Money facts

Waarom het slim is om dit jaar nog (extra) actie te ondernemen voor je pensioen

Door Thomas van der Lee op 23 december 2022 min
Waarom het slim is om dit jaar nog (extra) actie te ondernemen voor je pensioen
Money facts

Nog maar een paar dagen en dan is 2022 alweer voorbij. De laatste maand van het jaar is altijd een goed moment om te checken of je je financiële zaken goed hebt geregeld. Bijkomend voordeel is dat je dan nog tijd hebt om te profiteren van jaarlijkse regelingen, zoals bijvoorbeeld de jaarruimte die je kunt inzetten om extra pensioen op te bouwen.


Hoe eerder je begint voor je pensioen, hoe beter

De wereld verandert en een onbezorgde oude dag is helaas niet meer gegarandeerd. Sociale uitkeringen staan onder druk, zorgkosten worden steeds hoger en we worden met z’n allen steeds ouder. Dat zorgt ervoor dat er steeds meer geld nodig is om iedereen hetzelfde pensioen te kunnen geven. Een goed pensioen is door de jaren heen dan ook een stuk onzekerder geworden.

Maar niet alleen de samenleving verandert. De keuzes die we zelf maken veranderen ook. We werken minder lang voor dezelfde werkgever, we nemen vaker sabbaticals of gaan als zzp’er aan de slag. Ook deze keuzes hebben invloed op de uitkeringen die we krijgen als we met pensioen gaan: die worden minder.


Slim pensioen aanvullen, nu of nooit?

Start je niet tijdig met het zelf opbouwen van extra pensioen, dan is er een kans dat je met een pensioengat zit. We spreken van een pensioengat als je er na je pensionering in koopkracht op achteruitgaat. Je kunt dan niet meer leven zoals je gewend was: er komt minder inkomen binnen dan voorheen.

Een gemiddelde dertiger die over circa 30 jaar met pensioen gaat zal een flinke terugval zien qua inkomen als er niets extra is geregeld. De combinatie van AOW en een eventueel werkgeverspensioen is gemiddeld gezien niet genoeg om het laatstverdiende inkomen op te vangen.

Bovenstaande gegevens komen uit meerdere bronnen en zijn gebaseerd op de verwachting voor iemand die nu 35 jaar is. De gegevens kunnen afwijken voor je persoonlijke situatie.


Extra pensioen opbouwen? Maak dan gebruik van je jaarruimte

Stel je bent tot de conclusie gekomen dat het ook voor jou slim is om extra pensioen op te bouwen, dan is het slim om daar actie voor te ondernemen. Wil je meteen ook profiteren van belastingvoordelen, dan kun je lijfrente opbouwen en een lijfrenterekening openen.

Over het bedrag dat je jaarlijks inlegt op je lijfrenterekening betaal je geen inkomstenbelasting. Je stort namelijk een deel van je netto inkomen op de lijfrenterekening. De Belastingdienst geeft dan de reeds betaalde inkomstenbelasting later bij de belastingaangifte over dat jaar terug. Daarnaast rekent de Belastingdienst het opgebouwde vermogen niet tot je eigen vermogen in box 3. Over het opgebouwde lijfrentekapitaal betaal je dus geen vermogensrendementsheffing.

Hoeveel je jaarlijks mag inleggen op je lijfrenterekening hangt af van je jaarruimte. De jaarruimte is het bedrag dat je jaarlijks van de overheid mag gebruiken om extra pensioen op te bouwen.


Tot wanneer kan je je jaarruimte gebruiken?

Heb je dit jaar nog niet gebruik gemaakt van je jaarruimte, dan heb je tot 31 december de tijd daarvoor. Alles wat je nog dit jaar op je lijfrenterekening stort geldt namelijk nog als inleg voor je pensioen in 2022.

Voor alle stortingen die je op je lijfrenterekening doet vanaf 1 januari 2023 geldt de jaarruimte van 2023.

Naast de jaarruimte kun je ook gebruik maken van de reserveringsruimte. De reserveringsruimte is de optelsom van de niet gebruikte jaarruimte van de afgelopen 10 kalenderjaren. Hierbij dien je altijd de oudste niet benutte jaarruimte als eerste te gebruiken. In 2022 kun je naast de jaarruimte van dit jaar gebruik maken van niet eerder gebruikte jaarruimtes uit 2015 tot en met 2021. In 2023 vervalt de jaarruimte uit 2012. Meer over de reserveringsruimte lees je op deze pagina.


Waarom is het slim om nu nog gebruik te maken van je jaarruimte?

Omdat je gebonden bent aan een maximumbedrag wat je per jaar mag inleggen is het slim om daar elk jaar gebruik van te maken. Zo maak je uiteindelijk een grotere kans om een mooi pensioen op te bouwen. De inleg op je pensioenrekening wordt namelijk belegd. En bij beleggen geldt: hoe langer je je beleggingen de tijd geeft om te renderen, hoe groter de kans ook is op een mooi rendement.


Pensioen opbouwen bij Semmie

Bij Semmie helpen we je graag om te werken aan je financiële toekomst. Daarom is er ook Semmie Pensioen waarbij je duurzaam investeert in jezelf en de toekomst. Wil je ook aan de slag? Dan helpen we je bij het berekenen van je jaarruimte, dat doe je namelijk op semmie.nl/pensioen. Dan kom je er ook meteen achter hoeveel extra pensioen jouw inleg kan opbrengen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het