tessa Ham op 09 december 2022 - leestijd: 5 min
Op welke manieren kan je het beste schenken aan je kind?
Ask Semmie

Als ouder is het fijn om je kind financieel bij te kunnen springen. Zeker in dure tijden als deze, wanneer zowel de huizenprijzen als de prijzen in de supermarkt hoger zijn dan ooit. Maar voordat je schenkt, is het goed om van een aantal zaken op de hoogte te zijn. Op welke manieren kan je bijvoorbeeld het beste schenken aan je kind? En hoeveel mag je je kind belastingvrij schenken (in 2022 en 2023)?

We hebben bij Semmie de meest populaire manieren om te schenken aan je kind op een rij gezet, inclusief de bedragen die je belastingvrij mag schenken.


1. Belastingvrij schenken aan je kind

Als ouder mag je elk jaar onbelast een bedrag schenken aan je kinderen. Hoeveel dit precies is, verschilt per jaar. In 2022 ligt dit bedrag per kind op maximaal €5.677. Goed om te weten is dat dit geldt voor beide ouders samen, dus ook wanneer er sprake is van een scheiding.

Veel speciale belastingregels gelden per kalenderjaar: je mag altijd een bepaald bedrag belastingvrij overdragen of schenken per jaar. In 2023 gaat de teller weer op nul en mag je je kinderen weer een nieuw bedrag belastingvrij schenken. Volgend jaar ligt het bedrag iets hoger, op €6.035 om precies te zijn.

Daarnaast mogen jullie als ouders jullie kinderen tussen de 18 en 39 jaar eenmalig een hoger bedrag belastingvrij schenken. In 2022 ligt dit bedrag op €27.231. Is je kind 40 jaar of ouder, maar zijn of haar partner (controleer hier de voorwaarden) wel tussen de 18 en 40 jaar, dan geldt deze vrijstelling ook.


2. Op papier schenken aan je kind

Bij een schenking op papier leg je ‘op papier’ vast dat iemand over een bepaalde tijd een bedrag krijgt. Je spreekt dan af dat je vermogen overgedragen wordt aan je kinderen. Dit doe je om erfbelasting of inkomstenbelasting te besparen.

Als je schenkt op papier leg je bij de notaris vast dat je een bedrag schenkt, maar tegelijkertijd leen je hetzelfde bedrag terug. Het geld gaat dus niet meteen naar je kinderen. Zolang dit het geval is betaal je als schenker 6% rente over het geleende bedrag. Doe je dat niet, dan ziet de Belastingdienst dit niet als een schuld. Met als gevolg dat je alsnog erfbelasting moet betalen over het “geschonken” geld. Schenken op papier is een slimme oplossing als je wel een schenking wilt doen, maar geen contant geld ter beschikking hebt. Het kan namelijk zijn dat het geld in beleggingen of in onroerend goed zit. Pas bij je overlijden kan het geld door je kinderen worden opgeëist.


3. De jubelton: een schenking voor de woning van je kind

Hoewel de huizenprijzen niet meer stijgen, is er nog steeds sprake van een oververhitte huizenmarkt. Met een gemiddelde huizenprijs van 4 ton kunnen je kinderen bij het kopen van een woning daarom alle financiële hulp goed gebruiken.

Het is in 2022 nog mogelijk om als ouder financieel bij te springen. Je mag eenmalig maximaal €106.671 belastingvrij schenken aan je kind als hij of zij een huis koopt of verbouwt. Dit bedrag wordt dan ook wel de ‘jubelton’ genoemd.

Let er wel op dat er wat voorwaarden zijn. Zo is het belangrijk dat:

  • Je kind tussen de 18 en 40 jaar is, of dat hun partner tussen de 18 en 40 jaar is;
  • Het geld wordt gebruikt om een eigen woning te kopen of te verbouwen;
  • Of om de hypotheek of restschuld van de woning af te lossen;
  • En dat het geld uiterlijk gebruikt moet worden in 2024.


Voor alle voorwaarden is het belangrijk dat je de speciale website over de jubelton op de website van de Belastingdienst doorneemt.

Omdat de jubelton één van de redenen is dat de huizenmarkt zo lastig te betreden is voor starters (zonder vermogende ouders), wordt de vrijstelling vanaf 1 januari 2023 flink verlaagd naar €28.947. In 2024 verdwijnt deze zelfs helemaal. Wanneer je kind hard op zoek is naar een woning, kan het daarom verstandig zijn om het bedrag dit jaar nog te schenken.


4. Beleggen voor je kind

Een laatste slimme optie om je kind financieel op weg te helpen is om voor ze te gaan beleggen. Als ouder wil je natuurlijk een mooie financiële bijdrage leveren aan de toekomst van je kind. Of het nu gaat om de financiering van een studie, rijbewijs, of misschien zelfs een wereldreis, een ding hebben allemaal ze gemeen: het kost geld. Maar als je zo vroeg mogelijk begint het opbouwen van vermogen, heb je later een mooi bedrag bij elkaar. En zeker met de lage spaarrentes van tegenwoordig biedt beleggen een hele mooie uitkomst. Al is beleggen wel risicovoller dan dat sparen is. Maar veel ouders kiezen ervoor om op deze manier een extra pot met geld voor hun kinderen op te bouwen die ze later kunnen overdragen.

Wil je voor je kind beleggen, dan biedt Semmie jou 2 mogelijkheden: beleggen via een speciale kindrekening of beleggen via een eigen persoonlijke rekening.


Beleggen via een kindrekening bij Semmie

Als je een kindrekening opent op naam van je kind, is hij of zij de officiële rekeninghouder. Jou als ouder voegen we toe als wettelijk vertegenwoordiger. Uiteraard is het ook mogelijk je partner als tweede wettelijk vertegenwoordiger toe te voegen.

Elk bedrag dat je op deze rekening stort wordt gezien als een schenking en daar hoeft geen schenkbelasting of erfbelasting over worden betaald (daar zit wel een maximum aan: het bedrag dat je in punt 1 maximaal belastingvrij mag schenken elk jaar).

Op de 18e verjaardag gaat het beheer automatisch over op je kind. Hij of zij bepaalt vervolgens wat er met de beleggingen gaat gebeuren. Wil je meer info over beleggen voor je kind? Bezoek dan eens onze speciale 'Beleggen voor je kind'-pagina.


Beleggen via een rekening op eigen naam

Je kan er ook voor kiezen een rekening op je eigen naam te openen. Dan is en blijft het geld op de rekening gewoon van jou. Je houdt dus gewoon zeggenschap over de rekening, ook als je kind de 18 is gepasseerd. Wanneer je er dan wel voor kiest om het bedrag aan je kind te schenken, betaal je over het volledige bedrag schenkbelasting. Precies weten hoeveel dit is? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

Benieuwd van welke financiële voordelen en regelingen je dit jaar nog meer gebruik kan maken? We schreven eerder een artikel over de eindejaarscheck die je voor je vermogen kan doen.


Disclaimer:
Semmie geeft geen belastingadvies. Heb je specifieke vragen of wil je meer advies inwinnen over schenken? Neem dan contact op met de Belastingdienst of je persoonlijke belastingadviseur.

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het