Met frisse moed zijn we aan 2024 begonnen. Na enkele beweeglijke beursjaren, met flink wat uitschieters, zou beursjaar 2024 een stuk meer in balans kunnen zijn. We nemen je daarbij graag mee in onze vooruitblik van 2024 om de belangrijkste trends van het jaar te bespreken.
Semmie’s vooruitblik voor het aankomende jaar
De inflatie daalt en er wordt verwacht dat centrale banken hun beleid dan ook gaan versoepelen. Deze ontwikkelingen hebben de richting op de beurzen in 2023 grotendeels bepaald, en zullen ook in 2024 een belangrijke rol spelen.
Ondanks dat economieën het door het verkrappende beleid van centrale banken lastiger krijgen, neemt de sterkte van de verwachte economische tegenwind af. Beleggers houden nog steeds rekening met een zogeheten zachte landing, waarbij het groeitempo van de economie voldoende is om een recessie te voorkomen, maar anderzijds traag genoeg is om niet te leiden tot een hoge inflatie en rentestand.
Deze ontwikkeling, samen met enkele maatschappelijke én geopolitieke ontwikkelingen, zal naar verwachting de belangrijkste indicator zijn voor de richting van de beurzen dit jaar. De rode draad is dat het zoeken is naar balans en er zo een klimaat ontstaat waarin de beurzen verder gestaag omhoog kunnen gaan.
In Semmie’s vooruitblik op beursjaar 2024 behandelen we 5 hoofdthema’s die een grote rol kunnen gaan spelen in het bepalen van de richting van de financiële markten. Dit zijn:
- De AI-revolutie zet door
- Wat gaat de grootste economie ter wereld doen?
- Wordt 2024 het jaar van de obligatie?
- De wereld laat van zich horen
- Private markten blijven aan populariteit winnen
We leggen graag aan je uit hoe ze het beursjaar vorm kunnen geven.
1. De AI-revolutie zet door
Afgelopen jaar maakte iedereen kennis met de mogelijkheden die Kunstmatige Intelligentie, dat in de volksmond bekend staat als AI, ons biedt. Of het nu gaat om het automatisch schrijven van teksten of het genereren van computer gegenereerde afbeeldingen, de toepassingen van AI om ons dagelijks leven makkelijker te maken, worden steeds duidelijker. Het is dan ook niet verrassend dat we het afgelopen jaar met z’n allen meer dan ooit naar dit onderwerp zochten.
We zochten met z’n allen flink meer naar AI
Ondanks dat we ons nog in een vroeg stadium van de ontwikkeling bevinden en niet weten hoe makkelijk het leven door de ontwikkelingen binnen AI kan worden, is het wel de verwachting dat AI nog een enorme groei kan doormaken.
Wereldwijde (verwachte) marktomvang AI 2021 – 2030
Afgelopen jaar profiteerde vooral de techsector (en dan met name de ‘Magnificent Seven’) daarvan. Voor beursjaar 2024 verwachten marktkenners dat steeds meer andere sectoren gaan profiteren van de ontwikkelingen binnen AI. Een van de meest genoemde sectoren hierbij is de zorgsector, waar met name de ontwikkeling van nieuwe medicijnen versneld kan worden door de nieuwe ontwikkelingen, wat tevens de ontwikkelingskosten kan verlagen. Een verbetering is essentieel, aangezien momenteel meer dan 90% van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van medicijnen uiteindelijk faalt.
Ook voor financiële instellingen moet het leven makkelijker worden. Zo kunnen ze veel administratief werk vervangen, fraude beter detecteren, risico’s beter inschatten en informatie sneller verwerken. Industriële bedrijven kunnen dankzij AI slimme toepassingen vinden in het verbeteren van voorraadbeheer, optimalisatie van warenhuisindeling, onderhoud van transportinfrastructuur en het beheer van goederenstromen.
De mogelijkheden zijn eindeloos en de ontwikkelingen gaan snel. Daardoor zal verdere wetgeving op dit gebied niet achterblijven. In welke mate de ontwikkelingen binnen AI het aankomende jaar dus vrij spel krijgen, is de vraag, maar dat ze er zullen zijn is zeker. En wat de invloed gaat zijn op de beurzen zal ook interessant zijn. Als de verwachtingen uitkomen, zullen meerdere bedrijven profiteren en de beurs marktbreed kunnen stuwen.
2. Wat gaat de grootste economie ter wereld doen?
Ontwikkelingen binnen de Amerikaanse economie, als grootste ter wereld, worden nauwlettend in de gaten gehouden door analisten voor het doen van voorspellingen. De ontwikkelingen binnen deze economie hebben namelijk niet alleen aanzienlijke gevolgen voor de Verenigde Staten zelf, maar ook voor financiële markten wereldwijd.
