Ask Semmie

Op welke manieren kun je het beste schenken aan je kind?

Door Thomas van der Lee op 03 december 2021 - leestijd: 5 min
Op welke manieren kun je het beste schenken aan je kind?
Ask Semmie

De dagen worden korter en het weer wordt guurder: het is weer duidelijk te merken dat de herfst zijn intrede heeft gedaan en de winter op het punt van beginnen staat. Dat nodigt al minder uit om iets te ondernemen, maar dankzij alle maatregelen van de overheid hebben we momenteel ook geen andere keus dan om binnen te blijven.

Dat heeft wel een voordeel: het geeft je namelijk genoeg tijd om de geldzaken op orde te brengen. Zeker nu we het einde van het jaar naderen. Veel speciale belastingregels gelden per kalenderjaar: je mag altijd een bepaald bedrag belastingvrij overdragen of schenken per jaar. Ben je dat vorig jaar vergeten te doen? Dan heb je dit jaar weer een nieuwe kans.

Maar nu we het einde van het jaar hebben bereikt is er gelukkig nog tijd om gebruik te maken van de regelingen die voor 2021 gelden. Zo zou je er nog voor kunnen kiezen om een mooi bedrag belastingvrij te schenken aan je kind. En wist je dat je dat op verschillende manieren kan doen? We hebben bij Semmie de meest populaire manieren om te schenken aan je kind op een rij gezet.


1. Belastingvrij schenken

Per kind mag je als ouder in 2021 maximaal €6.604 belastingvrij schenken. Hoogstwaarschijnlijk is dat bedrag in 2022 lager dan dat het nu is: €5.677. Dat komt omdat we dit jaar gebruik kunnen maken van een eenmalige verhoging van €1.000.

Het bedrag van €6.604 geldt voor beide ouders samen, dus ook wanneer er sprake is van een scheiding. Daarnaast mogen jullie als ouders jullie kinderen tussen de 18 en 39 jaar eenmalig maximaal €26.881 belastingvrij schenken. Is je kind 40 jaar of ouder, maar zijn of haar partner wel tussen de 18 en 40, dan geldt deze vrijstelling ook.


2. Op papier schenken aan je kind

Bij een schenking op papier leg je ‘op papier’ vast dat iemand over een bepaalde tijd een bedrag krijgt. Je spreekt dan af dat je vermogen overgedragen wordt aan je kinderen. Dit doe je om erfbelasting of inkomstenbelasting te besparen.

Als je schenkt op papier leg je bij de notaris vast dat je een bedrag schenkt, maar tegelijkertijd leen je hetzelfde bedrag terug. Het geld gaat dus niet meteen naar je kinderen. Zolang dit het geval is betaal je als schenker 6% rente over het geleende bedrag. Doe je dat niet dan ziet de Belastingdienst dit niet als een schuld met als gevolg dat je alsnog erfbelasting moet betalen over het “geschonken” geld. Schenken op papier is een slimme oplossing als je wel een schenking wilt doen maar geen contant geld ter beschikking hebt. Het kan namelijk zijn dat het geld in beleggingen of in onroerend goed zit. Pas bij je overlijden kan het geld door je kinderen worden opgeëist.


3. De jubelton: een schenking voor de woning van je kind

Je kinderen kunnen alle financiële hulp goed gebruiken. Zeker in deze tijden waarin de huizenmarkt oververhit is. Met een gemiddelde huizenprijs van meer dan 4 ton waarbij ook nog gemiddeld €50.000 bij moet worden overboden is het fijn als je als ouder financieel kunt bijspringen. Dit is ook mogelijk. Want indien je kind een woning wilt kopen of verbouwen, dan kan je als ouder financieel bijspringen. Over een bedrag van maximaal €105.302 betaal je geen schenkbelasting. Dit bedrag wordt dan ook wel de jubelton genoemd. Let er wel op dat er wat voorwaarden zijn. Zo is het belangrijk dat:

  • Je kind tussen de 18 en 40 jaar is, of dat hun partner tussen de 18 en 40 jaar is;
  • Het geld wordt gebruikt om een eigen woning te kopen of te verbouwen;
  • Of om de hypotheek of restschuld van de woning af te lossen;
  • En dat het geld uiterlijk gebruikt moet worden in 2023.


Voor alle voorwaarden is het belangrijk dat je de speciale website over de jubelton op de website van de Belastingdienst doorneemt.

In het coalitieakkoord van regering Rutte IV is terug te vinden dat de regering van plan is om de jubelton af te schaffen. Hoe lang je als ouder nog van deze vorm van schenking gebruik kan maken is onduidelijk.


4. Beleggen voor je kind

Een laatste slimme optie om je kind financieel op weg te helpen is om voor ze te gaan beleggen. Als ouder wil je natuurlijk een mooie financiële bijdrage leveren aan de toekomst van je kind. Of het nu gaat om de financiering van een studie, rijbewijs, of misschien zelfs een wereldreis, een ding hebben allemaal ze gemeen: het kost geld. Maar als je zo vroeg mogelijk begint het opbouwen van vermogen, heb je later een mooi bedrag bij elkaar. En zeker met de lage spaarrentes van tegenwoordig biedt beleggen een hele mooie uitkomst, al is beleggen wel risicovoller dan dat sparen is. Maar veel ouders kiezen ervoor om op deze manier een extra pot met geld voor hun kinderen op te bouwen wat ze later kunnen overdragen.

Wil je voor je kind beleggen, dan biedt Semmie jou 2 mogelijkheden: beleggen via een speciale kindrekening, of beleggen via een eigen persoonlijke rekening.


Beleggen via een kindrekening bij Semmie

Een kindrekening open je op naam van je kind. Je kind is dan de officiële rekeninghouder. Jou als ouder voegen we toe als wettelijk vertegenwoordiger. Uiteraard is het ook mogelijk je partner als tweede wettelijk vertegenwoordiger toe te voegen.

Elk bedrag dat je op deze rekening stort wordt gezien als een schenking en daar hoeft geen schenkbelasting of erfbelasting over worden betaald (tot een maximum van €6.604). Op de 18e verjaardag gaat het beheer automatisch over op je kind. Hij of zij bepaalt vervolgens wat er met de beleggingen gaat gebeuren. Wil je meer info over beleggen voor je kind? Bezoek dan eens onze speciale 'Beleggen voor je kind'-pagina.


Beleggen via een rekening op eigen naam

Je kan er ook voor kiezen een rekening op je eigen naam te openen. Dan is en blijft het geld op de rekening gewoon van jou. Je houdt dus gewoon zeggenschap over de rekening, ook als je kind de 18 is gepasseerd. Wanneer je er dan wel voor kiest om het bedrag aan je kind te schenken, betaal je over het volledige bedrag schenkbelasting. Precies weten hoeveel dit is? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.


Disclaimer:
Semmie geeft geen belastingadvies. Heb je specifieke vragen of wil je meer advies inwinnen over schenken? Neem dan contact op met de Belastingdienst of je persoonlijke belastingadviseur.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.