Semmie nieuws

Solid, Smart, Sustainable

Door Thomas van der Lee op 11 september 2023 - leestijd: 5 min
Solid, Smart, Sustainable
Semmie nieuws

Elke belegger is anders. Zo neemt de ene belegger graag wat meer risico, terwijl de ander juist tevreden is met een mooi gemiddeld rendement. Weer anderen geven de voorkeur aan een goed gespreide beleggingsportefeuille, terwijl voor sommigen het duurzame aspect juist de belangrijkste factor is.

Om al die beleggers zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn breiden we ons portefeuille-aanbod verder uit door een nieuwe portefeuille te introduceren: de Semmie Smart portefeuille. En daarbij hernoemen we ook meteen onze huidige portefeuilles.


In het kort:

  • Op 1 oktober 2023 gaan er wijzigingen plaatsvinden in ons portefeuille-aanbod;
  • De huidige ESG-portefeuille wordt hernoemd naar de Semmie Solid portefeuille;
  • De huidige Impact-portefeuille wordt hernoemd naar de Semmie Sustainable portefeuille;
  • We introduceren een gloednieuwe modelportefeuille: de Semmie Smart portefeuille. Bij deze portefeuille wordt er niet enkel in aandelen- en obligatiefondsen belegt, maar ook in vastgoed, private equity en private debt. Dit noemen we private markten.


Altijd een portefeuille die bij jou past

Als klant van Semmie heb je er bewust voor gekozen om je vermogen te laten beheren. Je verwacht hierbij een mooi resultaat en uiteraard ook een optimale dienstverlening, en dat is precies wat ook wij nastreven. Het verschil in beleggingsdoelen, duurzaamheidsvoorkeuren en risiconiveaus van onze klanten vormt voor ons een belangrijk uitgangspunt om diverse portefeuilles en risicoprofielen samen te stellen.

Maar waar de een de focus heeft op duurzaamheid of een bredere spreiding van zijn of haar beleggingen, is voor een ander juist de focus op lage fondskosten en een mooi gemiddeld rendement het belangrijkste. Om dit onderscheid kracht bij te zetten, voeren we wijzigingen door in ons portefeuille-aanbod:

  • Beleggen hoeft niet onnodig ingewikkeld te zijn, daarom hernoemen we onze basis portefeuille, de ESG-portefeuille, naar Semmie Solid. Met deze portefeuille blijven we ons richten op een mooi resultaat, waarbij ook spreiding, lange termijn en duurzaam beleggen een rol blijven spelen.
  • Voor beleggers die extra aandacht willen blijven schenken aan duurzaamheid, blijft het natuurlijk mogelijk om dat te doen. Daarom blijft de huidige Impact-portefeuille bestaan, maar hernoemen we deze wel naar Semmie Sustainable.
  • We introduceren een nieuwe modelportefeuille, waarbij niet alleen in aandelen en obligaties wordt belegd, maar ook vastgoed, private equity en private debt. Dit noemen we private markten. Deze portefeuille, met als doel om de beleggingen meer te spreiden en een aantrekkelijk risico/rendementsverhouding aan te bieden krijgt de naam Semmie Smart.


Met de introductie van de nieuwe Semmie portefeuille creëren we een mogelijkheid om nog meer spreiding aan te brengen in je beleggingen. Naast een mix van aandelen- en obligatiefondsen, nemen we in deze portefeuille namelijk ook private markten op.

Voor welke portefeuille je ook kiest, bij Semmie kies je altijd voor vermogensbeheer waar persoonlijke service, beleggingsexpertise en de digitale gemakken van deze tijd centraal staan. En onze ambitie om duurzaam beleggen voor iedereen toegankelijk te maken, blijft natuurlijk ook staan als een huis.


Semmie Smart: aandelen, obligaties én private markten

De fundering van elke beleggingsportefeuille is een brede spreiding van beleggingen. Door te investeren in diverse financiële instrumenten, sectoren en geografische gebieden, verminder je het risico dat je loopt, aangezien je minder afhankelijk wordt van de prestaties van een enkele belegging.

Deze strategie was altijd al belangrijk voor Semmie, maar wordt nu nog belangrijker. We introduceren namelijk een nieuwe modelportefeuille waar we een extra bouwsteen aan hebben toegevoegd: private markten. Aandelen, obligaties en private markten zijn drie verschillende beleggingscategorieën met verschillende risico's en mogelijke rendementen. Daarbij reageren ze alle drie verschillend op wereldwijde (economische) gebeurtenissen. Door deze drie samen te voegen in één portefeuille, streven we ernaar om een solide portefeuille op te bouwen die gericht is op beleggers die niet alleen beleggen om een aantrekkelijk rendement te behalen, maar ook proberen de risico’s die bij beleggen horen, verder te spreiden. Hierbij verliezen we de ambitie om duurzaam te beleggen natuurlijk niet uit het oog, dat krijgt ook bij deze nieuwe portefeuille aandacht.


Waarom we private markten toevoegen aan de Smart portefeuille

Door private markten toe te voegen aan onze beleggingsportefeuille breiden we de categorieën waarin we beleggen uit, en dat doen we om een reden.

Private markten vormen een verzamelnaam voor niet-beursgenoteerde beleggingen, waaronder vastgoed, private equity en private debt vallen. Doordat deze beleggingen niet beursgenoteerd zijn, staat hun prestatie los van de schommelingen op de beurs. Zoals we de afgelopen jaren hebben gezien, kan de beurs op korte termijn zowel diepe dalen als hoge pieken vertonen. Door tevens te investeren in private markten, streven we ernaar onze beleggers bescherming te bieden tegen deze marktschokken.

Het feit dat dergelijke schokken minder impact hebben op private markten heeft te maken met de mate van liquiditeit. Liquiditeit refereert aan de snelheid en het vermogen om een belegging tegen een redelijke prijs te verkopen. Beleggingen die liquide zijn (zoals aandelen, ETF's en obligaties) zijn gemakkelijker te verhandelen dan illiquide beleggingen.

In het algemeen zijn private marktbeleggingen minder liquide en daardoor minder volatiel dan beursgenoteerde beleggingen. Zo kunnen er specifieke voorwaarden afgesproken zijn waarbij er voor langere tijd in een belegging geïnvesteerd wordt. Bovendien hebben minder beleggers toegang tot private markten, wat het minder eenvoudig maakt om grote hoeveelheden beleggingen te kopen of te verkopen. Deze lagere volatiliteit is een voordeel om extra stabiliteit toe te voegen aan onze portefeuille.

Een laatste, niet te onderschatten voordeel, is dat private markten eveneens aanzienlijke rendementen kunnen opleveren. In sommige gevallen zijn deze rendementen zelfs hoger dan die van bekende indices zoals de S&P 500, terwijl er sprake is van minder volatiliteit. Uiteraard geldt hier ook dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.

Wil je meer weten over private markten en hoe deze werken? Lees dan het artikel Private markten: buiten de beurs om beleggen eens door.


Kies voor wat bij jou past

Vanaf 1 oktober kun je kiezen welke portefeuille het beste bij jou past: Solid, Smart of Sustainable. Het wijzigen is eenvoudig. Log in op je account, ga naar de desbetreffende rekening en klik op het tandwieltje. Kies vervolgens 'Portefeuille' en maak je keuze.

Heb je vragen over onze nieuwe portefeuille-opties of de naamswijzigingen van bestaande portefeuilles? Aarzel niet om contact op te nemen met onze klantenservice via de chat. We zijn 7 dagen per week beschikbaar, van 08:00 tot 22:00, om al je vragen te beantwoorden.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het