Semmie nieuws

Semmie blikt terug op 2021

Door Thomas van der Lee op 29 december 2021 - leestijd: 10 min
Semmie blikt terug op 2021
Semmie nieuws

Op de dag dat in Nederland de eerste vaccinatie werd gezet, bestormden Amerikaanse Trump-supporters het Capitool. Het zijn historische gebeurtenissen van begin dit jaar die alweer uit ons geheugen zijn verdrongen. Want elk jaar weer gebeurt er enorm veel, zo ook dit jaar.

Want dit jaar werd Joe Biden geïnaugureerd als 46e president van de Verenigde Staten, viel het Nederlandse kabinet vanwege de toeslagenaffaire en mochten we vervolgens weer naar de stembus, overleed journalist en misdaadverslaggever Peter R. de Vries aan de verwondingen opgelopen tijdens een aanslag, blokkeerde de Ever Given het Suezkanaal en won Nederlands 36 medailles bij de Olympische Spelen van Tokio.

Er was een hoop nieuws, belangrijk of minder belangrijk. Maar ongeacht hoe belangrijk het was, uiteindelijk sneeuwde al het nieuws onder. Het coronavirus beheerste namelijk ook dit jaar het nieuws en ons leven. Er was vooral hoop, dat we dankzij de vaccinaties en groepsimmuniteit snel uit de crisis konden komen. Maar zoals het er nu op lijkt duurt het allemaal wel even, als we er ooit vanaf komen. Gelukkig neemt de vaccinatiegraad en de immuniteit toe en wordt de medicatie verbeterd, maar maatschappelijk laat het virus nog steeds zijn sporen na. Scholen open, scholen dicht. Wel of niet mogen sporten in sportscholen. Winkels en de horeca die moeten sluiten om 20:00, 18:00 of toch 17:00 uur. Wel naar kantoor mogen of thuiswerkadvies. We hebben het dit jaar allemaal voorbij zien komen. Ook bij Semmie.


Semmie in 2021

Ons team kreeg natuurlijk ook te maken met de vele regels omtrent de bestrijding van het coronavirus. En dat begint te wennen. Was het vorig jaar nog allemaal nieuw en wat onwennig, in 2021 zijn we nog beter op elkaar ingespeeld. Van weekly-standups, Zoom-meetings tot digitaal overleg. Het voordeel dat Semmie als fin-tech vermogensbeheerder heeft, is dat alles toch al digitaal gaat. Voor digitaal vergaderen maken wij dan ook geen uitzondering. Doordat we ons makkelijk kunnen aanpassen aan de omstandigheden, hoeven we niet stil te zitten. We hebben dan ook weer veel gedaan om onze klanten de beste gebruikerservaring te bieden. Een overzicht daarvan:


Innovatieve aanpassingen

Allereerst hebben we de doelverwachting geïntroduceerd en geïmplementeerd. Beleg je bij Semmie, dan monitort Semmie de situatie en stortingsgedrag van jou als belegger. Hierdoor kan een goede inschatting worden gemaakt of je op koers bent om je beleggingsdoel te bereiken. In je persoonlijke dashboard kan je als klant vervolgens zien of je on track of off track bent. Lig je als belegger niet meer op schema, dan doen we suggesties om weer back on track te komen. Zo zorgt Semmie ervoor dat beleggers hun doelen kunnen behalen en succesvol aan hun financiële toekomst werken.

Omdat we het belangrijk vinden dat beleggers serieus met hun financiële toekomst omgaan heeft Semmie in 2021 ook Semmie Pensioen gelanceerd: door middel van een lijfrenterekening kun je als particuliere belegger nu fiscaalvriendelijk bij Semmie beleggen om (extra) pensioen op te bouwen. Het pensioen is voor velen een ver-van-mijn-bed-show: of er wordt niet actief over nagedacht of het zelf regelen van een goed pensioen is een lastig en onoverzichtelijk proces. Semmie zag dit ook. Daarom hebben we alles zo efficiënt en duidelijk mogelijk gemaakt. (Extra) pensioen opbouwen was nog nooit zo simpel: je hoeft alleen maar een lijfrenterekening te openen en je jaarruimte te benutten.