Het afgelopen beursjaar vertoonde een positieve trend, mede door beter dan verwachte prestaties van de Amerikaanse economie. Economen en beleggers hadden verwacht dat de economische groei sterk zou afnemen door de snelle renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank, de Fed.
Amerikaanse beleidsrente is in korte tijd snel gestegen
Omdat echter niet iedereen wordt getroffen door deze hogere rentetarieven, blijven de gevolgen beperkt. Veel bedrijven en consumenten die leningen aangaan, zoals hypotheken, hebben deze leningen en de bijbehorende rentepercentages voor langere tijd vastgelegd. Hierdoor zullen de effecten van renteverhogingen vooral worden gevoeld door bedrijven en consumenten die momenteel een lening willen afsluiten. Desondanks blijft de consumptie in de Verenigde Staten hoog, wat de economie gaande houdt, ondanks het beleid van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, dat geleidelijk de duimschroeven aandraait.
(Verwachte) percentuele groei Amerikaanse economie per jaar
Voor het komende jaar zijn er twee mogelijke scenario’s voor de Amerikaanse economie, wat meteen heeft geleid tot verdeeldheid onder analisten. Het ene kamp verwacht dat de inflatie verder zal dalen en dat de centrale bank haar beleid zal aanpassen door de beleidsrente zes keer te verlagen in het komende jaar (al gaat de Fed zelf uit van maximaal 3 verlagingen vanaf juni 2024). Deze renteverlagingen zouden ervoor moeten zorgen dat de economie weer wat makkelijker aantrekt.
Het tegenovergestelde kamp verwacht echter dat de inflatie juist langer hoog blijft dan oorspronkelijk voorspeld, wat resulteert in een langer dan gewenst hoog blijvende beleidsrente en de bijbehorende negatieve invloeden op bedrijven, de economie en dus ook de beurs.
Ondanks dat ook een consensus geen garantie biedt dat iets daadwerkelijk gaat gebeuren, zorgt deze verscheidenheid aan meningen voor onzekerheid. En juist beleggers houden niet van onzekerheid; zij willen weten wat ze kunnen verwachten.
De meningen over de mogelijkheid van een recessie zijn eveneens sterk verdeeld. Het antwoord lijkt af te hangen van wie je het vraagt. Een beleidsmedewerker van de Amerikaanse centrale bank zou waarschijnlijk beweren dat een recessie onwaarschijnlijk is, terwijl een willekeurige CEO, die de economische ontwikkelingen van dichtbij volgt, er juist wel van overtuigd is dat er een recessie dreigt.
Voorspeller: | Verwachting op de waarschijnlijkheid van een Amerikaanse recessie (in de aankomende 12 maanden) |
---|---|
Fed staflid | 0% |
Economen | 48% |
Consumenten | 69% |
Bank of America | 35-40% |
CEO’s | 84% |
Bron: Visual Capitalist
Ook in beursjaar 2024 ligt het voor de hand dat nieuws met betrekking tot de Amerikaanse economie, of het nu gaat om bedrijfscijfers, inflatieontwikkelingen of de verwachtingen van de centrale bank, zal leiden tot bewegingen op de beurs. Verwacht dus ook het komende jaar volatiliteit in koersen wanneer er nieuws op dit vlak naar buiten komt.
3. Wordt 2024 het jaar van de obligatie?
Van obligaties wordt vaak gezegd dat ze stabiliteit in een portefeuille brengen. Waarbij aandelen sneller koersbewegingen (omhoog en naar beneden) laten zien, bewegen obligaties minder spectaculair een kant op.
Desondanks ondergaan ook obligaties koerswijzigingen, en deze zijn sterk afhankelijk van de actuele rentepercentages. Bij een stijgende rente worden nieuw uitgegeven obligaties met een hogere couponrente aantrekkelijker. Aan de andere kant daalt de waarde van bestaande obligaties bij een stijgende rente omdat ze een lagere rente opleveren voor de houder.
De vele renteverhogingen in 2022 en 2023 hebben het niet eenvoudig gemaakt voor beleggers die al obligaties in hun portefeuilles hadden. De stijgende beleidsrente maakte nieuw uitgegeven obligaties aantrekkelijker om in te beleggen, wat resulteerde in koersdalingen van de al eerder uitgegeven obligaties.
