Insights

Slim omgaan met schommelingen op de beurs

Door Thomas van der Lee op 06 april 2020 - leestijd: 6 min
Slim omgaan met schommelingen op de beurs
Insights


De afgelopen maand was een lastige. Niet alleen werd onze samenleving ontregeld om het coronavirus te beteugelen, ook als belegger hadden we het niet makkelijk. De AEX, Nederlands meest bekende index, verloor in korte tijd ruim 35% van z’n waarde. Van deze daling werd 12 maart de meest memorabele dag van de maand: de index verloor bijna 11%.

Na Black Monday in 1987 is dit de grootste daling in de geschiedenis van de AEX die we hebben meegemaakt. Maar daar bleef het niet bij. Op andere dagen in maart daalde de beurs meerdere keren met ruim 7% en ruim 4%, maar aan de andere kant steeg de beurs op andere dagen ook weer met bijna 9%. Er gebeurde genoeg. De bewegelijkheid van de koersen op de beurs wordt in de beleggingswereld volatiliteit genoemd. Waarom volatiliteit belangrijk is en hoe je er je voordeel mee kunt doen leggen we hieronder uit.

De dalingen waren de afgelopen tijd zo hevig dat mocht je naar je beleggingen kijken, je eerste gedachte was: alles verkopen en redden wat er wat er te redden valt. Maar hopelijk heb je niets verkocht. Hopelijk heb je het verstandige gedaan door achterover te leunen en te wachten hoe dingen op hun beloop gingen. En als je dat niet deed, laat dit dan een les zijn: volatiliteit is een hoeksteen van de beurs en het is niet iets om bang voor te zijn.


Hoe werkt volatiliteit?

Koersen ontwikkelen zich voortdurend: de prijs van aandelen en andere beleggingsproducten gaan continu omhoog of naar beneden. Dit komt door de vraag en aanbod. Is er veel vraag dan zal de prijs stijgen, is er veel aanbod dan zal de prijs dalen. Marktwerking voor beginners. De volatiliteit geeft dan aan hoe beweeglijk de koers is, of in andere woorden hoe groot de kans is op schommelingen. Deze schommelingen hangen ook af van het risico dat beleggers lopen als ze beleggen in een bepaald bedrijf. Aandelen van gevestigde bedrijven met een goed track-record hebben doorgaans een stabiele koers en zijn daardoor minder volatiel: de stijgingen en dalingen van het aandeel zijn over het algemeen klein. Bij nieuwere bedrijven is er in het algemeen vaker sprake van een hoge volatiliteit; of veel koersschommelingen. Dit kunnen we verklaren doordat nieuwere bedrijven minder vertrouwen hebben van beleggers: ze moeten zich nog bewijzen. Daarbij ontwikkelen nieuwe bedrijven zich grilliger. Goed nieuws en slecht nieuws zorgen daardoor voor grotere koersschommelingen en zorgen daarom voor veel volatiliteit.

Tijdens crisistijden zie je dat zelfs de gevestigde bedrijven, waarbij het aandeel zich normaal gesproken rustig voortbeweegt, zich niet kunnen onttrekken aan de algehele malaise. Zo daalde het aandeel van beursgigant Royal Dutch Shell met bijna 22% op 9 maart jongstleden. Een ongelofelijke klap wat ervoor zorgde dat het bedrijf zijn leidende positie qua beurswaarde op de AEX kwijtraakte. Deze werd ingenomen door Unilever. 2 weken later werd dat verlies weer goed gemaakt toen het aandeel een stijging doormaakte van ruim 22%. Een hoop gejojo dus met de koers van een normaal gesproken rustig voortkabbelend aandeel. Deze bewegelijkheid waaraan de koersen blootstaan, de volatiliteit, wordt gemeten met ‘de angstbarometer’.


Zo werkt de angstbarometer

Als beleggers het over de angstbarometer hebben, dan bedoelen ze de VIX (Volatility Index). Deze index wordt gebruikt als maatstaf voor volatiliteit. Specifiek de volatiliteit van de S&P 500 index. Dit is een Amerikaanse index die bestaat uit de 500 belangrijkste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. De S&P 500 index kun je vergelijken met onze Nederlandse AEX. De koers van de VIX wordt bepaald door een berekening van verschillende optieprijzen, over een periode van de afgelopen 30 dagen. Er zijn soortgelijke maatstaven als de VIX voor andere indices zoals de AEX. Omdat internationaal de VIX de meest bekende is, wordt deze logischerwijs ook het meest gebruikt als er wordt gekeken naar hoe onrustig de markt is.