Wat bij Semmie een centrale positie inneemt is de door onszelf ontwikkelde app. Het complete systeem hierachter is door Semmie zelf opgericht en ook de ontwikkeling zelf gebeurt door onze eigen IT-afdeling. Dit stelt ons in staat om nieuwe features te ontwikkelen die zorgen voor een betere gebruikerservaring voor jou als belegger.

Werkt iets toch niet zoals verwacht? Dan kan ons eigen team snel schakelen en opschalen wanneer dat nodig is. Verbeteringen die we op deze manier hebben kunnen doorvoeren zijn een geheel nieuwe rendementsberekening, een verbeterde grafiek in het rekeningoverzicht, we hebben jou als belegger meer controle gegeven over welke notificaties en e-mails je wilt ontvangen en het is nu nog makkelijker om het behaalde rendement over een bepaalde periode in te zien.


Een succesvolle portefeuille update leidt tot een mooi rendement

In 2021 heeft Semmie ervoor gekozen om de portefeuilles te updaten. Er is besloten om afscheid te nemen van de fondsen van ACTIAM en daar zijn 2 nieuwe ETF’s voor in de plaats gekomen: een fonds gericht op de Verenigde Staten en een ander fonds gericht op de Japanse markt. Door deze wijziging is Semmie nog duurzamer gaan beleggen, zijn de fondskosten van onze portefeuilles gedaald én worden transacties nog sneller verwerkt.

De focus bij de nieuwe portefeuillesamenstelling ligt op duurzame aandelen- en obligatiefondsen en trackers. Duurzaamheid is namelijk een belangrijk speerpunt bij Semmie: onze beleggingen moeten duurzaam zijn. Waar vaak wordt gedacht dat duurzaam beleggen ten koste gaat van het rendement kunnen wij met trots melden dat het tegenovergestelde juist waar is: niet alleen zijn de fondskosten naar beneden gegaan, ook presteerde onze portefeuille uitstekend.


Rendement Semmie portefeuilles 2021:

Bron: Semmie.

De beursdipjes zijn jammer, maar regel één van beleggen is: koersen kunnen op de beurs stijgen maar natuurlijk ook dalen; niets is gegarandeerd.

Op het moment van schrijven heeft ons defensief profiel een rendement van +9% behaald, het neutrale profiel heeft dit jaar een rendement van bijna 14% opgeleverd en het offensieve profiel een rendement van bijna 19%. Dat zijn prachtige scores waar we trots op zijn.

Dat onze portefeuilles robuust zijn blijkt ook als we de resultaten vergelijken met de Pro NL Index van Finner. Finner, de grootste onafhankelijke vergelijkingssite voor beleggers, verzamelt data van vermogensbeheerders voor haar website, zo ook data met betrekking tot het rendement. Deze rendementen worden weergegeven in de zogeheten Pro NL Index, waarin 65 professionele vermogensbeheerders in Nederland zijn vertegenwoordigd.

Voor de gemeten periode Q3 - 2020 tot en met Q3 - 2021 behaalt Semmie voor alle profielen een bovengemiddeld rendement ten opzichte van de Pro NL Index!

Profiel

Semmie

Pro NL Index

Defensief

11,44%

9,06%

Neutraal

17,20%

14,65%

Offensief

23,09%

20,58%

Bron: Semmie & Finner.


Klanttevredenheid is belangrijk voor Semmie

Onderdeel van de fundering van Semmie is het bieden van een uitstekende service richting onze klanten. Daarom zijn Semmie-medewerkers ook 7 dagen per week, van 08:00 tot 22:00 uur, via de chatfunctie beschikbaar om jou vragen te beantwoorden. In 2021 voerden onze medewerkers ruim 6.000 gesprekken via de chat. Om jullie vragen te beantwoorden, jullie te informeren of om tips te geven. Maar let op, advies geven we nooit! We willen wel dat de mensen met wie we in gesprek gaan tevreden worden gesteld, want klanttevredenheid is belangrijk voor Semmie.

