Money facts

Slim beleggen als student

Door Thomas van der Lee op 13 augustus 2021 - leestijd: 6 min
Slim beleggen als student
Money facts

Als student heb je een dynamisch leven: studeren, werken en een druk sociaal leven lijden maken de dienst uit. Daar komt bij dat het studentenleven ook duur kan zijn: een kamer huren, (studie)feesten, en elke semester maar weer opnieuw lesmateriaal moeten aanschaffen.

Om dat te bekostigen hebben veel studenten, naast hun studiefinanciering, een bijbaantje. En mocht er aan het eind van de maand wat geld overblijven, wordt dat op een spaarrekening gezet. Maar juist als student kan beleggen interessant zijn. Je hebt namelijk een belangrijke voorsprong op de rest: je hebt meer tijd. In dit artikel geven we jou als student 5 tips die je als student op weg helpen in de wereld van het beleggen.


Beleggen onder studenten wordt populairder

Beleggen onder studenten wordt steeds populairder. Uit onderzoek van de AFM, dat is de toezichthouder op de financiële markten, blijkt dat meer dan de helft van de startende beleggers tussen de 18 en 34 jaar oud is. Een reden waarom veel studenten de beurs ontdekken is de lage spaarrente. Deze bedraagt inmiddels minder dan 0,1%. En met de stijgende inflatie wordt je spaargeld ook alleen maar minder waard als je niets doet.

Er is een groeiende behoefte om je geld voor je te laten werken. Daarom wordt beleggen ook steeds populairder. Om in te spelen op die groeiende behoefte zijn er online steeds meer influencers te vinden die hun tips delen maar ook zijn er steeds meer studentenverenigingen die de focus leggen op beleggen. Bij die verenigingen kan je meer leren over beleggen en zet je samen de eerste stappen op de beurs. Want als student heb je het grote voordeel dat je nog jong bent, en dat kan van grote invloed zijn op je uiteindelijke rendement (dat leggen we later uit). Maar er zijn nog meer belangrijke zaken waar je vanaf moet weten als je als student gaat beleggen. We geven je daarom 5 tips.


Tip 1: Bouw een noodpotje op

Het laatste wat je wil (en wat wij willen) is dat je door te beleggen als student in financiële problemen komt. Daarom is het belangrijk dat je belegt met geld dat je zeker kunt én wilt missen. Het is daarom belangrijk dat je sowieso altijd eerst een noodpotje (of financiële buffer) opbouwt. Dit is een financiële reserve die je kunt gebruiken om meteen onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven te betalen als ze zich voordoen. Stel je voor je fiets (of scooter) gaat kapot. Dan is het fijn dat je die kunt vervangen als dat nodig is.

Hoe groot dat noodpotje moet zijn? Kijk daarvoor even op de website van het Nibud. Zij zijn expert op het gebied van algemene financiën en hebben een handige tool, de BufferBerekenaar, gemaakt. Als je je noodpotje hebt gevuld, kan je met het geld dat je extra beschikbaar hebt gaan beleggen.


Tip 2: Beleg niet met geleend geld

Het is aantrekkelijk om als student te willen beleggen met geld dat geleend is van ome DUO. Zeker met de lage rente die je betaalt en het feit dat je de lening pas over tientallen jaren hoeft terug te betalen. Maar beleggen met je studiefinanciering kan zich als een boemerang tegen je keren. Stel je koopt aandelen met een lening en het bedrijf gaat failliet. Dan ben je niet meteen je inleg kwijt, maar je moet ook nog eens je lening terugbetalen. Zorg ervoor dat je bewust bent van de risico’s die je loopt als je met geleend geld belegt.


Tip 3: Je kunt beter vandaag dan morgen beginnen met beleggen

Zoals we al eerder zeiden, jouw grootste voordeel als student ten opzichte van alle andere beleggers is dat je tijd hebt. Tijd om meer rendement te maken. Historisch gezien is het namelijk zo dat de beurzen zijn gestegen met zo’n 5 á 7% per jaar. Al bieden de in het verleden gemaakte rendementen geen garantie voor de toekomst.

Maar stel je begint vandaag, op je 30ste, met beleggen. Je bent van plan om te stoppen als je 60 bent om eerder met pensioen te gaan. Als je elke maand €100 inlegt, dan kan je ongeveer, bij 5% rendement per jaar, €81.000 verwachten op je 60ste.

Maar wat nu als je als student begint met beleggen op je 20ste? Dan heeft je inleg 10 jaar extra gehad om te renderen. Leg je 40 jaar lang €100 per maand in dan kom je uit op een bedrag van bijna €150.000! Door 10 jaar eerder te beginnen verdubbel je bijna je mogelijke rendement! Zelf berekenen wat je mogelijk op kan bouwen of deze 2 voorbeelden narekenen? Neem dan even een kijkje op Berekenhet.nl.


Tip 4: Blijf rustig als het wat minder gaat op de beurs

Als het over geld gaat reageren we altijd wat heftiger dan normaal. Of je nu ergens te veel voor moet betalen of dat je geld bent kwijtgeraakt, het doet wat met ons. Ook als je als student gaat beleggen kunnen we je meegeven dat je emoties gaan meespelen. Want koersen kunnen omhoog gaan maar ook naar beneden. Dan wordt je inleg minder waard. En wat ga je dan doen?

Onze belangrijkste tip hiervoor is om rustig te blijven, koersen gaan nu eenmaal omhoog en naar beneden, dat hoort bij beleggen. Door niet meteen je beleggingen te verkopen als het iets minder gaat geef je je inleg de kans om te herstellen. En zoals we bij tip 3 hebben geschreven: als beleggende student heb je genoeg tijd om eventuele koersverliezen op te vangen.


Tip 5: Neem niet onverantwoord veel risico

Handelen in het aandeel Gamestop, investeren in cryptovaluta, of zelf meteen actief handelen op de beurs. Het kan allemaal… maar of het slim is als beginnende belegger? Wij denken van niet. Je hebt namelijk nog maar weinig kennis en de kans dat het mis kan gaan is groot. En dan helpt zelfs tijd niet om je verloren rendement goed te maken.

Om als student te beginnen met beleggen zonder al te veel risico te lopen kan je ervoor kiezen om zelf te beleggen in beleggingsfondsen, dan spreid je het risico dat je loopt al omdat je niet belegt in een enkel aandeel. Je hebt dus minder blootstelling aan koersdalingen.

Maar je kunt er als student ook voor kiezen om te beleggen bij een vermogensbeheerder zoals Semmie. Dat is duurzaam beleggen tegen lage kosten en met een uitzonderlijke service. Je geeft dan het beleggen uit handen aan experts, je houd zelf meer tijd over én het zorgt voor meer rust in je hoofd. Dan kan je jezelf helemaal storten op je studie (of het feesten). En dan werken we samen aan en voor je toekomst!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het