Volatility Index<br>

Overzicht van de bewegingen van de VIX van het afgelopen jaar.


Gebruikelijk is dat de VIX stijgt als de koersen van aandelen dalen en er veel gaande is op de beurs. Het is ook zo dat de VIX zich op een laag niveau bevindt op het moment dat aandelenkoersen rustig voortkabbelen. Daarom wordt de VIX vaak gebruikt als indicator van het marktsentiment. Op het moment dat de VIX erg hoog staat overheerst er onrust in de markt.

In tijden van economische rust, zonder crisis en andere invloeden, zie je in bovenstaande grafiek dat de VIX zich tussen de 10 en 20 punten bewoog. In tijden van onrust op de beurs schiet de VIX omhoog, vandaar dus ook de bijnaam ‘de angstbarometer’. In maart schoot de VIX omhoog en bewoog zich vervolgens tussen de 40 en 60 punten met een uitschieter boven de 70 punten: beleggers wisten niet meer waar ze aan toe waren.


Leuk die informatie, maar wat heb ik eraan?

De VIX is te gebruiken als aanwijzing om te bepalen of het een goed of slecht idee is om in te stappen in de markt. Dat wil zeggen dat de VIX het beste tegengesteld gebruikt kan worden. Een hoge VIX betekent pessimisme, oftewel sterk dalende koersen. Sterk gedaalde koersen leveren dan wel weer een mooi instapmoment op. Andersom kan een lage VIX een indicator zijn om het iets rustiger aan te doen op de beurs. Iedereen is net wat te positief gestemd en aandelen en andere beleggingsproducten kunnen daardoor te duur zijn geworden voor wat ze eigenlijk waard zijn: een correctie ligt op de loer.


De slechtste manier om met een volatiele beurs om te gaan

Een van de basisregels bij een volatiele en onrustige beurs is dat je pas geld verliest als je je door de onrust laat beïnvloeden en er vervolgens naar gaat handelen. Het verlies dat je op je scherm ziet als je je beleggingen bekijkt, is nog steeds niet tastbaar. Het wordt pas tastbaar als je uiteindelijk je beleggingen om gaat zetten in cash en je je verlies neemt.

Beursschommelingen - zelfs aanzienlijke zoals die we de afgelopen maand hebben gezien - zijn volkomen normaal en zullen met enige regelmaat voorkomen. De beursdaling van afgelopen tijd was zeker niet catastrofaal. Vanwege het goede sentiment bereikte de AEX eind februari zijn hoogste punt in lange tijd: bijna 630 punten. De huidige daling heeft ervoor gezorgd dat we weer op het punt zijn waar we ongeveer 4 jaar geleden stonden.

Als je in paniek raakt elke keer dat de markt daalt of zelfs een volledige correctie ondergaat (een daling van 10% of meer), kom je er niet goed uit. Naast dat je mentale gesteldheid elke keer weer op de proef wordt gesteld, leidt het tot het nemen van overhaaste beslissingen. Correcties zijn in de beleggingswereld niet alleen vrij gebruikelijk, maar ook de geschiedenis toont dat de markt van elke daling kan herstellen.

Je zou bijna kunnen zeggen dat de enige echte manier om verlies te maken in een volatiele markt als je handelt voor de korte termijn. Als het je doel is om je spaargeld in aandelen te steken en snel winst te maken, dan kan een beursdaling zoals we recent hebben meegemaakt ernstige problemen opleveren. Maar als je, zoals Semmie, belegt voor de lange termijn, is de kans veel groter dat je er met een positief rendement uitkomt. Wel op voorwaarde dat je je beleggingen met rust laat wanneer de markt volatiel is.


Instapmoment

Dit betekent natuurlijk niet dat je achterover moet leunen, niets hoeft te doen en die marktdips moet negeren. We vinden het geen goed idee om beleggingen tijdens beursdalingen te verkopen, maar proberen wel altijd om te profiteren door periodiek bij te storten.

Wil je weten hoe je zelf eventueel zou kunnen profiteren als de koersen laag staan? Lees dan ons blog Profiteren van dalende koersen door periodiek te beleggen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.