Die tevredenheid kwam tot uiting in recent eigen onderzoek. Een NPS-onderzoek, waarin we de loyaliteit van onze klanten maten, leverde een NPS-EU score van 74 op. De NPS-schaal loopt van -100 tot +100 waarbij een score boven de 0 als goed wordt gezien en een score boven de 50 als excellent.

Niet alleen op uit onze eigen data blijkt dat de Semmie-klant een tevreden klant, ook op de onafhankelijke beoordelingswebsite Kiyoh scoort Semmie hoog. Een gemiddelde score van 9,3 uit 653 beoordelingen waarbij 99% Semmie aanbeveelt, maakt ons trots en moedigt aan om door te gaan.


Ons team

Om alle verbeteringen door te voeren aan ons platform, en onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn is ons team flink uitgebreid het afgelopen jaar. We hebben 8 nieuwe Semmies mogen ontvangen. Deze zijn te vinden op onze IT-afdeling, de klantenservice, op onze legal-afdeling of ze zijn Product Owner. Samen met de rest van het team dragen zij stuk voor stuk bij aan het optimaliseren van de klantervaring. We zijn trouwens nog niet uitgegroeid, want we hebben nog genoeg vacatures open staan.


Wat staat ons, en jullie, te wachten het aankomende jaar?

Nu het jaar bijna voorbij is, kijken we natuurlijk ook vooruit op het aankomende jaar. Want er staat genoeg op de planning. We zijn druk bezig met de laatste loodjes te leggen aan een verbetering van de informatievoorziening op de website. Zo staat er een support center om alle vragen te beantwoorden op de planning, krijgt het Magazine een update en gaan we onze eigen Semmie Academy lanceren. Alles met als doel om onze beleggers de juiste informatie te geven die ze nodig hebben om de juiste beslissingen te maken.

Ook zijn we van plan om ons productaanbod uit te breiden. Zo is duurzaam beleggen mooi, maar het kan nog groener! Daarom zijn we druk bezig met impact beleggen. Met duurzaam beleggen beleg je in bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Met impact beleggen beleg je in bedrijven die als doel hebben om actief bij te dragen aan een betere wereld. Impact beleggen gaat dus nog een stapje verder dan dat duurzaam beleggen gaat. Wanneer hier meer nieuws over is laten we het je natuurlijk weten.

Ook zijn we druk bezig om ons zakelijke klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. Met Semmie Pensioen bieden we zzp’ers als een mogelijkheid om (extra) pensioen op te bouwen, maar met de introductie van zakelijk beleggen maken we het nog makkelijker voor ondernemers om vermogen op te bouwen. We verwachten zelfs dat we dit product in het eerste kwartaal van het aankomende jaar kunnen aanbieden. Ook dit laten we weten wanneer we meer informatie hebben.

In het eerste kwartaal horen we ook of we de IEX Gouden Stier voor beste online beleggingsoplossing hebben gewonnen. Als IEX Beste Keuze behoren we al tot de top van onze branche. Zo’n 4.500 particuliere beleggers hebben brokers, vermogensbeheerders en andere beleggingsplatforms op diverse onderdelen beoordeeld. Semmie werd het best beoordeeld op de prijs/kwaliteitverhouding en gebruiksvriendelijkheid van de app. Dankzij de beoordeling van beleggers mogen we het predicaat Beste Keuze gebruiken, een jury bepaalt uiteindelijk wie de IEX Gouden Stier wint.

Als laatste blijven we natuurlijk ook de app en bijbehorende functionaliteit verbeteren. Er zijn plannen genoeg, en ons team zal ook in 2022 druk bezig zijn om de producten te verbeteren en de klantervaring te optimaliseren. In 2021 hebben we mooie stappen gezet, en in 2022 gaan we op dezelfde voet door.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het