Beleggen

Spaardoelen versus beleggingsdoelen

13 juni 2019
Liset Hamming
Liset Hamming

Journalist

Alle blogs van Liset Hamming
Spaardoelen versus beleggingsdoelen
Beleggen

Door mijn gesprekken met Semmie’s klanten Yvette en Gustav besloot ik mijn oude, onvolledige financiële overzicht bij te werken. Daarna maakte ik twee categorieën: eentje met mijn Jaarlijkse Uitgaven per maand en eentje die ik doopte tot Noodzakelijk Opzijzetten. Voor kleren maar ook voor ziekte- en vrije dagen, omdat ik freelancer ben. En ik stelde twee automatische overschrijvingen in om deze bedragen metéén veilig te stellen.

Maar wat zijn eigenlijk de opties als ik eenmaal wat ik nodig heb, opzij heb gezet?


Sparen, aflossen, beleggen

Over het algemeen hoor ik: sparen doe je voor de noodzakelijke uitgaven, zoals een nieuwe wasmachine. Beleggen is voor de lange termijn en het kan risicovol zijn. Je hypotheek aflossen is slim. Maar klopt dit allemaal wel en wat betekent het in de praktijk?

Zowel Yvette als Gustav sparen én beleggen. Bovendien zet Yvette standaard een deel van wat ze spaart op een spaarrekening omdat haar spaargeld daar door het depositogarantiestelsel wordt beschermd tegen faillissement van de bank. Gustav heeft standaard een flink bedrag op zijn spaarrekening staan voor a rainy day, of dus eigenlijk: rainy months. Alle euro’s daarboven maakt hij over naar een van zijn beleggingsrekeningen. Hij belegt dus, net als Yvette, op meerdere manieren.


Rainy month

Maar alle blogs over sparen én zowel Yvette als Gustav, adviseren: spaar eerst. Spaar vóórdat je gaat beleggen en vóórdat je je hypotheek gaat afbetalen.

‘Streef ernaar om genoeg te sparen om minimaal zes maanden te overleven,’ lees ik hier. Of, verderop in het blog: ‘Probeer minimaal 10% van je inkomen maandelijks te sparen, en raak dit geld niet meer aan.’ Ik denk zelf eerder aan een vast bedrag van €50 per maand, zoals Yvette. Maar dan voorlopig wel met een maximum van €2.000, náást wat ik namelijk al opzijzet voor ziekte- en vrijdagen. Met €2.000 zou ik al heel blij zijn. Het is genoeg voor een ‘rainy month’ en noodzakelijk omdat mijn Broodfonds (een variant op de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor freelancers) pas na één maand ziekte uitbetaalt.


Voor de lange termijn

Met €50 per maand heb ik zo’n drie jaar nodig om mijn spaardoel van €2.000 te bereiken. Dus dit kan ik alvast noteren: sparen en beleggen doe je voor de lange termijn. Vandaar dat opzijzetten voor een wasmachine iets anders is dan sparen voor een ‘rainy month’.

Met deze tip en de tips van vorige week, kom ik tot de volgende 5 spaartips:

  1. Betaal éérst jezelf (wacht niet op wat je overhoudt)
  2. Spaar maandelijks (regelmaat is troef)
  3. Start direct (als je wacht tot het einde van de maand, is je geld op)
  4. Begin klein (alle kleine beetjes helpen)
  5. Houd vol (spaardoelen zijn langetermijndoelen)


Wat is wijsheid?

Begin ik dus pas met beleggen als ik mijn spaardoel bereikt heb? Is een beleggingsdoel iets anders dan een spaardoel? En is het inderdaad slimmer om mijn hypotheek af te lossen voordat ik begin met beleggen?

Laat ik dat laatste eerst uitzoeken. Ik ga bellen met de hypotheekadviseur van mijn bank. En ik vraag alvast rond naar het verschil tussen spaar- en beleggingsdoelen. Want met €50 per maand komt mijn pensioen pas van de grond als ik hier al lang niet meer rondloop!

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

Investeer in jouw toekomst

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Binnen 5 minuten open je een beleggingsrekening en vanaf €500 start je al met beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening
Start met beleggen bij Semmie