Er lijkt echter een kentering te zijn. De koersdalingen van het afgelopen jaar hebben obligaties voor 2024 aantrekkelijker gemaakt. Waar beleggers voorheen soms zelfs geld moesten bijleggen om Duitse of Nederlandse staatsobligaties te kopen, bieden obligaties nu aantrekkelijke couponrentes. De couponrente op een 1-jarige Duitse lening in Duitsland steeg zelfs tot 3%, waardoor obligaties – die toch als relatief veilige belegging worden gezien – buitengewoon aantrekkelijk werden. Hoewel de inflatie alweer een deel van deze couponrente heeft afgesnoept, worden obligaties met couponrentes rond 2% nog steeds als aantrekkelijk beschouwd, vooral in vergelijking met de rentes van de afgelopen jaren.
De groeiende populariteit van obligaties weerspiegelt zich ook in de instroom van nieuw kapitaal naar deze beleggingscategorie. In het afgelopen jaar hebben beleggers bijvoorbeeld ongeveer 57 miljard euro geïnvesteerd in nieuw uitgegeven Europese obligaties.
Indien de inflatie, zoals de afgelopen maanden waargenomen, blijft afnemen, wordt verwacht dat de momenteel uitgegeven obligaties een positief jaar tegemoet gaan. Voor 2024 wordt momenteel in de Eurozone een gemiddeld inflatiepercentage van 2,87% verwacht, voor 2025 2,13%, en voor 2026 1,97%, waardoor in ieder geval in Europa het inflatiestreefdoel van 2% over 2 jaar bereikt gaat worden.
Inflatie Eurozone neemt snel af, onder ander door renteverhogingen ECB
Echter, als de inflatie (en de rente) hoger (dan verwacht) blijft, zal de focus verschuiven naar nieuw uitgegeven obligaties, waardoor obligatiefondsen met obligaties met een langere looptijd het moeilijk kunnen krijgen.
Voor beleggers is het belangrijk te realiseren dat door de recente renteontwikkelingen obligaties in 2024 een grotere bijdrage kunnen leveren aan de beleggingsportefeuille dan voorheen. En mochten de rentes dalen, dan zal die rol in 2024 naar verwachting nog prominenter worden.
4. Elke stem telt
2024 wordt ook het jaar van de stembus en dus het jaar waarin men van zich mag laten horen. Het is namelijk zo dat de helft van de wereldbevolking dit jaar zijn stem mag uitbrengen en dat de uitslagen toekomstige geopolitieke trends kunnen vormgeven en de bestaande relaties tussen landen kunnen gaan veranderen.
De helft van de wereldbevolking mag gaan stemmen
In het groen de landen waarvan de inwoners dit jaar naar de stembus gaan.
Van sommige verkiezingen, zoals die van Rusland, staat de uitslag al vast. Maar de uitslag van veel andere verkiezingen, zoals de Amerikaanse presidentsverkiezingen die begin november plaatsvinden, is een stuk onzekerder. Waar de huidige president, Joe Biden, het afgelopen jaar nog met een voorsprong begon, is Trump inmiddels populairder geworden. Maar zoals we weten, er kan in een jaar nog veel gebeuren.
Wie leidt er in de polls?
En dat terwijl juist die uitslag van groot belang kan zijn voor de wereldwijde verhoudingen en kan bijdragen aan de (on)rust op geopolitiek vlak. Mocht Trump de Republikeinse presidentskandidaat worden en de Amerikaanse presidentsverkiezingen winnen, dan kan dit leiden tot geopolitieke instabiliteit en bijbehorende onzekerheid. Trump heeft namelijk al eerder aangegeven uit de NAVO te willen stappen, en dat terwijl de Verenigde Staten een enorme rol spelen in de bescherming van verdere de-escalatie van conflicten in Oekraïne, Taiwan en het Midden-Oosten.
Mocht Biden winnen, dan wordt juist verwacht dat situaties niet verder de-escaleren en dat er geen verandering in beleid plaats zal vinden. Dat betekent ook dat de spanningen tussen China en de Verenigde Staten, die onder Trump, maar ook onder Biden opspeelden, in stand blijven. Op geopolitiek vlak blijft het dus, ongeacht wat de uitslag wordt, onrustig.
Beleggers zoeken daarom ook naar alternatieven. De coronacrisis en de gevolgen daarvan hebben bij velen ervoor gezorgd dat de ogen geopend werden; de afhankelijkheid van één enkel land moet worden geminimaliseerd. Corona zette een slot op China, waardoor productieketens in de knel kwamen te zitten en supply chains anders moesten worden ingericht. Inmiddels is India opgeklommen tot een waardevol alternatief voor bedrijven én beleggers, vanwege het gunstige ondernemersklimaat, de gunstige vooruitzichten (onder andere een jonge beroepsbevolking) en de economische groei die het land doormaakt. Tel daarbij op dat China worstelt met handelsblokkades, een onrustige vastgoedmarkt en economische groei, en de groeiende populariteit van India zal niemand verbazen.
Bij de overige verkiezingen is het interessant om te kijken welke partijen winnen, maar vooral om te kijken welke kant van het politieke spectrum (links of rechts) wint. Nederland heeft bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen rechtser gestemd dan voorheen, en ook in landen als Italië, Duitsland, Frankrijk en Zweden wint de rechterkant van het politieke spectrum terrein.
Wanneer landen meer voor zichzelf gaan kiezen en er grote verschuivingen plaatsvinden op geopolitiek gebied, kunnen de toch al fragiele relaties onder druk komen te staan. Maar mochten die verschillende ontwikkelingen invloed hebben op de financiële markten, dan is er wel de verwachting dat dat korte termijn invloeden zijn die niet lang zullen aanhouden.
5. Private markten blijven aan populariteit winnen
De bekendheid en populariteit van beleggen buiten de beurs nemen steeds meer toe. Private markten, waaronder niet-beursgenoteerde investeringen zoals private equity, vastgoed en private debt, winnen terrein onder beleggers, en men verwacht dat deze trend in 2024 doorzet.
Het geld dat jaarlijks naar private markten toestroomt blijft toenemen
Dit heeft deels te maken met de unieke kenmerken van deze categorie, maar ook met de ontwikkeling van de publieke markten (de beursgenoteerde beleggingen). In de afgelopen jaren hebben we op de beurs veel beweging gezien, variërend van de diepe dalingen door de corona-uitbraak tot aanzienlijke stijgingen dankzij de introductie van coronavaccins en de overwinning van Biden in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Om hun portefeuille beter te spreiden en om beter bestand te zijn tegen de volatiliteit op de beurs, zijn steeds meer beleggers op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de diversificatie van hun portefeuille te verbeteren.
Private markten profiteren van deze groeiende interesse. Investeringen in private markten zijn niet beursgenoteerd en kennen daardoor over het algemeen een stabielere ontwikkeling dan beursgenoteerde investeringen, zoals aandelen en beleggingsfondsen. Daarbij kan gezegd worden dat het rendement over het algemeen vergelijkbaar is met dat van aandelen, maar dat private markten wel minder liquide zijn.
Niet alleen de interesse en dus de vraag groeit echter, ook het aanbod. En dan vooral aan de kant van private debt. Private debt is een beleggingscategorie waarbij investeerders leningen verstrekken aan niet-beursgenoteerde bedrijven, vergelijkbaar met obligaties waarbij leningen worden verstrekt aan beursgenoteerde bedrijven. Banken trekken zich echter steeds meer terug uit deze markt vanwege uitgebreide wet- en regelgeving sinds de financiële crisis, waardoor andere partijen dit vacuüm opvullen.
Op de vastgoedmarkt lijken er ook kansen voor beleggers. De hogere rentes hebben geleid tot aanzienlijke waardedalingen van verschillende projecten. Hierdoor kunnen beleggers profiteren van een uitdagende markt waar de liquiditeit afneemt, waardoor prijzen harder kunnen dalen dan het marktgemiddelde.
Uit onderzoek van Blackrock blijkt dat grote institutionele partijen van plan zijn hun allocatie uit te breiden, en vrijwel elke ontwikkelaar ziet in het komende jaar een belangrijke rol voor private markten in een traditionele portefeuille om diversificatie te verbeteren. Tot slot neemt productontwikkeling toe, waardoor de ‘democratisering’ van private markten slechts een kwestie van tijd lijkt.
Beursjaar 2024: op zoek naar balans
Wat er ook gebeurt, beursjaar 2024 heeft alles in zich om een interessant beleggingsjaar te worden. Beleggers moeten rekening houden met de gevolgen van de afnemende economische groei, de toenemende beweeglijkheid van beursgenoteerde beleggingen en hoogstwaarschijnlijk een omslag in het beleid van centrale banken.
De tijd van hoge inflatie en stijgende rentes lijkt namelijk achter ons te liggen. In plaats daarvan ligt de focus op de gevolgen en de snelheid van de dalende inflatie en de daarbij horende renteverlagingen door centrale banken. Zekerheden in de beleggingswereld zijn er sowieso nooit, maar met alle ontwikkelingen die we dit jaar kunnen verwachten, is het belangrijk om te blijven onthouden dat je belegt voor de lange termijn. Dat geeft historisch gezien namelijk de grootste kans op het beste resultaat.
Samenvattend kunnen we van beursjaar 2024 dan ook verwachten dat het een jaar wordt waarin de financiële markten hun balans en stabiliteit willen vinden na een aantal volatiele jaren. De uitdagingen van voorheen zijn er natuurlijk nog, waardoor beleggers ook niet moeten opkijken als goede en minder goede beursdagen zich snel afwisselen. Maar de rust keert langzaam terug, en dat is goed. Want beleggen hoeft niet per se spannend te zijn.